Cosi fan tutte från Paris en stark dansant höjdpunkt

Cosi fan tutte från Paris en stark dansant höjdpunkt Cosi fan tutte från Paris en stark dansant höjdpunkt
Cosi fan tutte

Cosi fan tutte från Paris blev en stark dansant höjdpunkt

Cosi fan tutte från Paris blev en stark dansant höjdpunkt

Sett föreställningen på SF-Filmstaden i Malmö 19.2.2017

Musik: W A Mozart|Libretto: Lorenzo da Ponte

Cosi fan tutte från Paris  blev en stark dansant och musikalisk höjdpunkt. Föreställningens upphovsman var den belgiska koreografen Anne Teresa De Keersmaeker som alltså ansvarade för såväl regi som koreografi.

Under årens lopp har jag upplevs ett stort antal uppsättningar av just Cosi fan tutte, särskild de senaste åren där jag egentligen bara missade Confidencens version.

Alla rollerna är dubblerade med dansare och som på så sätt får illustrera sångarnas känslor förstärkta koreografiskt. Det ger föreställningen ett helt annat intryck än som jag normalt upplever och där musiken och sångarna står i centrum. Med detta tredje inslag så upplever jag föreställning på ett helt annat plan där de koreografiska rörelserna starkt fördjupar den musikaliska upplevelsen.

Scenografiskt ser vi rakt in i scenen som från början är helt öppen, precis som det inte skulle bli någon föreställning. Scenen är helt vitmålad och i princip tom som på två glasbarriärer, en på var sida och som egentligen bara består av ett antal upphängda fönsterrutor.

Det gör ett imponerande intryck när ensemblen kommer  in och startar föreställningen med hjälp av solister, körmedlemmar och dansare.

Det är dansare från kompaniet Rosas som står för den fördjupade upplevelsen som också understryks av de eleganta och vackra kostymerna som inte minst herrarna i uppsättningen är försedda med.

Ur vokal synpunkt är det mycket imponerande, men med för mig nästan helt okända sångare. Särskilt iponeras jag av Jacquelin Wagner och Michèle Losier, men också av perfekt scenisk och vokal insats av Ginger Costa- Jackson i partiet som Despina.

Bland herrarna imponeras jag Paulo Szot , som Don Alfonso och Philippe  Sly som gestaltar Guglielmos parti. Den franske tenoren Frédèric Antoun gör en som helhet utmärkt insats, men jag imponeras inte av hans insats i sin stora aria innan första akten är slut.

Det blir en stor helhetsupplevelse där både orkestern under ledning av musikchefen Philippe Jordan, medlemmar ur operakören, solister och inte minst dansarna svarar för en annorlunda operaupplevelse, som du inte bör missa!

Produktionsteam

Dirigent: Philippe Jordan

Regi och koreografi: Anne Teresa De Keersmaeker

Scenografi och ljus: Jan Versweyveld

Kostym: An D´Huys

Dramaturg: Jan Vandenhouwe

Medverkande

Fiordiligi: Jacquelin Wagner

Dorabella: Michèle Losier

Ferrando: Frédéric Antoun

Guglielmo: Philippe Sly

Don Alfonso: Paulo Szot

Despina: Ginger Costa-Jackson

Parisoperans kör orkester samt dansare från kompaniet Rosas