Cosi fan tutte på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

Cosi fan tutte på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn - synopsis

Cosi fan tutte på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn – synopsis

 Kompositör och librettist

Musik: W.A. Mozart| Text: Lorenzo da Ponte

Libretto

Här kan du hämta librettot till Cosi fan tutte eller DEUTSCH IN ENGLISH ESPANOL

 

Premiär

Premiär på Burgtheater i Wien den 26 januari år 1790. Sett föreställningen: 11.10.2011 Den Kongelige Opera i Köpenhamn

AKT 1

To unge officerer, Guglielmo og Ferrando, er overbeviste om, at deres kaerester, söstrene Fiordiligi og Dorabella, vil være dem evigt tro. Den ældre filosof Don Alfonso mener derimod, at alle kvinder per definition er utro, og han foreslår,at de indgår et vaeddemål: Hvis de to unge mænd er villige til at spille hans spil, vil han, inden der er gået et døgn, have bevist, at deres kærester er så utro som alle andre.Guglielmo og Ferrando går ind på væddemålet.

Don Alfonsos kyniske spil begynder ned, at de to officerer pludselig indkaldes til krigstjeneste.De tager en bevæget avsked med deres kærester, men vender hurtigt tilbage udklædt som albanere. Med hjælp fra tjenestepigen Despina lykkes det de “fremaede albanere”, at komme så tæt på deres kærester, at de kan lægge an på dem. De to kvinder er dog ikke umiddelbart modtagelige for “albanernes” tilnærmelser.

Der skal åbenbart skrappere midler til, så Guglielmo og Ferrando lader, som om de tar taget gift af ulykkelig kærlighed til de to søstre, de falder bevidstløse om, og Despina genopliver – udklædt som doktor – de to albanere. Forsøget på at overtale Fiordiligi og Dorabella til at lette albanernes opvågnen med et kys slår fejl.

AKT 2

Despina prøver at overbevise søstrene om. at en lille flirt vel ikke kan skade. Og de to kvinders modstand begynder efterhånden at svækkes. Dorabella er den første, der vælger at overgive sig, dog ikke til sin egen egentlige kæreste, Ferrando, men derimod til Fiordiligis kæreste Guglielmo. Fiordiligi bebrejder hende dette letsind, men DorabeUa slår det hen, for, som hun siger: “Kærlighed er en lille tyv, en lille slange, der giver og tager din fred”, den kan man ikke styre med sm vilje. Og de diskuterer, hvem der skal have hvem af de to bejlere.

Fiordiligi ender med, nøjagtig som sin søster at falde i armene på sin bejler, og man skulle dermed tro, at Don Alfonso havde opnået, hvad han ville. Men legen stopper ikke her for filosoffen. Han tilskynder de to nye par til at blive viet, og Despina der igen optræder i forklædning, denne gang som notar, præsenterer to ægteskabskontrakter, som højtideligt underskrives af alle parter.

Umiddelbart herefter høres militærmusik i det fjerne, det er, påstår Don Ahonso, de tidligere kærester, der er på vej hjem. “Albanerne” forsvinder behændigt og vender tilbage som de unge officerer. Og da de ser ägteskabskontrakterne, er der ingen ende på bebrejdelserne.

Till sidst afsløres bedraget. Og Don Alfonso, der nu betragter sig selv som vinder af væddemålet – nu er det endegyldigt bevist: “sådan gør alle [kvinder]” – opfordrer de to par till at tilgive hinanden og gøre som han selv: le ad det hele.

Wikipedia om Cosi fan tutte

Related posts