Claudio Monteverdi kompositör 1567 – 1643

Claudio Monteverdi kompositör 1567 - 1643 L´Orfeo opera by Claudio Monteverdi - synopsis

Claudio Monteverdi hade redan gett ut fem av sina berömda madrigalböcker och var kapellmästare hos hertigen av Mantua då hans första och mest berömda opera, Orfeo (1607), uppfördes för Accademia degli Invaghiti i Mantua.

Claudio Monteverdi kompositör 1567 – 1643

Samma år dog hans hustru under ett besök i hans hemstad Cremona, och det var endast nödtvång som Monteverdi återvände till Mantua eftersom hans nästa opera Arianna skulle uppföras. Den sköts emellertid upp till festligheterna i samband med vigseln mellan Francesco av Gonzaga och Margherita av Savoyen 1608 och gjorde stor succé inte minst tack vare den berömda klagosången, det enda av detta verk som är bevarat.
Claudio Monteverdi var missnöjd med arbetsförhållandena i Mantua och gav sig under en period hem till Cremona där han började se sig om efter en annan anställning. Då Vincenzo av Mantua dog 1612 avskedades Monteverdi av hans efterträdare Francesco, men året därpå blev han erbjuden posten som maestro di capella i Markuskyrkan i Venedig.

Därigenom kom han att i första hand syssla med kyrkomusik men han fick också tid över för några dramatiska verk: den dramatiska madrigalen Il combattimento di Tancredi e Clorinda, som uppfördes i en venetiansk adelsmans palats, och operan La finta pazza Licori, som skulle ha uppförts i Mantua 1627 men aldrig blev det.

Musiken till den har gått förlorad. Det gäller också Proserpina rapita som framfördes vid ett furstebröllop 1630.1637 öppnades det första offentliga operahuset i Venedig, och Monteverdi blev återigen en efterfrågad operakompositör.

Under sina sista år fick han tre operor uppförda: Odysseus hemkomst (1640), Le nozze dÉnea con Lavinia (1641, ej bevarad) och Poppeas kröning (1642), som etablerade honom som den nya konstartens störste mästare på sin tid.

Hans operor ett urval

Verk Svensk titel Premiär
L´Orfeo Orfeo 1607
Il returno di Odysseus Odysseus hemkomst 1640
Il coronatione de Poppeas Poppeas kröning 1642

Läs mer

Operalogg