Viktig dansk operahistoria 1789 –

Dansk operahistoria 1789 -
94 / 100

Viktig dansk operahistoria blev grundlagt af indflyttede tyskere som Johann Ernst Hartmann (Fiskerne, 1780) og F.L.Æ. Kunzen (Holger Danske, 1789). Beslægtede med operagenren, hvortil E. du Puy bidrog (Ungdom og galskab, 1806), er syngespil af C.E.F. Weyse (Sovedrikken, 1809) og D.F.R. Kuhlau (Elverhøi, 1828), sidstnævnte komponist er også ophavsmand til egentlig operaer (bl.a. Lulu, 1824).

Viktig dansk operahistoria 1789 –
bygger på Den store Danske

Gennemkomponerede operaer skyldes J.P.E. Hartmann (Liden Kirsten, 1846) og P. Heise (Drot og Marsk, 1878). Væsentlige værker skrev desuden C.F.E. Horneman (Aladdin, 1888) og Carl Nielsen (Saul og David, 1901 og Maskarade, 1906).

I nyere tid har danske komponister, bl.a. Per Nørgård, Tage Nielsen, John Frandsen, Bent Lorentzen og Poul Ruders bidraget til genren.

Operaens historie VIKTIG DANSK OPERAHISTORIA

Fra teaterhistorien ved vi, at skuespillet allerede tidligt var smykket med sang, musik og dans. Hoffets yndlingsforlystelse, operaen, havde imidlertid ikke fra starten til huse på teatret, men med kongens engagement i Den Danske Skueplads kom også kravet om at opføre opera. I løbet af den første snes år etableredes Det Kongelige Teater som en multikunstnerisk scene, hvor også operaen fik plads.

I første omgang forlod man sig på italiensk opera og udenlandske kræfter, men tidligt finder vi bestræbelser på at skabe en national musikdramatik. Det kunne ske i form af parodien som med Johan Herman Wessels Kærlighed uden Strømper fra 1772 eller som seriøse syngespil med mytologiske eller heroiske handlinger jævnfør Johannes Ewalds Balders Død og Fiskerne fra 1779 og 1780, begge med musik af J.E. Hartmann.

I 1800-tallets første årtier var det især Weyse og Kuhlau, der sørgede for nye kompositioner og i samarbejdet med J.L. Heiberg, lykkedes det Kuhlau med festspillet Elverhøj i 1828 at skabe ikke blot biedermeier-romantikkens største kassesucces, men det mest opførte opus overhovedet på Det Kongelige Teater.

Men med den gennemkomponerede opera kneb det. Adskillige forsøgte, men kun J.P.E. Hartmann fik med Liden Kirsten til tekst af H.C. Andersen i 1846 succes, mens det blev Peter Heise og Christian Richard, der med Drot og Marsk i 1878 skabte det nationale mesterværk.

Med den norske komponist og dirigent Johan Svendsen som kapelmester fra 1883 oplevede operaen på Det Kongelige Teater en guldalder. Wagner, Verdi, Puccini etc. gik over scenen. Carl Nielsen skabte sine to operaer Saul og David og Maskarade i 1900-tallets første årti. Og i samme lykkelige årtier blev repertoiret båret frem af fremragende sangere, hvoraf flere – heri blandt Wilhelm Herold og noget senere Lauritz Melchior – vandt international berømmelse.

Op gennem 1900-tallet blev operaen ledet af energiske kapelmestre som italieneren Egisto Tango og Johan Hye-Knudsen, hvoraf den sidstnævnt tjente teatret i 50 år fra 1925 til 1975. Efter Anden Verdenskrig var det naturligt at vende blikket udad. På kapelmester John Frandsens initiativ kom Wieland Wagner hertil, hvor han i 1960´erne med stor succes satte Den Flyvende Hollænder og Tannhäuser op. Det internationale islæt blev senere fulgt op af de tyske instruktører Götz Friedrich og Harry Kupfer, der begge har stået for vigtige opsætninger af såvel værker af Verdi som Wagner.

Siden 1990 har der på Det Kongelige Teater været arbejdet bevidst med en internationalisering og et kvalitetsløft af operaen. Der synges nu som regel på originalsproget med danske overtekster. Operaen er så lykkelig at besidde et stort og fremragende ensemble af sangere, hvoraf mange ved siden af Kongens Nytorv plejer internationale karrierer.
Den Kongelige operas hjemmeside

Om operascener viktig dansk operahistoria

operaen-amalienborgcarstenlundager

Operahus i Danmark

Operasommarfestivaler i Danmark

Kompositörer viktig dansk operahistoria

hartmannjohan

Johann Hartmann

Johann Ernst Hartmann, född 24 december 1726, död 21 oktober 1793, var en tysk-dansk musiker. Han var farfar till Johan Peter Emilius Hartmann.

Hartmann, som 1768 blev hovviolinist och konsertmästare i Köpenhamn, var stamfar till den Hartmannska musikersläkten i Danmark. Han tonsatte åtskillig instrumentalmusik, Johannes Ewalds Balders Død och Fiskerne (i vilket senare verk Kong Christian stod ved højen Mast ursprungligen ingår), kantater med mera.

Johann Ernst Hartmann, 1726-1793, dansk komponist og violinist, født i Schlesien. Han kom til København i 1762 og virkede som koncertmester i Det Kgl. Kapel 1768-92. Hartmann var solist ved og leder af “Giethus-koncerterne”, senere leder af koncerterne i “Det harmoniske Selskab”. Han skrev bl.a. symfonier, kantater, kammermusik og syngespillene Balders Død og Fiskerne, begge med tekst af Johannes Ewald.

Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen (24. september 176128. januar 1817) var en tyskfødt komponist og dirigent, der levede og virkede en stor del af livet i Danmark. Han blev født i Lübeck, hvor faderen, Adolph Carl Kunzen var organist. Også farfaderen, Johan Paul Kunzen havde været organist.Allerede som barn komponerede F.L.Æ. Kunzen, men modtog ikke systematisk undervisning fordi hans far ville have han skulle være jurist. Faren døde i 1781 og Kunzen påbegyndte et jurastudium i Kiel, som dengang jo lå i det danske rige. Han ville dog ikke slippe musikken og blev opmuntret af professor C. F. Cramer, som også satte ham i forbindelse med J.A.P. Schultz, der senere jo blev leder af Det Kongelige Kapel i København.

Schultz omtaler, at han i 1784 hos Cramer ofte havde lejlighed til at beundre Kunzens færdighed på klaveret, hurtige nodelæsning, brillante og smagfulde fantaseren, hans grundige indsigt i kompositionen, som han havde erhvervet sig ved egen flid, hans mange forskellige slags udarbejdelser, med ét ord: hans store geni. Efter samstemmende råd fra Cramer og Schultz tog Kunzen i 1785 til København for at leve af musikken.

Hans første københavnske arbejde var musikken til en sørgekantate over grev O. Thott, der blev opført på universitetet 17. november 1785 med tekst af Knud Lyne Rahbek, som Kunzen også havde mødt i Kiel. I de følgende år havde Kunzen stor succes i København med sin egen musik, undervisning og dirigentvirksomhed. Det hele kulminerede med opførelsen af operaen Holger Danske med tekst af Jens Baggesen. Den vakte stor opsigt og anerkendtes straks som et stort værk.

Til gengæld blev den anledning til den såkaldte Holgerfejde, som havde til følge, at operaen først blev fremdraget igen ved slutningen af 1900-tallet. Striden gjaldt Baggesens tekst, der blev beskyldt for at være forkert, for tysk og for udansk! Baggesen var imidlertid rejst til udlandet, og Kunzen måtte undgælde for miseren, idet han, måske på grund af striden, ikke kunne opnå en fast stilling i det københavnske musikliv.

