Chess musikalsatsning – GöteborgsOperan

Chess  musikalsatsning - GöteborgsOperan
Chess  musikalsatsning – GöteborgsOperan – Foto: Malin Arnesson

Chess  musikalsatsning – GöteborgsOperan

GöteborgsOperan öppnar säsongen 2012-13 med musikal, som de brukar och årets musikal är Benny Andersson, Tim Rice och Björn Ulvaeus Chess, som i denna uppsättning heter “Chess på svenska” och det är en storslagen samhällssatir över dagens medieövervakade samhälle, med handlingen förlagd kring en påkostad tv-show.

Musikalen gjorde succé vid urpremiären som ägde rum på Prince Edward Theatre i London 14 maj, där den sedan gick i tre år, totalt 1130 föreställningar.

Huvudrollerna spelades av Elaine Paige (Florence), Murray Head (Freddie) och Tommy Körberg (Anatolij).

Trevor Nunn svarade för regin, Anders Eljas för musikarrangemang.

Föreställningen sattes också upp i New York 1988 men den blev inte lyckad.

År 2002 kom Chess på svenska i bearbetning av Lars Rudolfsson och nu får vi äntligen se den på GöteborgsOperan.

Regissören Mira Bartov gör en uppsättning fylld av starka karaktärer och koreografi. Serietidningsvärldens grafiska stil och bisarra figurer genomsyrar scenografi och kostym och originalets kalla kriget är utbytt mot dagens medieövervakade samhälle.

Handlingen utspelar sig under ett tv-sänt schackmästerskap mellan de båda schackspelarna Freddie och Anatolij. På ena sidan står Freddie, en provokativ superstjärna som frivilligt väljer att frossa i offentlighetens ljus. På andra sidan står Anatolij, en bricka i spelet om herraväldet i en värld där övervakning är ett hotfullt verktyg i kampen om makten.

Hans Svetlana är kvinnan som tar hand om allt men som förlorar sin make när Anatolij förälskar sig i Freddies flickvän Florence. Under några turbulenta dagar vänds deras liv upp och ner och när mästerskapet är över är ingen av personerna densamma.

Som Anatolij ser och hör vi Philip Jalmelid. Freddie görs av Christopher Wollter. Hans flickvän Florence spelas av Evelyn Jons och Anatolijs hustru Svetlana av Nina Pressing. Molokov görs av Johan Schinkler och domaren, som i den här uppsättningen är en dubbelkaraktär, av tvillingbröderna Henrik och Magnus Rongedal

Regissör Mira Bartov, tidigare bland annat konstnärlig ledare för Folkoperan gör sin första musikal efter att ha regisserat ett flertal operor på såväl svenska som internationella scener.

Scenografi och ljusdesign görs av Kristin Bredal och kostymdesign av Anna Ardelius. Anders Eljas, som har varit med i hela resan runt Chess och Chess på svenska står för musikarrangemangen och varvar som dirigent med Björn Dobbelaere.

Artiklar om Chess på svenska

Sydsvenskan

En video om förberedelserna inför pressvisningen

Related posts