Daniel Blendulf chefsdirigent Dalasinfoniettan

Daniel Blendulf chefsdirigent Dalasinfoniettan Daniel Blendulf ny chefsdirigent för Dalasinfoniettan

Daniel Blendulf ny chefsdirigent för Dalasinfoniettan och konstnärlige rådgivare

Daniel Blendulf chefsdirigent Dalasinfoniettan

Vi är otroligt glada över tillkännagivandet att Daniel Blendulf tar över facklan från Tobias Ringborg som Dalasinfoniettans nye chefdirigent och konstnärlige rådgivare. Förordnandet startar omgående och löper i minst tre år framåt. Det var en enig orkester som valde Daniel blendulf efter ett gnistrande samarbete tidigare i år.  Ett spännande band skapades mellan honom och musikerna.
Daniel Blendulfs första framträdande vid rodret hålls i januari 2016 direkt följt av Vinterfest, den välkända kammarmusikfestivalen i Ovansiljan där Dalasinfoniettan varit värdorkester sedan 2006. Han har även längre bakåt i tiden samarbetat med Dalasinfoniettan, bland annat i en samproduktion med Wermland Opera.

Det är med stor glädje jag tar mig an uppdraget som chefdirigent för Dalasinfoniettan. Det har alltid varit ett nöje att arbeta med orkesterns fantastiska musiker och jag ser fram emot ett fortsatt samarbete genom flera inspirerande konserter. Vi kommer att tillsammans med publiken upptäcka och återupptäcka den rika kammar orkesterrepertoaren, säger Daniel Blendulf.

Länsmusikchef Karin Holdar kommenterar utnämningen;
En chefdirigent arbetar nära orkestern, både på ett personligt och ett mer konstnärligt fördjupat plan. Så fort Daniel Blendulf visade intresse för tjänsten så visste jag att här hade vi en chans som vi inte kunde missa. Eftersom Daniel redan hade så starkt stöd i orkestern så gick hela processen väldigt snabbt och jag ser fram emot att få ta del av hans idéer gällande program och vidareutveckling av Dalasinfoniettan.

Om Daniel Blendulf

Daniel Blendulf började sin musikaliska karriär som cellist, med studier för Torleif Thedéen och Heinrich Schiff. Inspirerad av den välkända dirigenten och läraren Jorma Panula, ändrade han bana till dirigering. År 2008 vann han det prestigefulla Svenska Dirigentpriset, och nu senast mottog Daniel The Herbert Blomstedt Conducting Prize 2014.

Under säsongen 2015/16 ser vi Daniel Blendulf dirigera West Australian Symphony Orchestra och Finska Radions Symfoniorkester. Trondheim Symfoniorkester och the Royal Flemish Philharmonic. Han fortsätter att framträda regelbundet med Göteborgs Symfoniker, Svenska Kammarorkestern och Sveriges Radios Symfoniorkester. Vi ser honom även återvända till Kungliga Filharmonikerna där han dirigerar ett program runt Eliassons violinkonsert, till minne av den bortgångne kompositören.

Förra säsongen hyllades Daniel Blendulf
för sina framträdanden med Sydney Symphony Orchestra, New Zeelands Symphony Orchestra, Malaysian Philharmonic Orchestra, Norges Radiosymfoniker, Zürcher Kammerorchester och BBC National Orchestra of Wales. Daniel har också samarbetat med Kungliga Operan kring flera operaproduktioner. En skiva med musik av Britta Byströms där Daniel dirigerar släpptes i oktober 2014 via Daphne Records. Skivan mottog fin kritik och blev senare nominerad till en Grammis.

Om Dalasinfoniettan

Dalasinfoniettan sätter Dalarna på den kulturella kartan. Varje år erbjuder orkestern och dess 28 musiker ett rikt och varierat konsertutbud till samtliga dalakommuner. I samband med den internationella kammarmusikfestivalen Vinterfest musicerar Dalasinfoniettans musiker med världsartister som Janine Jansen, Benjamin Schmid, Daniel Raiskin, Vilde Frang, Torleif Thedéen, Malena Ernman och Leif Ove Andsnes och orkestern får regelbundet förfrågningar om att spela runtom i Sverige och utomlands.

Till tidigare meriter hör bland annat ”Orchestra in Residence”-uppdrag vid Festspelen i Bergen, uppsättningarna av musikalen Spelman på taket och Oliver tillsammans med Dalateatern och de kritikerrosade Wagners Rhenguldet och Puccinis Turandot i Dalhalla.

Läs mer