Derfor rejste han, igen på råd fra Schultz, som i mellemtiden også var kommet til København, til Berlin og derfra senere til Frankfurt am Main og Praha. Hans ophold uden for landets grænser varede fra 17891795 da han blev kaldt tilbage for at overtage stillingen som leder af Det kgl. Kapel efter Schultz på dennes anbefaling. Mens han var i Frankfurt og Praha skrev han bl.a. syngestykket Vinhøsten, som havde stor succes rundt om i Tyskland og senere i København. Ydermere blev han bekendt med Mozarts musik og de nye strømninger i Europa, så da han vendte tilbage til København var han godt rustet til sin ledende stilling.

I de følgende år skrev han syngestykket Hemmeligheden (1796), omarbejdede Vinhøsten (1796), syngestykket Dragedukken (1797) og operaen Erik Ejegod (1798), der alle var store succeser. Fra disse år stammer også oratoriet Opstandelsen (1796) og hymnen Skabningens Halleluja (1797) med tekst af Baggesen foruden andre, mindre værker.

Både under sit første ophold i København og da han senere bosatte sig der permanent, havde Kunzen et tæt forhold til Jens Baggesen. Denne havde planlagt 3 operaer, hvis historier skulle have et klassisk, et romantisk og et historisk indhold. Holger Danske og Erik Ejegod opfyldte de sidste 2 kategorier, og Arions Lyre eller Trylleharpen skulle opfylde den første. Trylleharpen havde dog en svær fødsel og endte som tvillinger. Kunzen blev undervejs utålmodig fordi Baggesen ikke kunne fuldføre sin tekst.

Derfor overlod han arbejdet til en ven ved navn Kleiber at udarbejde en tysk tekst under titlen Ossians Harfe. I den form fik operaen opførelser i Wien og Hamburg uden succes. I 1816 havde Baggesen endelig fuldført sin tekst, men overlod skabelsen af musikken til Kuhlau. Det førte naturligvis til problemer Kunzen og Baggesen imellem. Den ulyksalige strid mellem de to tidligere venner endte med en forsoning d. 28. januar 1817, men samme aften døde Kunzen, ramt af et slagtilfælde. Kuhlaus version blev vel modtaget og hans ouverture til operaen spilles stadig.

Kunzen var en dygtig og anerkendt dirigent og kapelmester, der forstod at hævde Det kgl. Kapels niveau og ry. Som komponist koncentrerede han sig om teatret, men har dog også skrevet i andre genrer. I 1809 udnævntes han til professor, og han blev senere sammen med Luigi Cherubini og Gaspare Spontini optaget som udenlandsk medlem af Det Svenske Musikalske Akademi.

Trods disse udmærkelser blev hans sind mere og mere bittert. Han led af hypokondri og var yderst pirrelig. ”Hans Ulykke var”, skriver en af hans venner om ham, ”at han følte alt for dybt, hvad der forekom ham urigtigt, uskjønt, uædelt, og at han da ytrede sine Følelser og Tanker med alt for megen Bitterhed.”

F.L.Æ. Kunzen, Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen, 1761-1817, tysk komponist. Født i Lübeck virkede han fra 1784 i København, men tog efter den offentlige debat omkring opførelsen af operaen Holger Danske i 1789 til Berlin. Han var kapelmester fra 1792 i Frankfurt am Main, hvor hans syngespil Vinhøsten opførtes, fra 1794 i Prag og fra 1795 til sin død i København.

Her skrev han syngespil, bl.a. Hemmeligheden og Dragedukken, og den store historiske opera Erik Ejegod, der stilistisk ligger tæt op ad hans idol Mozart, mens hans korværker Opstandelsen og Skabningens Halleluja peger mod Haydn. Kunzen var en original og alsidig komponist, hvis værker i 1990’erne er blevet draget frem fra en næsten total glemsel. Holger Danske er optaget i Kulturkanon.

kunzenfläFriedrich Ludwig Æmilius Kunzen, född den 24 september 1761 i Lybeck, död den 28 januari 1817 i Köpenhamn, var en dansk (tyskfödd) tonsättare.

Kunzen, som tillhörde en musikersläkt, blev student i Kiel och kom 1785 till Köpenhamn, där han 1789 fick sin förstlingsopera, Holger danske med libretto av Baggesen, uppförd med stort bifall. Han begav sig därefter till Berlin och utgav där, jämte Reichardt, “Musikalisches wochenblatt” (1791) samt “Musikalische monatsschrift” (1792).

Efter att ha innehaft kapellmästaranställningar i Frankfurt a.M. (1791–94) och Prag återvände han 1795 till Köpenhamn som hovkapellmästare efter J.A.P. Schulz. Han fick 1809 professors titel och blev 1811 ledamot av Musikaliska akademien i Stockholm.

Bland Kunzens många, i en mozartsk eller snarare förmozartsk stil skrivna operor må ytterligare nämnas Vinhøsten (1796), Erik Ejegod (1798) och Gyrithe (1807). Dessutom skrev han kantater (bland annat den vackra Skabningens halleluja 1797), sånger och instrumentalsaker.

Kunzen har en plats i Danmarks musikhistoria som den, vilken först utvecklat den danska vistonen, i vilket avseende han sålunda är en föregångare till Weyse och Kuhlau.

holgerdanske

 

 

 

 

Holger Danske, opera av Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen

erikejegod

 

 

 

Erik Ejegod,  opera av Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen

puyedouard deÉdouard du Puy, Jean Baptiste Édouard Louis Canaille Du Puy, konsertmästare vid Kongl. Stora Theatern, operasångare, tonsättare och skådespelare. Född i byn Corcelles nära Neuchâtel 1771, död i Stockholm 3 april 1822.Édouard du Puy uppfostrades av en onkel i Genève och skickades som trettonåring till Paris, där han undervisades av François Chabran på violin och av den berömde Jan Ladislav Dussek i piano.

Vid sexton års ålder antogs som konsertmästare i Rheinsberg hos prins Henrik av Preussen, en befattning som han innehade i nära fyra år. Därefter studerade han harmonilära i Berlin under ledning av den lärde musikern Carl Friedrich Christian Fasch.

Det har sagts om Édouard du Puy att han var den bäste av alla kungliga kapellmästare i Stockholm.Han är begravd på Johannes kyrkogård, där en gravsten restes på hans grav år 1866 . Samtidigt hedrade Musikaliska akademien honom med en minnesfest.Han beskrivs som mörk och vacker, med fin figur, hållning och lätta rörelser, “käck, munter och oemotståndlig” och spelade pojkar och hjältar.

Hans första karriär i Sverige blev kort. Han hade setts hurra för Napoleon I:s återkomst med några fransmän på en krog där han hade skålat för republiken och sjungit revolutionära sånger. Kungen blev mycket arg och gav order om att han skulle landsförvisas, men detta fördröjdes av inflytelserika beundrare.

Under den följande pjäsen Lille Matrosen, där kungen satt i publiken, betonade du Puy repliken “Jag stannar kvar”, varpå publiken applåderade. Kungen tappade humöret över denna oförskämdhet och sade rätt ut: “Jo ta mig fan, du reser”, varpå du Puy eskorterades ut ur Sverige med betjänt, frisör och en polisbetjänt

Edouard du Puy invaldes som ledamot 163 av Kungliga Musikaliska Akademien den 21 november 1795. Han blev sedan stjärna i rollen som Don Juan på scenen i Danmark.Där deltog han också i försvaret av Köpenhamn 1807 och fick löjtnants grad. Han avskedades från scenen och förvisades, efter en kärleksaffär, av kungafamiljen 1809. Via Paris upptäcktes det att han hade återkommit till Stockholm 1810. Enligt Bernhard von Beskow ljöd då genom hela staden ett jublande “du Puy är här igen!”, och 1812 anställdes han som aktör och kapellmästare vid Operan.

Den 6 december 1813 uppfördes Don Juan med du Puy i huvudrollen mot Jeanette Wässelius och Anna Sofia Sevelin, och året efter hans egen operett Ungdom och dårskap, båda stora succéer. du Puy spelade förförare och hjälte och omtalas även inom privatlivet som en förförare. Han sades ha “benägenhet till omväxling av föremål för öm tillgivenhet”, och ska bland annat ha haft ett förhållande med Sophie Hagman.

