Chess publiksuccé på GöteborgsOperan

Chess publiksuccé på GöteborgsOperan
Chess publiksuccé på GöteborgsOperan – Foto: Malin Arnesson

Chess publiksuccé på GöteborgsOperan

Chess publiksuccé på GöteborgsOperan – men knappast en berörande uppsättning

Chess på svenska på GöteborgsOperan premiär 8 september 2012

Musik: |Text: |

Regissör och koreografi: Mira Bartov|Svensk text:Jan Mark, Lars Rudolfsson och Björn Ulvaeus|Dirigent: Anders Eljas|Scenografi, ljusdesign: Kristin Bredal|Kostym: Anna Ardelius|Ljuddesign: Jari Laakso, Andreas Renhorn|Videodesign: Gudmundur Gunnarsson|Assisterande koreografi:Liana Nyquist|Assisterande ljusdesigner: Joakim Brink|

Chess på svenska, är GöteborgsOperans musikalsatsning för säsongen 2012-13. Det skall ärligt sägas att innan kvällens premiär hade jag ingen aning om att det fanns olika versioner av ”Chess”. För mig är ”Chess” Londonversionen med Elaine Page och Tommy Körberg och det som heter ”Chess på svenska” är inget som jag direkt är bekant med även om jag självfallet känner till Lars Rudolfsson och Anders Eljas uppsättning från 2002.

I kväll eller rättare sagt i går kväll var det premiär på Mira Bartov´s version av ”Chess på svenska”. Enligt den förhandsinformation som jag hade fått skulle handlingen utspela sig i en modern miljö ”med dagens mediebevakade samhälle som dramatisk metafor för kalla kriget zoomar vi in på fyra livskrisande huvudpersoner under ett tv-sänt schackmästerskap”.

Enligt min uppfattning så svarade inte uppsättningen upp mot denna beskrivning åtminstone inte med begreppet ”dagens mediebevakade samhälle” utan uppsättningen vilade helt i händerna på den ursprungliga Londonversionen, dock utan ”One Night i Bangkok”.

Första akten blev mer eller mindre en upplevelse som nästan lämnade mig helt oberörd fram till dess att Evelyn Jons intog scenen. Då började det hända saker och ting och första akten slutade med Philip Jalmehed´s fenomenala sånginsats. Det var en fröjd och glädje att lyssna på hans version som jag annars starkt förknippar med Tommy Körberg´s sånginsats senast från en inspelning från Berwaldhallen 2006. Phillip Jalmehed gjorde som han brukar lämnade ett eget avtryck och bidrag, vilket jag tror att majoriteten av publiken och undertecknad uppskattar.

I andra akten förstärktes upplevelsen av föreställningens kraft även om jag fortfarande anser att det är något väsentligt, som saknas i uppsättningen, men jag har svårt att definiera vad det handlar om. Förmodligen handlar det om min ovana och svårighet att kunna lyssna in verket på svenska. Chess, för mig är intimt kopplat till dels Londonversionen dels den engelska inspelningen.

Andra akten blev den bättre delen av upplevelsen, vilket ju säkerligrn beror på att de olika sångnummerna griper tag i en på ett mycket konkret sätt. Men föreställningen lever inte upp och presenterar inte den på ett gripande och berörande sätt.

Regisssörens tanke att presentera denna uppdaterade version i serietidningens grafiska stil gillade jag inte särskilt mycket, men kostymerna signerade Anna Ardelius var fräcka.

Det var också svårt att uppfatta vad sångarna sjöng om och även om jag är bekant med historian, så anser jag att det är helt nödvändigt att jag uppfattar vad sångarna sjunger om.

Det är mycket som jag nog inte riktigt förstår, men på sånginsatserna kan jag verkligen inte klaga. Mest imponerande i första akten var, som tidigare nämnt, Evelyn Jons och Philip Jalmehed.

I andra akten imponerades jag dessutom av såväl Nina Pressing, som Christopher Wollter, men också de övriga och framförallt Johan Schinkler bidrog med fina insatser.

Sammanfattningsvis var det en hyfsad musikalupplevelse som jag gärna rekommenderar till andra inte minst på grund av den scenografiska lösningen och de fräcka kostymerna.

Övriga recensioner

Katarina Bredbergs recension på Teatermagasinet

Magnus Haglund i GP

Bo Löfvendahl i SvDMartin Nyström i DN

Carlhåkan Larsén i Sydsvenskan

Lars Sjöberg Expressen

Medverkande

Anatolij: Philip Jalmelid

Freddie: Christopher Wollter

Florence, Freddies flickvän: Evelyn Jons

Svetlana, Anatolijs fru: Nina Pressing

Molokov, Anatolijs medarbetare: Johan Schinkler

Domarna : Henrik och Magnus Rongedal

Ensemble:

Sara Englund

Karolin Funke

Karin Funk

Nikolaj Giljov

Marie-Louise Granström

Karolina Krigsman

Simon Laufer

Marcus Liljedahl

Öyvind Boye Lövold

Michelle Sjö Lönne

Mio Netzler Liljedahl

Ellinor Nilsson

Elisabeth Rustad

Petter Snive

Niklas Säwström

Camilla Sörman

Björn Thudén

Sven Törnell

Anna Werner

Patrik Wirefeldt

Jonas Wåhlin

Sami Yousri

Björn Åhlander

GöteborgsOperans orkester

GöteborgsOperans kör, som ju också utgör del av ensemblen

Related posts

Kommentera