Dan Turdén blir ny operachef på NorrlandsOperan

Norrlandsoperan har rekryterat regissören Dan Turdén som ny operachef. Han tillträder 1 februari 2021 för ett fyraårigt förordnande och efterträder Malin Gjörup som avled hastigt förra året.

Dan Turdén blir ny operachef på NorrlandsOperan

Norrlandsoperan i Umeå är ett scenkonsthus med symfoniorkester, opera, dans, musik, konst samt verkstäder och ateljéer. Barn och ungdomar är en prioriterad publikgrupp. Uppdraget som chef för operaverksamheten innebär att främja operakonsten och musikdramatiken genom att utveckla Norrlandsoperans operarepertoar, samt att tänka i nya format för att hitta nya publiker och spännande samarbeten. Som operachef ingår både konstnärligt ansvar för Norrlandsoperans operaproduktioner och att leda den löpande verksamheten på operaavdelningen.

I Dan Turdén får vi en kommunikativ och visionär operachef som vill se till att Norrlandsoperan verkligen blir det ledande operahuset i Sverige för den nya, spännande och utmanande musikdramatiken. Målet är att bli ännu starkare på att nå en ny publik i Umeå och i Västerbotten men också internationellt, säger Norrlandsoperans vd Erik Mikael Karlsson.

Dan Turdén är utbildad skådespelare på Teaterhögskolan i Stockholm och har sedan sin examen från masterprogrammet i operaregi på Operahögskolan varit verksam på bland annat Kungliga Operan, Dramaten, Östersjöfestivalen i Berwaldhallen, Wermland Opera och Operahögskolan i Stockholm. Dan regisserade i oktober 2020 föreställningen Kärlek & Politik på Norrlandsoperan som fick ersätta den planerade premiären av Macbeth som med anledning av coronapandemin flyttats till 2021. Under perioden november 2020-januari 2021 har Dan varit tillförordnad operachef på Norrlandsoperan.

Mitt mål är att öppna upp för ett repertoartänkande i huset så vi kan producera mer opera av yppersta internationella klass och därigenom få ett mer dynamiskt utbud framför allt på vår stora scen. Operakonsten måste uppfattas som relevant i sin samtid och det farligaste är då stagnation. Därför måste Norrlandsoperan hela tiden bryta ny konstnärlig mark och visa att den har något att erbjuda alla smaker. För detta krävs mod som jag vet finns i huset men som ännu inte utnyttjats till sin fulla potential. Vidare ser jag det som otroligt viktigt med internationella samarbeten, genreöverskridande operaproduktioner och arbetet med att digitalisera våra produktioner.

Dan Turdén grundade under studietiden det fria operakompaniet Kamraterna och har sedan starten varit dess konstnärlige ledare. Genom att utmana och utveckla opera vad gäller form, aktualitet och arbetsmetoder har Kamraterna under Dans ledning etablerat sig som Sveriges mest progressiva operakompani. 2014 kvalificerade han sig som första svenska finalist i den internationella tävlingen i operaregi, Ring Award i Graz.

Om Norrlandsoperan

Norrlandsoperan grundades 1974. Under åren har vi utvecklats från en regional operaensemble till ett scenkonsthus med regionalt uppdrag och mycket bred verksamhet. I Norrlandsoperan ingår symfoniorkestern och avdelningar för opera, dans, musik samt Vita kuben, vårt rum för samtida konst. Vi har egna tillverkande verkstäder och ateljéer samt ett eget biljettkontor.

Läs mer

NorrlandsOperan

Om Dan Turdén