Henriette Widerberg sade att han var “lika elak som vacker” och att han hade försökt förföra henne.
År 1820 blev han ledare för Operan sedan Gustav Åbergsson lämnat den, och såg då till att Jeanette Wässelius avskedades, vilket sades ha berott på en personlig konflikt – han ansågs ha missbrukat sin ställning. 1822 avled han av ett slaganfall.

ungdomoggalskab

Édouard Du Puy, ca. 1770-1822, fransk komponist, sanger og violinist. Han virkede i flere europæiske lande, udnævntes i 1793 til koncertmester i Stockholm, men udvistes seks år senere og fik 1802 ansættelse som koncertmester i Det Kongelige Kapel og som sanger ved operaen i København.

Han nød stor yndest hos publikum, men blev udvist 1809 pga. et intimt forhold til prinsesse Charlotte Frederikke. Du Puys kendteste værk er syngespillet Ungdom og galskab (1806) efter et fransk forlæg.

Ungdom og galskab, syngespil af Édouard Du Puy til tekst af den danske digter og forfatter Niels Thoroup Bruun (1778-1823) efter librettoen til É.-N. Méhuls syngestykke Une Folie. Du Puys syngespil uropførtes i 1806 på Det Kongelige Teater i København.–>

Ungdom og Galskap, syngespil af Édouard Du Puy til tekst af den danske digter og forfatter Niels Thoroup Bruun (1778-1823) efter librettoen til É.-N. Méhuls syngestykke Une Folie. Du Puys syngespil uropførtes i 1806 på Det Kongelige Teater i København.

Ungdom og galskap på Youtube (Komplett)

C.E.F. Weyse (Christoph Ernst Friedrich) född 5 mars 1774 i Altona, död 8 oktober 1842 i Köpenhamn var en tysk-dansk tonsättare, pianist och organist. Han är mest känd för sina sånger och psalmer till texter av Grundtvig och Bernhard Severin Ingemann.Som 15-åring skickades Weyse till Danmark för att studera och han kom att stanna i Danmark resten av sitt liv.

Weyse är främst känd för sina melodier till fosterländska sånger och julsånger, men skrev också sju symfonier m.m. Weyse lärde känna Mozarts änka, Constanze under de år (1810-1820) som hon bodde i Köpenhamn med sin man den danske diplomaten och statsrådet Georg Nicolaus Nissen. Constanze lär ha jämställt Weyses musik med Mozarts.

weysechristophernstfriedrich

Weyse påbörjade 1800 arbetet med sångspelet Sömndrycken (Sovedrikken), men en olycklig förälskelse i eleven Julie Tutein gjorde honom oförmögen till arbete under flera år. Vid ett uppförande av Mozarts opera Don Giovanni på Det Kongelige Teater återvann han dock arbetslusten och färdigställde Sömndrycken som kom att uppföras 1809.

Weyse ansågs vara en av sin tids mest framträdande pianister och särskilt hans improvisationskonst var högt värderad. Han inbjöds ofta till Köpenhamns borgerskapskretsar i hopp om att han skulle underhålla efter middagen.

Weyse ligger begravd på Gråbrødre kyrkogård i Roskilde. Weyse finns bland annat representerad i Den svenska psalmboken 1986 med tonsättningen av en psalm (nr 631)

sovedrikken

C.E.F. Weyse, Christoph Ernst Friedrich Weyse, 5.3.1774-8.10.1842, dansk komponist og organist, født i Altona. 1789 blev han sendt til København og fik bl.a. J.A.P. Schulz og Peter Grønland (1761-1825) som lærere. Fra 1790’erne kendes nogle små sange i Schulz’ folkelige stil og nogle klaverstykker.

Weyse fandt snart fodfæste i byens musikliv, trådte frem som pianist med bl.a. Mozarts værker og blev i 1794 organist ved Reformert Kirke. Hans syv symfonier (1795-99), antagelig skrevet til byens musikalske klubber, bærer præg af hans kendskab til Haydns og Mozarts værker.

Et ulykkeligt kærlighedsforhold bremsede fra 1801 hans kreativitet, men fandt dog udtryk i sangen Dybt Skoven bruser, hans første egentlige romance. Han kunne i 1805 flytte til Vor Frue Kirke, byens største, men først opførelsen af Mozarts Don Juan (Don Giovanni) på Det Kgl. Teater i 1807 satte ham atter i gang. Han afsluttede syngespillet Sovedrikken, der fik stor succes og snart blev fulgt af flere sceniske værker, som dog fik en vekslende modtagelse. En ny succes, der også varede i eftertiden, oplevede Et Eventyr i Rosenborg Have.

I 1819 havde Weyse efter Kunzens død fået kongelig ansættelse som komponist, og det gav ham anledning til at skrive ca. 30 kantater til kirken, hoffet og universitetet. Det var mest festmusik for store besætninger, ikke direkte bestemt for liturgisk brug, men opførelserne blev betragtet som store koncertbegivenheder. Hans improvisationer på orgel må have været bemærkelsesværdige og blev rost bl.a. af Liszt.

Og Ignaz Moscheles, som han tilegnede en af sine Allegri di bravura (enkeltstående sonatesatser), var imponeret af hans klaverspil. Især blev imidlertid hans romancer og sange folkeeje, både de, der stammede fra syngespillene (fx ‘Skøn Jomfru, luk dit Vindue op’ og ‘De klare Bølger rulled’) og sangene fra hans senere år, bl.a. melodierne til Ingemanns Morgensange og Aftensange (optaget i Kulturkanon). Til kirken skrev han melodien til Grundtvigs Den signede Dag, som med rette er blevet omtalt som Danmarks nationalsalme.

Weyses værker blev katalogiseret af Dan Fog i 1979.
Udvalgte værker (med kompositionsår)

Syngespil og scenemusik: Sovedrikken (Bretzner/Oehlenschläger) 1809; Faruk 1811-12 og Ludlams Hule (Oehlenschläger) 1814; Macbeth (Shakespeare) 1817; Floribella (Boye) 1824; Et Eventyr i Rosenborg Have (Heiberg) 1827; Balders Død (Ewald) 1832; Festen paa Kenilworth (H.C. Andersen) 1835.

Romancer, sange: Dybt Skoven bruser (Schiller/Oehlenschläger) 1801; Der er et Land, dets Sted er højt mod Norden (Boye) 1826; Kommer hid, I Piger smaae (Grundtvig) 1837; Morgensange og Aftensange (Ingemann) 1837, 1838; Hil dem, som kæmped (Heiberg) 1839.

Melodier i 3/4-stemmige udsættelser til skolebrug 1834, 1838, 1840 og 1842. Heri Velkommen igen, Guds Engle smaae (Grundtvig); Julen har bragt velsignet Bud (Ingemann); Natten er saa stille (Heiberg).

Kantater: Reformationskantater 1817, 1836, 1839; Julekantater 1818, 1834, 1836; Passionskantater 1819, 1825; Paaskekantater 1821, 1829; Pintsehymne 1820; 9 lejlighedskantater til hoffet 1828-1841.

Choralmelodier til den evangelisk-christelige Psalmebog 1838; Kæmpevise-Melodier 1839, 1841.

Instrumentalmusik: Syv symfonier (g-mol, C-dur, D-dur, e-mol, Es-dur, c-mol, Es-dur) 1795-99; 4 klaversonater 1790/ 94, 1818; Allegri di bravura 1792/93, 1804/31, 1829/30; 12 klaveretuder 1831, 1837.
Sovedrikken, syngespil af C.E.F. Weyse til tekster fra den tyske købmand og librettist Christoph Friedrich Bretzners (1748-1807) Der Schlaftrunk, oversat og gendigtet af Adam Oehlenschläger; uropført i 1809.

Den kendteste sang i syngespillet er Skøn Jomfru! Luk dit Vindue op

Sovedrikken, syngespil af C.E.F. Weyse til tekster fra den tyske købmand og librettist Christoph Friedrich Bretzners (1748-1807) Der Schlaftrunk, oversat og gendigtet af Adam Oehlenschläger; uropført i 1809.

