Cavalleria Rusticana på Dalhalla – synopsis

Dalhalla

Mascagni var elev till Ponchielli i Milano och turnerade som ung med kringresande operasällskap. Efter att ha slagit sig ned som musiklärare i Cerignola skrev han sina första operor Pinotta och Guglielmo Ratcliff. Av en tillfällighet föll hans ögon på musikförlaget Sonzognos utlysning av en tävling för unga italienska kompositörer som ännu inte hade fått sina operor uppförda. Tävlingen gick ut på att komponera en enaktsopera och de tre bästa resultaten skulle sättas upp i Rom på Sonzognos bekostnad.

AKT 1

Turuddu har innan han blev soldat förlovat sig med den vackra Lola. När han återvänder från militärtjänsten finner han att Lola gift sig med körkarlen Alfio. Turiddu hittar en ny kärlek (Santuzza) och tänker gifta sig med henne. Lola blir emellertid svartsjuk och förför Turiddu på nytt.

Santuzza letar efter Turiddu. Hans mor Lucia säger att han farit till grannbyn för att hämta vin. Santuzza misstänker att han ljugit.Alfio återkommer från en körning och berättar att han sett Turiddu nära sitt hus. När de andra går till kyrkan anförtror Santuzza Turiddus mor mor att hon är rädd för att Turiddu övergett henne och fortfarande vill ha Lola. Turiddu nekar till anklagelserna. Lola anländer nynnande en kärleksvisa och ser passionerat på Turuddu. Turiddu och Lola går in i kyrkan. Santuzzas kärlek vänds i hat och hon avslöjar sina misstankar om Turuddus och Lolas hemliga förhållande för Alfio, som svär att hämnas på Turuddu.

Efter gudstjänsten inbjuder Turuddu alla att dricka ett glas vin med honom. Turuddu räcker en skål även till Alfio som dock vägrar ta emot den. Rivalerna omfamnar varandra och Alfio biter Turuddu i högra örat som utmaning på duell. Turuddu ber modern ta väl hand om Santuzza om han inte återvänder levande. Turuddu följer efter Alfio ut i skogen och efter en kort stund hörs en kvinna skrika: “Turuddu är död!”

Upphovspersoner

Musik: Pietro Mascagni|Text Giovanni Targioni-Tozzetti, efter ett skådespel av Giovanni Vergas|

Libretto