Christina Nilsson som Aida på bio

Aida på Kungliga Operan 2018.
Foto: Markus Gårder
I bild: Christina Nilsson som Aida

Christina Nilsson som Aida på bio

lördag 17.3 kl 15

Redan innan premiären var samtliga föreställningar av Verdis opera Aida i stort sett utsålda. Och direkt efter premiären den 24 februari blev det publikrusning efter återstående biljetter. 17 mars livesänds Aida till 65 svenska biografer via Folkets Hus och Parker.

Den unga sopranen Christina Nilsson har hyllats unisont av press och publik för sin titelroll Aida, som också är hennes operadebut på Kungliga Operans stora scen:

”Genombrott av stora dimensioner” (SvD)

”Häftigaste operadebuten på ett decennium” (DT)

”Sensationellt genombrott” (Sveriges Radio)

Mina tankar från premiären i P2 här

Den 27-åriga Ystadstjärnan Christina Nilsson vann i höstas den internationella tävlingen Renata Voice Competition och hon har tidigare fått första pris i sångartävlingen Stenhammar International Music Competition. 2015 medverkade hon i Min bror är Don Juan som gavs på Operans Rotunda och hon har också haft en mindre roll i Rosenkavaljeren. 2014 var hon Folkets Hus och Parkers Jenny Lind-stipendiat.

Den italienske tenoren Ivan Defabiani är 30 år och upptäcktes så sent som i höstas av operachefen Birgitta Svendén i samband med att hon var i italienska Parma. Dirigenten Pier Giorgio Morandi tipsade henne om att besöka Piacenza där Ivan medverkade i Verdis Simone Boccanegra, med Morandi på pulten.

Aida/Nilsson och Radamès/Defabiani utgör alltså ett mycket ungt kärlekspar. I kanadensaren Michael Cavanaghs uppsättning blir Aida ett triangeldrama där krigsfången Aida, befälhavaren Radamès och prinsessan Amneris dras mellan sina starka privata känslor och offentliga skyldigheter.

Rollen som Amneris sjungs av hovsångerskan Katarina Dalayman, som vid sidan av en mycket framgångsrik internationell karriär som dramatisk sopran, numera också firar stora triumfer med starka karaktärsroller. Hon har tidigare medverkat live på bio från Met.

Kungliga Operans uppsättning av Giuseppe Verdis opera Aida är en nytolkning men följer handlingen där Egypten förbereder sig inför kriget mot Etiopien och översteprästen Ramfis just har besökt templet för att få veta vem Isis ska utnämna till befälhavare. Denna Aida kunde lika gärna vara en scen från dagens tragiska krigssituationer runtom i världen, dystopiska och sönderfallande samhällen som drabbar varje människa i krigförande land.

Magdalena Åberg har signerat en dekor som domineras av guld och betong:

Det finns varken tid eller rum i den här uppsättningen, men eftersom vi använder kamerateknik i vissa scener kommer det också att bli lätt att associera till minnet. Jag skulle vilja kalla det för känslornas palats.

För ljussättningen svarar Linus Fellbom, som senast stod för regi och ljus till Kungliga Operans omtalade Dracula-uppsättning.

I föreställningen medverkar Kungliga Operans solister, kör och hovkapell under ledning av Pier Giorgio Morandi, som inte minst gjort sig känd för tolkningar av den italienska operarepertoaren. Som gästsolister medverkar förutom Ivan Defabiani också Alessandro Cacciamani i rollen som Ramfis.

 Aida slutar aldrig att fascinera oss, en kärlekshistoria som egentligen är omöjlig, men som med musiken kastar oss mellan hopp och förtvivlan, sammanfattar operachefen Birgitta Svendén.

Aida livesänds av Folkets Hus och Parker till 65 biografer runt om i Sverige; från Övertorneå i norr till Ystad – Christina Nilssons hemort – i söder.

Folkets Hus och Parker här 

Kungliga Operan är Sveriges nationalscen för opera och balett.

Related posts