Friedrich Kuhlau,kuhlaufriedrich

Kuhlau var son till en oboist, och visade redan som mycket ung stor musikalisk begåvning. Han fick viss musikalisk utbildning men var till största delen autodidakt. Kuhlau var enögd, efter att ha förlorat sitt ena öga i en olycka vid sju års ålder. Familjen flyttade 1800 eller 1801 till från Hannover till Hamburg, där Kuhlau började arbeta som pianist, musiklärare och kompositör. Han rymde 1810 till Köpenhamn för att slippa bli utskriven till militärtjänst, och gjorde en tämligen snabb karriär inom det danska musiklivet som virtuos, modern pianist och kompositör.

Från 1813 var Kuhlau verksam som kunglig kammarmusikus vid det danska hovet där han introducerade moderna musikaliska influenser från kontinenten, särskilt den samtida Beethoven, vilken Kuhlau beundrade stort och även kände personligen. Mellan 1816 och 1817 var han kontrakterad som sångmästare vid Det Kongelige Teater, och utnämndes 1828 till professor. Huvuddelen av Kuhlaus inkomster kom däremot från undervisning i piano, samt från försäljning av enklare stycken han komponerat för dåtidens modeinstrument, flöjt.

Sin största bestående inverkan på danskt musikliv gjorde han genom att introducera den spirande romantiken för dansk publik. Kuhlau blev 1825 ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien i Stockholm. En omfattande eldsvåda 1831 innebar ekonomisk katastrof för Kuhlau, som dessutom förlorade ett stort antal manuskript i branden.Kuhlau publicerade fler än 200 verk i ett stort antal genrer. För samtiden var hans pianosonater och kompositioner för flöjt mycket spridda, verk som huvudsakligen var avsedda att användas i undervisningen. Sitt genombrott i Danmark fick han 1811 med operan Røverborgen med text av Oehlenschläger, men Trylleharpen (1817) och Elisa (1820) nådde inte samma framgångar.

Succé gjorde däremot sagooperan Lulu (1824) som visar tecken på influenser från Rossini. Kuhlau uppskattades mycket av Studenterforeningen, och han tillägnade denna en samling kvartetter för manskör. Ur denna samling märks Über allen gipfeln, som ingick i mer eller mindre samtliga tyska sångböcker från 1800-talet, och Elskovsguden som blev mycket populär i Danmark.

I Sverige är han mest känd för sin Majsång (“O hur härligt majsol ler”) som fortfarande (2007) sjungs vid valborgsmässofiranden.

I Danmark är Kuhlau framför allt ihågkommen för sin musik till sångspelet Elverhøi (1828), som länge var något av en dansk nationalsymbol.

elverhöi

 

 

 

 

Elverhöj, sångspel, Elverhøj, nationalt festspil af Johan Ludvig Heiberg, opført første gang på Det Kongelige Teater i 1828 i anledning af prins Frederiks (Frederik 7.) bryllup.

luluamazon

Lulu, opera af Friedrich Kuhlau med libretto af C.C.F. Güntelberg efter August Jacob Liebeskinds (1758-1793) eventyr Lulu oder die Zauberflöte fra C.M. Wielands samling Dschinnistan (dvs. med samme kilde som Mozarts Tryllefløjten). Kuhlaus opera blev uropført i København i 1824.

hartmannjohanpeteremilius

 

 

 

 

Johann Peter Emilius Hartmann, vanligen skrivet J.P.E. Hartmann, född 14 maj 1805, död 10 mars 1900, var en av Danmarks mest inflytelserika tonsättare. Hans körverk Vølvens spådom är upptagen i Danmarks kulturkanon.Han var son till August Wilhelm Hartmann, gift med Emma Hartmann samt far till Emil och Carl Christian Ernst Hartmann. Han utbildade sig först till jurist. Han var också en skicklig organist och blev redan som 19-åring utnämnd till organist i Garnisonskirken i Köpenhamn. Han efterträdde där sin far. År 1827 blev han lärare vid det nyligen inrättade Det Kongelige Danske Musikkonservatorium.

Befattningen som organist behöll han till sent i livet, men efter hand kom det egna komponerandet att ta allt större plats. Han blev professor vid Köpenhamns universitet 1849 och direktör för Musikkonservatoriet 1867. År 1836 deltog Hartmann i bildandet av Musikforeningen i Köpenhamn och 1839 var han också med och bildade Studenter-Sangforeningen. Sedermera blev han ordförande i bägge dessa föreningar.

Som tonsättare stod Hartmann på romantisk grund men utvecklade en personlig stil som pekar fram emot Carl Nielsens. Han producerade i de flesta musikaliska genrer. Hartmann invaldes som utländsk ledamot i Kungliga Musikaliska Akademien 1857.

Melodramen Guldhornene (1832) räknas som hans genombrott. Operan Liden Kirsten (1846) är ett av huvudverken i dansk musik. Hartman skapade också baletter i nordisk stil tillsammans med Bournonville. Hans kantater och körverk utgjorde betydande inslag i kulturlivet i Köpenhamn. Många av hans sånger och psalmer vann bestående popularitet i Danmark.

lidenkirsten

Liden Kirsten,  opera i to akter med musik af J.P.E. Hartmann og tekst af H.C. Andersen (1846, revideret i 1858). Operaen, der er inspireret af de gamle danske folkeviser, fik premiere i 1846 på Det Kongelige Teater; den blev en stor succes og holdt sig på repertoiret til 1955.

 

 

hcandersen

 

 

 

 

 

 

Ravnen (1832) med text av H C Andersen

heisepeter

 

 

 

 

Peter Arnold Heise, född 11 februari 1830 i Köpenhamn, död 12 september 1879 i Tårbæk, var en dansk tonsättare och organist, kusin till Karl Arnold Leopold Heise.

Peter Heise var son till kontorchefen Samuel Leopold Heise och Petrine Mariane Petersen. Han var elev till Andreas Peter Berggreen i Köpenhamn och Moritz Hauptmann i Leipzig, blev organist i Sorø och musiklärare vid Sorø Akademi, som han lämnade 1865 efter gifte med Vilhelmine (Ville) Hage av köpmannasläkten Hage. Han bodde resten av sitt liv i Köpenhamn, enbart ägnande sig åt kompositionsverksamhet.

Han var en av de mest betydande länkarna i den kedja av danska romanskompositörer, som från Johann Abraham Peter Schulz, Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen och Christoph Ernst Friedrich Weyse leder över till Niels W. Gade, Johan Peter Emilius Hartmann och Peter Erasmus Lange-Müller till 1900-talets tonsättare, oöverträffad av dessa genom sin rika lyriska tolkning i toner av stora och betydande delar av dansk diktkonst. Peter Heise var en flitig sång- och körtonsättare och är känd för många populära visor och romanser. En av hans vackraste manskörsånger är “Den vilde rosenbusk” (ett Andantino espressivo i G dur). Texten är skriven av Christian Richardt.

Heises opera Drot og marsk, med libretto av Richardt, är upptagen i Danmarks kulturkanon.

drotogmaersk

Drot og Maersk, tragisk opera i fire akter af Peter Heise til tekst af Christian Richardt, frit skabt over Danmarkshistoriens og folkevisens beretning om mordet på kong Erik 5. Klipping i Finderup Lade. Uropført i 1878.

 

 

hornemancfe

 

 

 

 

 

 

Christian Frederik Emil Horneman, född den 17 december 1840 i Köpenhamn, död där den 8 juni 1906, var en dansk tonsättare och dirigent. Han var son till Emil Horneman.

Horneman var elev till Ignaz Moscheles, Ernst Richter, Moritz Hauptmann med flera vid Leipzigs konservatorium, öppnade i Köpenhamn en musikhandel, stiftade tillsammans med andra musiksällskapet Euterpe (1864), som han dirigerade, och 1874 med Otto Malling “Koncertforeningen” samt 1880 ett musikinstitut och fick 1888 professors titel.

