Cosi fan tutte – Folkoperan vårstädar Mozart 2022

Così fan tutte - Folkoperan vårstädar Mozart 2022

Cosi fan tutte, ung kärlek sätts på prov när tyska Ulrike Schwab tar sig an Mozarts  opera. I Schwabs regi kastar sig två par in i ett kärleksexperiment, i en tolkning där både kärlek och musik tas på allvar.  

Cosi fan tutte – Folkoperan vårstädar Mozart 2022

Premiär 9 mars: COSI FAN TUTTE av W.A. MOZART.
Così fan tutte är kanske Mozarts musikaliskt mest briljanta opera. Samtidigt sätter handlingen myror i huvudet på en nutida publik: vad handlar den egentligen om? Den tyska prisbelönta regissören Ulrike Schwab gör sin första uppsättning i Sverige med en uppdaterad uppsättning som vågar ta kärleken på allvar, som förskjuter perspektiven och sätter Mozarts komiska opera i ett deliriskt och tidlöst ljus. Två unga par planerar sina bröllop men börjar samtidigt att tvivla. Är det nu bara all work and no play som återstår? Betyder lyckliga i alla sina dagar att vi måste ge upp alla våra egna drömmar? Går det att leka en sista gång och samtidigt utsätta kärleken för ett stresstest?

För mig kretsar Così fan tutte kring frågan om hur förväntningar och självpålagda begränsningar sätter käppar i hjulen i nära relationer. I den här uppsättningen möter vi två unga par som bestämmer sig för att på allvar lära sig något i ”skolan för de älskande”. De utsätter sig för ett experiment och kastar sig in i en känslomässig labyrint av sanning och lögner, fiktion och verklighet, kärlek och begär, säger Ulrike Schwab, regissör till Così fan tutte.

Ulrike Schwab är en tysk operaregissör som hyllats och prisats för sina kreativa läsningar av klassiska verk. Hon är operasångerska i botten och har ett personligt och lekfullt förhållande till musiken i de verk hon tar sig an. Hon utmanar såväl sångare som musikers invanda sätt att sjunga och spela vilket demokratiserar processen och leder till nya sceniska uttryck. Det var särskilt tydligt i den omtalade versionen av Giovanni – eine Passion på Neuköllner Oper i Berlin där hon på ett egensinnigt, humoristiskt och samtidigt respektfullt sätt vände upp och ned på Mozarts mästerverk.

Upphovspersoner

Musik: Wolfgang Amadeus Mozart
Libretto: Lorenzo da Ponte
Svensk översättning: Carin Bartosch Edström

Konstnärligt team

Musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer, Fredrik Högberg
Dirigent: Henrik Schaefer / Gunvald Ottesen
Regi: Ulrike Schwab
Scenografi och kostym: Rebekka Dornhege Reyes
Ljussättning: Åsa Frankenberg
Mask: Therésia Frisk
Dramaturg: Jürgen Otten

Medverkande

Fiordiligi: Sanna Gibbs, Dorabella: Ann-Kristin Jones, Ferrando: Wiktor Sundqvist, Guglielmo: Richard Hamrin, Don Alfonso: Joa Helgesson, Despina: Micaela Sjöstedt, Folkoperans orkester.

Così fan tutte är en samproduktion med Uppsala Stadsteater. Den har premiär på Folkoperan den 9 mars 2022 och kommer att spelas på Uppsala stadsteater med premiär 27 augusti.

Läs mer

Operalogg