Cosi fan tutte Skånska Operan 2015 – synopsis

Cosi fan tutte Skånska Operan 2015 - synopsis

Det sägs att det ligger en verklig historia, som cirkulerade vid hovet i Wien, bakom operan och det var kejsar Josef II som själv hade uppmanat sin hovpoet Lorenzo da Ponte att utarbeta ett libretto åt Mozart byggd på denna historia.

Cosi fan tutte Skånska Operan 2015 – synopsis

Men allt tyder på att det bara är en anekdot. Under alla förhållanden fick Mozart beställningen på operan och skrev den på endast två månader vintern 1789-90.

Akt I

PROLOG

Alfonso, en socialt slipad tv-personlighet, har stämt möte med två unga killar? Guglielmo och Fernando på ett café. De vet inte varför men blir snart Ferrando på ett café. De vet inte varför men blir snart klara över orsaken. De erbjuds att medverka i den nya storsatsningen på TV 21 Alla gör det, en realityshow och storsatsningen på TV 21 Alla gör det, en realityshow och tävling om äkta kärlek.

Den som känner äkta kärlek till en annan och kan bevisa det och stå emot eventuella frestelser; vinner. Övertygade om att de lätt kommer att vinna den utlovade prissumman på en halv miljon, tackar de ja.

DAG ETT

Programmet börjar och killarna kommer studion. De skickas sedan ut att vänta medan vi presenteras för deras flickvänner som också ska vara med tävlingen, men som har fått lite andra förutsättningar. Allt för att skapa “bra tv”.

Del ett av tävlingen tar sin början i att flickorna ställs inför det faktum att deras pojkvänner måste åka bort och att tävlingen kommer att anpassas efter det.

Killarna, medvetna om att det bara är en del av tävlingen – en första utmaning – kommer in och tar ett känsloladdat farväl.

Ensamma kvar vill flickorna inte längre vara med, men utsätts istället för moment två, mötet med “ersättarna”som är deras killar nu utklädda till helt andra personer.

De försöker protestera, men tvingas acceptera de nya förutsättningarna. Uppgiften för killarna är att stöta på varandras tjejer från och med nu och försöka få dem på fall. Tjejerna möter killarna utan den minsta smula entusiasm och Guglielmo gör vad han kan för att charma dem men det slutar med att flickorna går.

Detta passar förstås killarna utmärkt, ett bevis på sann kärlek, och de är säkra på seger

Alfonso tar det med jämnmod och låter dem hållas _ han har flera ess i ärmen att spela ut! Dock har inte killarna lämnats oberörda av sin egen charmoffensiv.

DAG TVÅ

För att få lite mer fart på programmet och forcera fram en mer positiv reaktion hos tjejerna låtsas nu programmet att killarna – i förtvivlan över det kalla mottagandet – helt enkelt tänker ta sina liv. Detta får till viss del önskad effekt och när akten är över är de alla fyra en aning omskakade och smittade av nya känslor …

DAG TRE

Despina kommer in till flickorna och håller en liten föreläsning i vilken makt kvinnan egentligen har över mannen och om man bara vet att använda den rätt kan man få precis som man vill. Tjejerna har genomskådat killarnas förklädnad men bestämmer sig för att inte avslöja dem, utan istället använda det till sin fördel. De låtsas att Despinas tal fått effekt och bestämmer sig för att ge sig in i leken.

Nästa uppgift blir ett romantiskt möte med den “nya partnern”. Påtagligt drabbade av motstridiga känslor och tävlingsinstinkt går det till en börjar trögt. Efter ett tag släpper förlamningen hos de alla i olika utsträckning och de står plötsligt inför nya omtumlande (äkta?) känslor och det blir uppenbart att inget längre är som förut Vem är kär i vem och är känslorna besvarade?

Killarna träffas och berättar hur det gått på respektive dejt Informationen de får är nedslående. Den andra har uppenbart gjort framsteg! Håller jag på att förlora? Och är min flickvän alltså inte trogen? Och vad vill jag själv? De inser att de gett sig in i något de inte alls hade förstått innebörden av.

DAG FYRA

Fiordiligi vacklar mellan vad hon vill, vad hon tror hon vill och vad hon tror hon bör… För att komma undan problemen och dessutom kamma hem vinsten beslutar hon sig att visa sin kärlek genom att åka efter sin bortreste pojkvän. Innan hon hinner det dyker Ferrando upp och berättar vad han känner Hon kan inte stå emot.

DAG FEM

Det är dags för den avgörande omröstningen! Vem vinner? Alfonso låter sig inte nöjas utan slänger in Jokerkortet! Det innebär att han helt enkelt låter pojkvännerna återvända. Detta genomförs precis innan slutresultatet ska offentliggöras. Killarna måste helt enkelt spela med och låtsas bli nervösa över informationen för att kunna “gömma sig”, alltså smita undan för att snabbt klä om och återvända som sig själva.

När detta hänt ställs alla inför det faktum att det gäller att välja,vem ar man egentligen kär i? På riktigt? Svaret på den frågan är också svaret på vem som vann.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart
Libretto:Lorenzo da Ponte
Översättning: Magnus Lindman
Bearbetning & Dialogtexter: Ola Hörling

Premiär

Premiär på Burgtheater i Wien den 26 januari år 1790. Sett föreställningen:

Operaroll, rösttyp och sångare

RollRösttypSångare
FiordiligisopranEva-Lotta Ohlsson
DorabellamezzosopranJenny Hertzman
FerrandotenorKalle Leander
GuglielmobarytonJens Persson
DespinasopranLisa Löfqvist
EvaSelina Borg
GiovanniWictor Koch
DonatellaFanny Paulsson

Libretto

Mer att läsa