Hornemans opera Aladdin, gavs 1888 i Köpenhamn med Arvid Ödmann i titelrollen. Han komponerade vidare bland annat körverket Kalanus, musik till Holger Drachmanns Esther (1889), Pedro Calderón de la Barcas Dommeren i Zalamea, sånger och duetter. Horneman deltog som dirigent i andra nordiska musikfesten i Stockholm 1897.

aladdineventyropera

Aladdin – eventyropera

 

 

 

 

 

Carl Nielsen, född 9 juni 1865 i Nørre Lyndelse på Fyn, död 3 oktober 1931 i Köpenhamn, var en dansk tonsättare.nielsencarl

Nielsen brukar betraktas som Danmarks nationaltonsättare, på samma sätt som Grieg i Norge, Alfvén i Sverige och Sibelius i Finland. Till skillnad från dessa utvecklade Nielsen ett tonspråk och ett kompositionssätt på klassicistisk grund med viss modernistisk prägel. Därmed skiljer sig Nielsen markant från de andra tre nämnda “nationaltonsättarna”.

Carl Nielsen skrev två operor, sex symfonier samt annan orkestermusik och kammarmusik. Han tonsatte också en mängd dikter och psalmer och är flitigt representerad i danska psalm- och sångböcker.

Nielsens kanske mest kända stycke är Taagen letter (Dimman lättar), ett småstycke för flöjt och harpa ur skådespelsmusiken till Helge Rodes Moderen (1920). Ett något mindre känt är kantaten, kallad “lyrisk humoresk”, Fynsk Foraar (Vår på Fyn) för orkester, kör och barnkör.

Carl Nielsen var gift med skulptören Anne Marie Carl-Nielsen. Han var vän med den svenske tonsättaren och dirigenten Wilhelm Stenhammar, och var några gånger gästdirigent för Stenhammars orkester, nuvarande Göteborgs Symfoniker.

maskarade2001

Maskarade,

opera i tre akter af Carl Nielsen til tekst af Vilh. Andersen efter Ludvig Holbergs komedie Mascarade fra 1724. Operaen uropførtes på Det Kongelige Teater 1906 og har siden hørt ti

 

 

 

saulogdavid

Saul og David,opera af Carl Nielsen til tekst af Einar Christiansen (1861-1939), uropført 1902 på Det Kongelige Teater under komponistens ledelse.

 

 

 

 

Operaen indgår i en række musikværker, der er bygget over de gammeltestamentlige beretninger om kong Saul og David (fx Georg Friedrich Händels oratorium Saul).

per_nørgård_2014b-larsskaaningPer Nørgård, född den 13 juli 1932 i Gentofte, är en av 1900-talets mest betydande danska tonsättare.

Nørgård debuterade vid mitten av 1950-talet med orkesterverk som Sinfonia austera och Metamorfosi. Oratoriet Dommen (1962) och showen Babel (1966) är senare exempel på hans produktion, som också omfattar flera operor, kammarmusik och orgelverk.

Nørgård uppfann den musikaliska oändlighetsserien, som används i flera av hans verk. Han har bland annat studerat för Nadia Boulanger.

Priser

1974 – Nordiska rådets musikpris för operan

1975 – Ledamot nr 367 av Kungliga Musikaliska Akademien

1996 – Léonie Sonnings musikpris

2006 – Sibeliuspriset

siddhartapernörgaard

Per Nørgård, f. 13.7.1932, dansk komponist. Han studerede hos Vagn Holmboe, først privat og siden (1952-55) på Musikkonservatoriet i København. 1956-57 studerede han i Paris hos Nadia Boulanger. 1958-62 var han anmelder ved dagbladet Politiken.

Han underviste fra 1965 på Musikkonservatoriet i Århus (fra 1987 som professor), hvor han etablerede et progressivt kompositionsstudium og blev lærer for en række betydelige yngre komponister. Han virkede her til 1995, da han trak sig tilbage for at komponere på fuld tid.

I 1950’erne bekendte Nørgård sig til en nordisk tradition fra Carl Nielsen, Sibelius og Holmboe. Ved ISCM-festen i Rom i 1959, hvor Nørgårds hovedværk fra denne periode, Konstellationer for strygere, blev opført, og i Darmstadt kom han og en række jævnaldrende i kontakt med den centraleuropæiske avantgarde. Han afprøvede derefter en række af modernismens muligheder op gennem 1960’erne: elektronisk musik (bl.a. Titanic, 1962), citat- og collageteknik (operaen Labyrinten, 1963, balletten Den unge mand skal giftes, 1964) og eksperimenter med tekst og musik (Prisme, 1964) og med klang og form (Luna og Iris, begge 1968).

I værkserien Fragment I-VI (1959-61) udviklede Nørgård sin egen variant af serialismen: uendelighedsrækken, en radikalisering af den tematiske metamorfoseteknik, som han havde videreført fra Holmboe. Uendelighedsrækken er en intervalrække; udgangsintervallet afsættes i omvending og retvending, og de derved genererede intervaller afsættes på samme måde i det uendelige. Den har med Nørgårds ord hierarkiske egenskaber, idet dens intervalmønster genfindes på højere niveauer (kaldet “bølgelængder”) i rækken.

I anden sats af orkesterværket Rejse ind i den gyldne skærm (1968) og i den 2. symfoni (1970) spilles forskellige bølgelængder samtidig i flere tempi. I senere værker fastlægges det harmoniske forhold mellem bølgelængderne efter naturtonerækken, der i Nørgårds tolkning også er hierarkisk opbygget, og rytmer og tempi organiseres hierarkisk efter det gyldne snit.

Den totale hierarkiske organisering, som Nørgård udforsker i værkerne fra 1970’erne, og som giver musikken et overordnet harmonisk præg, er udtryk for en holistisk livsfilosofi, der blander spekulativ musikteori med astrologi og træk fra gnosticisme og østerlandsk mystik. Nørgård sammenligner sin hierarkiske musik, hvor forskelligartede bevægelser kan forløbe samtidig i indbyrdes harmoni, med naturens vækstprincipper og planeternes bevægelser; den er for ham et klingende udtryk for en universel harmoni bag fænomenverdenens kaos. Dette er særlig tydeligt i den senromantisk klingende 3. symfoni (1972-75).

I operaen Siddharta (1974-79), der skildrer, hvordan helten får indsigt i verdens elendighed, blev denne harmonistiske kompositionsmåde problematisk. Kort efter gav mødet med den skizofrene schweiziske amatørkunstner Adolf Wölflis groteske produktion Nørgård inspiration til en musik, der også rummer det drastiske og disharmoniske. I den 4. symfoni, Indischer Roosen-Garten und Chineesischer Hexensee (efter Wölfli, 1981), veksler idyl og katastrofe, hierarkisk musik og spontane, frit komponerede, ofte dramatiske og aggressive felter og elementer af hverdagsmusik.

Katastrofen forstås dog ikke som noget uopretteligt, men optages idealistisk i idyllen som dennes eksistentielt nødvendige modbillede. Wölfliskikkelsen og idéer fra hans arbejder har været udgangspunkt for en stor del af Nørgårds senere kompositioner, navnlig operaen Det guddommelige Tivoli (1982), der i øvrigt også benytter træk fra balinesisk gamelanmusik, som Nørgård har været optaget af siden midten af 1970’erne. Blandt hans værker fra 1980’erne kan desuden nævnes tre solokoncerter for henholdsvis cello, bratsch og violin.

Med den 6. strygekvartet Tintinnabulary (1986) og den 5. symfoni (1986-90) begyndte en række værker, der bygger på en ny teknik, en potensering af uendelighedsrækkens principper, kaldet tonesøer. Fra 1990’erne stammer værker som klaverkoncerten Concerto in due tempi (1995) og kammeroperaen Nuit des hommes (1996), et umisforståeligt indlæg imod krigens gru på grundlag af digte af Guillaume Apollinaire.

