Cosi fan tutte på Drottningholm

Fotograf: Mats Bäcker

Det sägs att det ligger en verklig historia, som cirkulerade vid hovet i Wien, bakom operan och det var kejsar Josef II som själv hade uppmanat sin hovpoet Lorenzo da Ponte att utarbeta ett libretto åt Mozart byggd på denna historia. Men allt tyder på att det bara är en anekdot. Under alla förhållanden fick Mozart beställningen på operan och skrev den på endast två månader vintern 1789-90.

AKT 1

Scen 1

Två unga officerare, Ferrando och Guglielmo, grälar med sin vän Don Alfonso om dygden hos sina älskande, systrarna Dorabella och Fiordiligi. Don Alfonso hävdar att den kvinnliga troheten är en myt och satsar hundra sekiner på att han med pojkarnas hjälp kan bevisa flickornas ombytlighet. Ferrando och Guglielmo är säkra på att vinna och börjar planera för hur de ska använda pengarna.

Scen 2

Systrarna Fiordiligi och Dorabella beundrar porträtten av sina älskande när Don Alfonso kommer in med den förfärliga nyheten att de två officerårna har kallats in i kriget. Pojkarna kommer in, visar stor förlägenhet och sorg, och försöker trösta de förtvivlade flickorna. En kör (ledd av Don Alfonso) kallar på soldaterna, de älskande tar ett tårfyllt farväl. Don Alfonso, ensam, är nöjd. Hans plan är nu igångsatt.

Scen 3

Systrarna ger uttryck för sin förtvivlan inför pigan Despina. Speciellt Dorabella är utom sig av sorg. Despina råder flickorna att göra det bästa av situationen och roa sig med nya älskare, hon menar att deras fästmän troligen gör detsamma där de är. Flickorna lämnar upprört rummet. Don Alfonso ber Despina om hjälp med att introducera två unga främlingar som påstås vara kära i hennes matmödrar. Han berättar dock inte att de två exotiskt klädda albanerna är Ferrando och Guglielmo i förklädnad. Så fort Fiordiligi och Dorabella kommer in inleder “albanerna” en intensiv uppvaktning, var och en av den andres fästmö.Flickorna avisar dem ihärdigt, Fiordiligi förklarar med eftertryck att hon alltid kommer att förbli trogen till sin älskare. När Guglielmo lovsjunger sin väns fysiska behag lämnar systrarna ilsket rummet. Officerarna tror att de redan har vunnit vadet, men Don Alfonso påpekar att dagen bara börjat. Ferrando sjunger om lyckan av sann kärlek, Despina och Don Alfonso planerar sitt nästa drag.

Scen 4

Systrarna är i trädgården och hänger sig åt sin sorg, när de två albanerna rusar in. I sin förtvivlan över flickornas hjärtlöshet låtsas de svälja gift. När Don Alfonso och Despina går för att hitta en läkare, tar sig systrarna en närmare titt på de unga männen, som verkar vara döende. Despina återvänder förklädd till läkare och uppväcker dem till liv med hjälp av en magnet. Männen återupptar sitt frieri, men flickorna drar sig tillbaka.

AKT 2

Scen 1

Flickornas nyfikenhet för albanerna är väckt och Despina uppmuntrar dem att flirta. Dorabella övertygar sin syster om att det kan bli ganska kul och inte behöver tas på allvar.

Scen 2

Albanerna har ordnat ett nattligt möte med flickorna. Don Alfonso och Despina uppmuntrar paren till mötet och lämnar dem sen ensamma. Guglielmo ger Dorabella ett guldhjärta och tar från henne medaljongen med Ferrandos porträtt. Ferrando uppvaktar Fiordiligi, som känner sin motståndskraft försvagas och avvisar sin beundrare. Ensam förebrår hon sin egen brist på fasthet. Ferrando berättar för Guglielmo att Fiordiligi fortfarande är honom trogen. Guglielmo visar då sin vän porträttet som han tagit från Dorabella och halv på skämt beklagar han kvinnors ombytlighet. Ferrando blir djupt sårad av Dorabellas uppenbara svek mot honom. Don Alfonso råder honom att göra ett nytt försök med Fiordiligi.

Scen 3

Systrarna diskuterar sina känslor för de nya friarna. Dorabella, som har anammat något av Despinas inställning till män, vill gifta sig med sin alban, men Fiordiligi bestämmer sig nu för att klä ut sig till man och följa sin Guglielmo ut i fält. Här avbryts hon dock av Ferrando, som nu till slut övervinner hennes motstånd. Även Guglielmo får nu se sig bedragen. Don Alfonso föreslår att de desillusionerade älskarna trots allt ska gifta med flickorna, som förr eller senare skulle visa sig vara trolösa – liksom alla kvinnor. Despina berättar för dem att systrarna är redo att gifta sig med albanerna.

Scen 4

Despina övervakar förberedelserna för bröllopet. De två paren dricker för sin framtida lycka, bara Guglielmo verkar inte vara på humör att fira. Despina, förklädd till notarie, kommer in med äktenskapsförordet som systrarna ska skriva på, men i det ögonblicket hörs trumvirvlar som meddelar att deras tidigare fästmän är på väg tillbaka. Albanerna göms snabbt undan i ett annat rum, där de tar av sina förklädnader och kommer sedan in som Ferrando och Guglielmo, återkallade från kriget. De upptäcker notarien, som till systrarnas förvåning visar sig vara Despina. Don Alfonso uppmärksammar pojkarna på äktenskapsförordet och visar dem rummet där deras förmodade rivaler gömmer sig. Ferrando och Guglielmo rusar in med dragna svärd, som för att döda albanerna, men kommer sedan tillbaka med sina förklädnader i händerna och bedrägeriet uppdagas för de tre bestörta kvinnorna. Fiordiligi och Dorabella beskyller Don Alfonso för att ha vilselett dem. Han accepterar anklagelsen men förklarar att det var till gagn för dem alla- genom att få dem att överge sina illusioner om kärlek har han visat dem vikten av självkännedom och förnuft. Friden är återställd mellan de älskande. Flickorna svär trohet. De som ser saker från den ljusa sidan och låter sig vägledas av förnuftet kommer alltid att finna frid när världen stormar.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart| Text: Lorenzo da Ponte

Libretto