Cristina regina di Svezia – opera utgiven på Cd

Cristina regina di Svezia cd-inspelning
Cristina regina di Svezia cd-inspelning
Cristina regina di Svezia cd-inspelning

Cristina regina di Svezia – opera utgiven på Cd

Cristina regina di Svezia, Jacobi Foronis opera utgiven på Cd med GöteborgsOperans Orkester och Kör

Operan om den abdikerade drottning Kristina uruppfördes vid Mindre Teatern i Stockholm den 19 maj 1849. Efter över 150 år i glömska sattes den för första gången i modern tid upp vid Vadstena-Akademien 2007. Nu har den spelats in på skiva av GöteborgsOperans Orkester och Kör under ledning av Tobias Ringborg. Solister är Liine Carlsson, Ann-Kristin Jones, Kosma Ranuer, Iwar Bergkwist, Daniel Johansson och Anton Ljungqvist. Iwar Bergkwist är solist vid GöteborgsOperan.

Verket är ett historiskt-lyriskt drama om den svenska drottningen. Jacopo Foroni var en italiensk tonsättare och dirigent som kom till Sverige för att ersätta en dirigent i ett turnerande italienskt operasällskap. Han blev kvar i Stockholm till sin död 1858, endast 33 år gammal. Redan under sina första månader i Sverige komponerade han operan Cristina di Svezia, ett sätt att introducera sig själv för den svenska publiken, men också en hyllning till den kvinnliga monarken som abdikerade, konverterade och flyttade till Italien.

Mottagandet i Sverige blev mycket positivt och genom Foronis utnämning till hovkapellmästare samma år, intog han en viktig position i det svenska musiklivet. Han lärde sig snabbt svenska, men bara några månader innan urpremiären av hans första opera på svenska, Advokaten Pathelin, dog Foroni i kolera. Han ligger begravd på Norra Kyrkogården i Stockholm.

Här några kritikerröster efter premiären vid Vadstena-Akademien 2007:
“Foronis opera är sensationell!” SvD.
“En opera man gärna vill höra igen!” DN.
“Jag fick lite av en chock. Vilken känslostorm, vilken maffig musik och vilken attack!”
SR P1, Kulturnytt.

CD-skivan ges ut av Sterling och finns bland annat till försäljning i GöteborgsOperans OperaShop.
Skivan kan också beställas via Toccata 
Forskningsarbetet som ledde till återupptäckten av Cristina di Svezia, leddes av musikprofessor Anders Wiklund, som också var inspelningsproducent vid skivinspelningen.

Du kan läsa mer om Jacobi Foroni här

Du kan läsa mer om Liine Carlsson här

Du kan köpa skivan dels via GöteborgsOperan eller Toccata

Related posts

Kommentera