Den 6. symfoni, At the End of the Day (1999), overraskede ved et overskud af rytme- og klangglæde, som en stadig mere afklaret Nørgård siden har givet yderligere prøver på i værker som Lygtemændene tager til byen (2004), hvor Suzanne Brøgger har digtet videre på H.C. Andersens eventyr af næsten samme navn.

Nørgårds musik er trods sin kompleksitet relativt lettilgængelig, og han har komponeret for alternative performancegrupper og amatører, bl.a. oratoriet Babel (1966) og et meget stort antal korsatser. Det har givet hans musik et bredere publikum end normalt for ny musik. Hans store og varierede produktion, der originalt viderefører en nordisk tradition i en postmoderne tid, gør fordring på at tale om det elementære og det universelle. Hans værker er en udfordring også for den, der ikke kan følge deres filosofiske overbygning.

Nørgård har modtaget Lili Boulanger-Prisen (1957), Carl Nielsen Legatet (1969, 2001), Nordisk Råds Musikpris (1974, for operaen Gilgamesh, 1972), Henrik-Steffens-Prisen (1988), Léonie Sonnings Musikpris (1996, som den første danske komponist), og han har siden 1996 været medlem af ISCM. Hans symfoni nr. 3 er optaget i Kulturkanon.

Siddharta, operaballet i tre akter av Per Nörgård. Världspremiär på Stockholmsoperan 1983

gilgamesh
Gilgamesh  Voyage Into the Golden Screen  Lyssna på  Soundcloud

 

 

 

 

 

schierbeckpoul

 

 

 

Poul Schierbeck 

Poul Julius Ouscher Schierbeck (født 8. juni 1888 i København, død 9. februar 1949 sammesteds ) var en dansk komponist og organist.

Schierbeck var elev af bl.a. Carl Nielsen og Thomas Laub.

Han giftede sig i 1919 med sangerinde Silvia Schierbeck.

Han har bl.a. komponeret Fête Galante och den nye melodi (fra 1926) til I Danmark er jeg født, samt musikken til Carl Th. Dreyer’s film Vredens Dag og Ordet.

fetegalante

Fête Galante

 

 

 

 

 

frandsenjohn

 

 

 

 

 

 

John Frandsen

John Frandsen (født den 13. marts 1956) er en dansk komponist, organist og dirigent.

Han tog hovedfagseksamen i musik fra Aarhus Universitet 1982, kirkemusikalsk diplomeksamen fra Det Jyske Musikkonservatorium i 1983 og diplomeksamen i komposition sammesteds 1985 med Hans Abrahamsen og Karl Aage Rasmussen som lærere. I årene 1991-1994 studerede han direktion ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.

Fra 1978-1983 var Frandsen lærer ved Musikvidenskabeligt Institut på Århus Universitet og sideløbende lærer ved Det Jydske Musikkonservatorium fra 1980-1996. Derefter blev han lærer i komposition ved Det Fynske Musikkonservatorium fra 1997-1999. Han har udnyttet sin organistuddannelse gennem ansættelser ved Helligåndskirken i Århus 1984-1993, Farum Kirke 1993-1996 og fra 1996 ved Stavnsholt Kirke i Farum.

Som dirigent har han virket for Cantilenakoret 1983-1993 og for Århus Amts Ungdomssymfoniorkester 1993-1996. I 1998 stiftede han sammen med organistkollegaen Allan Rasmussen kammerkoret Convivium.

I 1985 blev han gift med operasangerinden Kirsten Grove.

Fra 1993-1995 var Frandsen medlem af Statens Kunstfonds tonekunstudvalg, en del af tiden som formand for fondens bestyrelse. Siden 1999 har han været formand for Dansk Komponist Forening. Af andre tillidsposter kan nævnes medlemskab af bestyrelserne for Den Anden Opera og Dansk Musikinformationscenter, af KODA’s råd og formand for KODA Dramatik. Fra 2004-2006 var han præsident for Nordisk Komponistråd og 2002-2005 formand for bestyrelsen for Phonofile.dk.

Som mangeårig kordirigent har John Frandsen et tæt forhold til kormusik, som er fyldigt repræsenteret i hans værkliste. Derudover har Frandsens virke som organist naturligt ledt ham til den store produktion af liturgisk musik. Værkerne er imidlertid kun i mindre grad skrevet til eget brug. De væsentligste af værkerne inden for genren er bestillinger til markante manifestationer af ny kirkelig musik. På dette område har Frandsen markeret sig som en af sin generations betydeligste skikkelser i dansk musik.

Den 5. april 2013 blev Frandsens halvanden time lange Requiem uropført i DR Koncerthuset af DR SymfoniOrkestret, DR Koncertkoret og DR PigeKoret samt sangsolisterne Sine Bundgaard, Andrea Pellegrini, Peter Lodahl og Teitur. Værket er tilegnet ofrene for massakren på Utøya i 2011. DR kaldte uropførelsen “årets største begivenhed inden for dansk klassisk musik”.

John Frandsen, f. 1956, dansk komponist, organist og dirigent. Efter musikvidenskabelig eksamen fra Aarhus Universitet i 1982 har han uddannet sig ved Det Jyske Musikkonservatorium, hvor han underviste 1980-96, og Det Kongelige Danske Musikkonservatorium til 1994. Han underviste 1997-99 ved Det Fynske Musikkonservatorium.

John Frandsen har skrevet en del vokalmusik, såvel solo- som korværker. Også i instrumentalmusikken spiller det sangbare en fremtrædende rolle. Hovedværker er operaerne Amalie (1984/95) om forfatteren Amalie Skram, trilogien over Svend Åge MadsensTugt og utugt i mellemtiden (1998-2004) og I-K-O-N (2003) samt Requiem (2011-13).

John Frandsen har været ansat som organist ved Helligåndskirken i Aarhus 1984-93, Farum Kirke 1993-96 og Stavnsholt Kirke i Farum siden 1996. Han var formand for Statens Kunstfonds tonekunstudvalg 1993-95 og for Dansk Komponistforening 1999-2008. Som kordirigent har han bl.a. stået i spidsen for kammerkoret Convivium, som han stiftede i 1998 sammen med organisten Allan Rasmussen (f. 1968).

I 2015 modtog John Frandsen Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens Legats Hæderspris.

Tugt og utugt i mellemtiden, opera av John Frandsen och libretto av Kasper Holten

I-K-O-N-logo220_IMG

 

 

 

I-K-O-N, musik: John Frandsen|Libretto: Sanne Bjerg

 

 

 

 

holmgreengudmundsenpelle

 

 

 

 

 

 

Pelle Gudmundsen-Holmgreen

Pelle Gudmundsen-Holmgreen (21. november 1932 – 27. juni 2016 var en dansk komponist. Hans far var billedhuggeren Jørgen Gudmundsen-Holmgreen. Pelle Gudmundsen-Holmgreen har selv fortalt: “Udover interessen for rum og stof har jeg fra ham (faderen) overtaget en bevarelse af sanseligheden og fastholdelsen af barnesindet og forhåbentlig en troskyldighed i arbejdet.”

I nogle år var han ansat på Det Kongelige Teater som tekniker, og senere var han lærer på Det Jyske Musikkonservatorium i Århus fra 1967-1973, men ellers levede han af sine indtægter som komponist. I perioden 1974-1997 sad han i flere omgange som medlem af Statens Kunstfond.

Den musikalske udvikling VIKTIG DANSK OPERAHISTORIA

Pelle Gudmundsen-Holmgreen blev uddannet på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. Han debuterede som komponist i 1955, og hans tidlige værker bærer spor af indflydelse fra Carl Nielsen, Vagn Holmboe, Bela Bartok og Igor Stravinskij. Fra omkring 1960 blev han sammen med komponister som Per Nørgård og Ib Nørholm inspireret af Darmstadt serialismen og Pierre Boulez, Karlheinz Stockhausen og György Ligeti.

