Das Rheingold in Bayreuth 1976

Das Rheingold in Bayreuth 1976

1976 franska regissören Patrice Chéreaus hundraårsscenario av Wagners Ring-Cycle orsakade den största skandalen i Bayreuth Festival-historien, men i slutet av sin sista föreställning 1980 blev denna epokskapande produktion hyllad med en och en halv timmes dundraden applåder.

Das Rheingold in Bayreuth 1976

I Das Rheingold bär Wotan brokadrocken från feodala tider medan floden Rhen verkar vara en reservoar med ett modernt kraftverk, medan Die Walküre får en radikal ombildning som aldrig tidigare skett i sin psykologiska penetration.

Siegfried beskrevs av Chéreau som “en hjälte (som) har skapats som faktiskt skulle ha haft alla frihetens attribut, men ingen kom ihåg att berätta för honom …”. Och den avslutande Götterdämmerung för regissören ”presenterar en värld där inga värden finns längre. Den enda fristaden är i det förflutna.

Pierre Boulez ‘dirigering och de  utmärkta rollbesättningen med Donald McIntyre (Wotan), Heinz Zednik (Loge), Hermann Becht (Alberich), Hanna Schwarz (Frigga) Siegfried Jerusalem (Froh), Matti Salminen (Fasolt), Ortrun Wenkel (Erda) och många andra bidrog också till den legendariska statusen för denna produktion med sina musikaliska och dramatiska tolkningar och föreställningar.

I går kväll började visningen av århundradets  Ring från Bayreuth som hade premiär 1976 på Deutsche Grammofons web-site. Den s k franska ringen lär ha gjort dunderfiasko i Bayreuth, men omdömet har skiftats med årens gång och vid sista tillfället som uppsättningen gavs, 1980, betraktades det som en epokskapande uppsättning.

Det är svårt att förstå vad som orsakade det negativa omdömet vid premiären, men det är kanske ett omdöme som endast äkta wagnerianer gav uttryck för och kan förklara?

Efter att ha sett  ett stort antal uppsättningar under årens lopp, dock ingen direkt i Bayreuth, har jag svårt  att förstå kritiken. Personligen anser jag att det är en av de bästa versionerna av Rhenguldet som jag har upplevt.

I  första hand handlar min bedömning kring de vokala insatserna och de var helt enkelt helt magnifika åtminstone bland de  sångare som har ledande partier.

Bästa insatserna bland herrarna  svarade Wotan, Loge och Alberich och särskilt bra anser jag att Hans Zednik var i rollen som Loge.

Bäst bland damerna var det utan tvekan Ortrun Wenkel som gestaltade Erdas parti, men också Rhendöttrarna sång och gestaltning imponerade.

Det kommer ju att finnas flera tillfällen att lyssna på nästan alla sångarna i de kommande delarna.

Nu har jag egentligen inga kritiska synpunkter om den utvalda scenografiska lösningen annat än den förmodligen representerar sin tid och det är inte mycket att säga om detta annat än det är ett konstnärligt val som har gjorts.

Om det har jag naturligtvis synpunkter men de saknar egentligen betydelse i dag. I tidigare uppsättningar som jag har upplevt uppfattar dessa som tydligare och mer logiska.

I dagens uppsättningar går gudarna på en stege in i Valhall medan här gick de in från en betydligt lägre nivå dvs från marknivå. Det behöver ju inte betyda något, men visst är det en skillnad.

I kväll fortsätter Ringen med första dagen dvs Die Walkure och det är en musikalisk upplevelse som lockar mig.

Konstnärligt team

Dirigent: Pierre Boulez
Regissör: Patrice Chéreau
Scenografi: Richard Peduzzi
Kostymer: Jacques Schmidt
Ljusdesign: Manfred Voss
Video Director: Brian Large

Medverkande

Wotan: Donald McIntyre
Donner: Martin Egel
Froh: Siegfried Jerusalem
Loge: Heinz Zednik
Fricka: Hanna Schwarz
Freia: Carmen Reppel
Erda: Ortrun Wenkel
Alberich: Hermann Becht
Mime: Helmut Pampuch
Fasolt: Matti Salminen
Fafner: Fritz Hübner
Woglinde: Norma Sharp
Wellgunde: Ilse Gramatzki
Floßhilde: Marga Schiml

Orchester der Bayreuther Festspiele

STÖDFOND

Tillsammans med festivalledningen har Friends of Bayreuth inrättat en nödfond för artister från Bayreuth-festivalen. Konstnärer och artister som är i behov som ett resultat av Corona-pandemin ska stödjas av denna fond. Inkomster som genereras av försäljningen av dessa biljetter till DG Stage-Bayreuth Festival kommer också att gynna denna fond.

Mer att läsa

DG Stage – Bayreuth Festival

Synopsis Rhenguldet

Om Richard Wagner