Men i slutningen af 1960’erne forkastede han de serielle teknikker til fordel for en ”ny enkelhed”. Hans musik herefter præges af gentagelser, ikke i minimalistisk forstand, men som absurd provokation. Blandt de mange påvirkninger i hans musik kan i flæng nævnes barokmusik, pygmæmusik, jazz, gregoriansk sang, folkemusik fra Grækenland og Spanien, dagliglivets klange og støj samt i høj grad absurditetens mester, forfatteren Samuel Beckett, hvis værker han allerede siden slutningen af 1950’erne havde været optaget af.

Men han lod sig også inspirere af amerikansk billedkunst, pop-art, John Cage og Edgard Varèse samt billedkunstneren Robert Rauschenberg, der med sine opsatser af ”fundne ting” skabte æstetiske objekter, ligesom Gudmundsen-Holmgreen, der satte ting sammen, som man ikke umiddelbart tror, kan forenes på et sted.

Pelle Gudmundsen-Holmgreen kaldte sig selv en biperson i dansk musik – en outsider, men som det fremgår af de mange udmærkelser han har fået, var han i virkeligheden et hovednavn i kompositionsmusikken i 2. halvdel af det. 20. århundrende.

Udmærkelser

  • Legatportion fra tipsmidlerne (1960)
  • Lange-Müller legatet (1968)
  • Treårigt stipendium fra Statens Kunstfond (1968)
  • Herman Sandbys legat (1971)
  • Carl Nielsen legatet (1973)
  • Livsvarig ydelse fra Statens Kunstfond (1979)
  • Nordisk Råds Musikpris (1980)
  • Wilhelm Hansen Prisen (1996)
  • Poul og Sylvia Schierbecks Legat (årstal?)
  • Symfoni-Antifoni optages i Kulturkanonen (2006)

Nekrolog i DR

solgaruppsolgarned-300x225

Sol går opp sol går ned

 

 

 

 

holtenbo-300x210

Bo Holten

 

 

 

Livlagarens-besok-300x296

Livläkarens besök

 

 

 

 

 

gesualdopåtakkelloftet

Gesualdo

 

 

 

 

 

Jeppe Nørgaard Jacobsen

DER SONNENKREIS |
Operaen i tre akter af Jeppe Nørgaard Jacobsen, komponeret i det 18. århundredes musikstil med libretto af Ingo Kolonerics, hade premiere den 25. September 2015 på Skive Opera Festival. Der Sonnenkreis, skrevet som forhistorie til Mozarts Tryllefløjten, foregår i antikkens Persien og omhandler intriger ved Darius den Stores hof omkring dennes død.

lorentzenbentBent Lorentzen (born 11 February 1935), is a Danish composer. Bent Lorentzen was born in Stenvad, a village in eastern Jutland. He studied musicology at the university in Aarhus and at the Royal Danish Academy of Music in Copenhagen. He was a pupil of Knud Jeppesen, Finn Høffding, Vagn Holmboe and Jørgen Jersild. After his final examination he taught at the Academy of Music in Aarhus for some years.

Lorentzen was one of the earliest pioneers in the field of Danish electronic music (The Bottomless Pit in 1972 for the Nordic Music Days in Oslo, and Visions 1978), which was also introduced with an educational aim: the LP Elektronmusikkens materiale [The Material of Electronic Music, 1968] and the LP Water – electronic music for children, 1968.

Lorentzen’s orchestral music includes concertos for oboe (1980), cello (1984), piano (1984), saxophone (1986), trumpet (1991) and violin (2001); his chamber music comprises solo works for organ, piano, trumpet, saxophone, clarinet, guitar, violin, cello and double-bass, as well as string quartets and works with mixed ensembles (2-12 instruments).

His son, Morten Lorentzen, is a comedian.

Lorentzen has held a number of important posts in different organisations in the Danish musical life, and he was the artistic director of the Ebeltoft Festival 1990-93. He was a prizewinner at several foreign competitions such as the Prix Italia in 1970 (for Euridice), the Serocki composers’ competition in 1984 (for Paradiesvogel), the International Competition for Choir Compositions in Austria 1987 (for Olof Palme), the Olivier Messiaen Organ Prize in 1988 (for Luna), Vienna Modern Masters in 1991 (for the Piano Concerto) and the Music and Poetry Prize in Belgium in 1989 (for Enzensberger’s Prozession). He was awarded ”Danish Choir Composer of the year” in 1990 and the Carl Nielsen Prize in 1995.

Peter Navarro – Alonso

tagenielsenTage Nielsen, 16.1.1929-23.3.2003, dansk komponist, cand.mag. i musik og fransk fra Københavns Universitet. Hans personlige , abstrakte udtryksform med skarptskårne rytmer og samklange blev beriget med klangfarver fra den internationale modernisme (Bariolage for orkester, 1965).

Til de mest spillede af hans værker hører Tre karakterstykker og en epilog for klaver (1974) og orkesterstykkerne Il giardino magico (1968) og Passacaglia (1981). Optagelse af traditionelle elementer og citater førte til stilblandinger, der kulminerede i operaen Latter i mørket (1986-91).

Som rektor for Det Jyske Musikkonservatorium 1963-83 skabte Tage Nielsen et livskraftigt, nyorienteret alternativ til konservatoriemiljøet i København. 1983-89 var han direktør for Det Danske Institut i Rom. 2001 modtog han Carl Nielsen-prisen.

Svend Hvidfelt Nielsen

Bent Lorentzen, f. 1935, dansk komponist, uddannet ved Aarhus Universitet og Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Hans udgangspunkt er det soniske, dvs. at musik er lyd med psykologisk påvirkningskraft. På den baggrund har han især markeret sig som komponist af operaer, fx Die Musik kommt mir äusserst bekannt vor! (1974), en parafrase over Mozartoperaer. En del af hans operaer er uropført i udlandet og først siden spillet i Danmark.

Hans store produktion dækker både vokale og instrumentale genrer, og han har ydet en vigtig indsats som komponist af elektronisk musik. I 1995 modtog han Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat og i 2003 Wilhelm Hansens Komponistpris. Fra hans omfattende senere produktion kan nævnes Pergolesis hjemmeservice (1998, bearbejdelse af Pergolesis opera La serva padrona) og Der Steppenwolf (1999) samt en violinkoncert (2001).

Hans bidrag til H.C. Andersen-fejringen i 2005, Fyrtøjet, skrevet for fortæller, symfoniorkester, kor, børnekor og juniorslagtøjsgruppe, kan ses som en opfølgning af hans succes med værket Comics (1987) for entertainer, symfoniorkester, kor, børnekor og musikskole.

ruderspoul

Poul Ruders

 

 

 

 

Thomas Agerfeldt Olesen

Thomas Agerfeldt Olesen (født 1969) er cellist og komponist.

Thomas Agerfeldt Olesen er uddannet på Det Jyske Musikkonservatorium. Har studeret komposition hos Poul Ruders, Karl Aage Rasmussen, Olav Anton Thommesen, Henryk Gorecki i Polen og Bent Sørensen. Thomas Agerfeldt Olesen er medstifter og indtil 2007 leder af SPOR festivalen i Aarhus.

Hæder

  • 1997 – Statens Kunstfonds treårige arbejdslegat.
  • 2011 – Carl Nielsens Hæderspris.
  • 2013 – Statens Kunstfonds Pris for Musikdramatisk Komposition 2013 (for The Picture of Dorian Gray), Haakon Børresens Legat 2013, Laurens Bogtman Fondens Hæderspris 2013, Dansk Komponistforenings Legat 2013
  • 2014 – Carl Prisen; årets klassiske komponist, stort ensemble (for The Picture of Dorian Gray)

pictureofdoriangray

The Picture of Dorian Gray

 

ruderspoul

 

 

 

 

 

 

Poul Ruders, född 27 mars 1949 i Ringsted är en dansk tonsättare. Poul Ruders är utbildad organist, men som tonsättare i huvudsak självlärd. Han har fått stor uppmärksamhet utomlands, framför allt för sina orkesterverk. Operan Tjenerindens fortælling blev en stor succé både i Danmark och utomlands. Poul Ruders senaste opera Proces Kafka hade premiär i mars 2005 på Operaen på Holmen.
Ruders är utländsk ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

IMG_0021_NEWTjenerindens fortælling (The Handmaid’s Tale)

proceskafkaProces Kafka

Poul Ruders, f. 1949, dansk komponist. Han studerede klaver og orgel ved Det Fynske Musikkonservatorium, afsluttede sin uddannelse ved Det Kgl. Danske Musikkonservatorium og virkede som organist til 1991. Poul Ruders’ musik er blevet rost for sin virtuose håndværksmæssige standard, men med undtagelse af lidt instrumentationsundervisning er han selvlært komponist. Hans tidlige værker præges af middelalder- og renæssancemusik. Omkring 1980 ændredes hans stil i retning af det detaljeret programmusikalske, gerne grotesk og effektfuldt som i det apokalyptiske orkesterværk Saaledes saae Johannes (1984). I løbet af 1980’erne blev det kontrastrige og det morbide drevet til det ekstreme i værker som første symfoni, Himmelhoch jauchzend — zum Tode betrübt (1989).

Poul Ruders har opnået betydelig udenlandsk bevågenhed, afspejlet fx i orkesterværkerne Concerto in Pieces (1995), bestilt af BBC i anledning af 300-året for Henry Purcells død, og Listening Earth (2001), bestilt af Berlinerfilharmonikerne, eller i samarbejdet med den amerikanske Koussevitsky Foundation, der bestilte hans 2. symfoni til det New York-baserede Riverside Symfoniorkester og den 3. til uropførelse med Det Kgl. Kapel i København 2008. Ruders arbejder gerne med store projekter som Soltrilogi for stort orkester (1992-95).

Foruden orkestermusik, bl.a. over ti solokoncerter, og ensembleværker, kammermusik, solo- og vokalværker har Ruders skrevet operaerne Tycho (1986), Tjenerindens Fortælling (1998, også vist internationalt) og Proces Kafka (2003, skrevet til indvielsessæsonen for Operaen på Holmen). I 2007 afsluttede han operaen Dancer in the Dark (over Lars von Triers film af samme navn), som blev uropført i København i 2010.

Poul Ruders har modtaget Carl Nielsen og Anne Marie Carl Nielsens Legat (1987), The Royal Philharmonic Society Charles Heidsieck Award (1990) for sin første symfoni og Wilhelm Hansens Komponistpris (2005).

Dancer in the Dark

&
Dancer in the Dark

 

 

 

 

 

sörensenbent

 

 

 

 

Bent Sörensen

Bent Sørensen, född 18 juli 1958, är en dansk tonsättare.

Sørensen studerade komposition för Ib Nørholm vid Det Kongelige Danske Musikkonservatorium och för Per Nørgård vid Det Jyske Musikkonservatorium. Han erhöll 1996 Nordiska rådets musikpris och invaldes 2004 som utländsk ledamot av Kungliga Musikaliska Akademien.

Vid Esbjerg Ensemblets tonsättarworkshop 1982 väckte den självlärde 24-årige tonsättaren Sørensen stor uppmärksamhet. Rötterna var vid den tiden folkmusikaliska, men undervisning i komposition av både Ib Nørholm och Per Nørgård under perioden 1983–1991 förde honom i nya musikaliska riktningar.

År 1984 blev verket Alman genombrottet för Sørensen. Ännu viktigare var det, att stråkkvartetten Arditti visade, att hans musik kunde framföras, vilket man då trodde var omöjligt. Kammarmusikensemblen var Sørensens förtrogna. I den senare produktionen öppnas för ett nästan romantiskt universum och större musikaliska former, som i Birds and Bells.

Bent Sørensens stilistiska öppenhet och noggrannhet med detaljer gjorde, att han under 1980-talet fann sitt eget unika uttryck. Den tidvis dödsstilla musiken dominerades av kvartstoner, glissandon, tremolon och staccaton ofta i särpräglade besättningar och i extrema register, för även instrumenten tvingades underordna sig det musikaliska uttrycket.

Erkänslan kom 1996 då Sørensen som den tredje dansken mottog Nordiska rådets musikpris för sitt verk Sterbende Gärten (Döende trädgårdar). Ett genomgående tema hos Sørensen är just världens och naturens förgänglighet och degenerering. Temat går igen i titlar som Funeral Procession och The Deserted Churchyards. Det sistnämnda är inspirerat av de västjyska kyrkogårdar som havet snart uppslukar.

Med Sørensens musik känner man ofta, att den iakttas på avstånd. Själv liknar han sin musik med målaren George Seurats klickbilder, som bara då de ses på avstånd får ett sammanhang.

underhimlen

Operor och sångspel

aladdinevntyrsoperacfehorneman

Aladdin

Aladdin – eventyropera av C F E Horneman

drotogmaersk

Drot og Maersk

Drot og Marsk, tragisk opera i fire akter af Peter Heise til tekst af Christian Richardt, frit skabt over Danmarkshistoriens og folkevisens beretning om mordet på kong Erik 5. Klipping i Finderup Lade. Uropført i 1878.

elverhöiElverhøi, Elverhøj, nationalt festspil af Johan Ludvig Heiberg, opført første gang på Det Kongelige Teater i 1828 i anledning af prins Frederiks (Frederik 7.) bryllup.

erikejegodErik Ejegod opera av Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen

holgerdanskeHolger Danske opera av Friedrich Ludwig Æmilius Kunzen

I-K-O-N-logo220_IMGI-K-O-N (2003) Musik: John Frandsen|Libretto: Sanne Bjerg

Latter i mørket (1986-91) av Tage Nielsen.

lidenkirsten

Liden Kirsten

Liden Kirsten, opera i to akter med musik af J.P.E. Hartmann og tekst af H.C. Andersen (1846, revideret i 1858). Operaen, der er inspireret af de gamle danske folkeviser, fik premiere i 1846 på Det Kongelige Teater; den blev en stor succes og holdt sig på repertoiret til 1955.

luluamazonLulu, opera af Friedrich Kuhlau med libretto af C.C.F. Güntelberg efter August Jacob Liebeskinds (1758-1793) eventyr Lulu oder die Zauberflöte fra C.M. Wielands samling Dschinnistan (dvs. med samme kilde som Mozarts Tryllefløjten). Kuhlaus opera blev uropført i København i 1824.

Korsarerne, sångspel (1835)

maskarade2001Maskarade, opera i tre akter af Carl Nielsen til tekst af Vilh. Andersen efter Ludvig Holbergs komedie Mascarade fra 1724. Operaen uropførtes på Det Kongelige Teater 1906 og har siden hørt til teatrets faste repertoire.

Maskarade er optaget i Kulturkanon.

hcandersenRavnen (1832) med text av H C Andersen

saulogdavidSaul og David, opera af Carl Nielsen til tekst af Einar Christiansen (1861-1939), uropført 1902 på Det Kongelige Teater under komponistens ledelse.

Operaen indgår i en række musikværker, der er bygget over de gammeltestamentlige beretninger om kong Saul og David (fx Georg Friedrich Händels oratorium Saul).

siddhartapernörgaardSiddharta operaballet i tre akter av Per Nörgård

sovedrikkenSovedrikken, syngespil af C.E.F. Weyse til tekster fra den tyske købmand og librettist Christoph Friedrich Bretzners (1748-1807) Der Schlaftrunk, oversat og gendigtet af Adam Oehlenschläger; uropført i 1809.

tugtogotugtTugt og utugt i mellemtiden opera av John Frandsen och libretto av Kasper Holten

ungdomoggalskab

Ungdom og Galskab

Ungdom og galskab, syngespil af Édouard Du Puy til tekst af den danske digter og forfatter Niels Thoroup Bruun (1778-1823) efter librettoen til É.-N. Méhuls syngestykke Une Folie. Du Puys syngespil uropførtes i 1806 på Det Kongelige Teater i København.

Ungdom og galskap på Youtube (Komplett)

Daníel Bjarnason

bjarnasondaniel

Daniel Bjarnason

 brothers

Länktips