De namn våra döda minns av Sam Carlquist 2021

De namn våra döda minns av Sam Carlquist 2021

Sam Carlquist senaste diktsamling: De namn våra döda minns. Det är sommartid och normalt är det den tid som jag alltid läser böcker och  det brukar bli ganska många titlar under en sommar. Nu är jag pensionär sedan femton år tillbaka och då har jag ju mycket tid att läsa året runt. Men jag har i stort behållit mina gamla läsvanor och det är fortfarande under sommaren som jag läser som mest.

De namn våra döda minns av Sam Carlquist 2021

Så här års brukar reser jag runt i Sverige Danmark och Norge och upplever sommaropera. Nu är det ju som bekant pandemitider och det är nu andra sommaren utan mina operaresor.

Det blir ganska många resor under ett år  och som resesällskap har jag nu under några år haft med mig Sam Carlquist olika poesiböcker. Böckerna är lätta att ta med sig och ryms enkelt i en liten axelremsväska som samtidigt har plats för en liten dator

Diktsamling nr 6

Sam Carlquist utkom tidigare i år med sin sjätte diktsamling. Den gavs ut i samband med hans 75-årsdag och bär titeln De namn våra döda minns (Migoli förlag).

Läshyllan

Boken  har legat i min läshylla några veckor, men häromdagen började jag att läsa och det var i samband med vår första besök hos våra barnbarn sedan pandemi-utbrottet och mer exakt i samband med tågresan mellan Malmö – Göteborg.

Tågresan

Det var första dagen utan restriktioner så vi var tämligen ensamma i vagn 1. Det där var kanske inte riktigt sant för jag började bläddra i boken redan första kvällen, men att läsa dikter är inte riktigt samma sak som att läsa andra böcker, men det är viktigt att först och främst att skaffa sig en överblick över innehållet.

Att läsa

Jag läser inte diktsamlingen i ett sträck utan oftast en dikt i taget, men däremot kan jag läsa samma dikt flera gånger i rad också samma dag och innan jag läser vidare. Det får helt enkelt ta den tid som det tar och Sam Carlquist senaste diktsamling tar ungefär två veckor att läsa igenom. Det är många ord och klurigheter som jag behöver smälta för att fullt ut uppskatta orden

Ur åldrandets dagbok

Detta är mina favoritsidor, kapitlet Ur åldrandets dagbok. Det kanske beror på ålder och situation.(14 månader sedan jag upplevde två hjärtstopp med tre veckor på hjärtklinik), men dikten med titeln Uniformen framhängd. När jag läser dikten Uniformen framhängd, får jag direkta associationer till att livet  trots allt fortsätter…

Uniformen framhängd, pressad.

Kommande dagar blänker redan i

mässingsknapparna.

Mumlande morgonbön med nattröst

Allt sagt har en gång värmts i annans mun;

har öppnat annat hjärta

Betalat annat hjärta

Clemens Altgård i Skånska Dagbladet

Sam Carlquist debuterade sent i livet, 2014, som poet och skaffade sig initialt en följarskara på Facebook där han fortfarande kontinuerligt publicerar nya dikter. Det är inte svårt att förstå att många tycker om Sam  Carlquists poesi.

Originalitet

Hans dikter präglas av en direkthet i tilltalet samtidigt som han åstadkommer både originella och överraskande formuleringar. När jag recenserade debutboken Brev från Sevastopol fann jag ett slags beröringspunkt mellan den amerikanske diktaren Edgar Lee Masters klassiska Spoon River-antologi och Sam Carlquists strävan efter att ge de hädangångna en röst.

Poetiska förbindelser

Även i den nya diktsamlingen upprättar Sam Carlquist poetiska förbindelser med de döda. Bland dessa märks framstående poeter som Osip Mandelstam, Lars Forssell, Karin Boye, Gunnar Ekelöf och Anne Sexton.

Den avslutande dikten

”Den är så kort den här stunden” speglar på ett ypperligt vis vår existentiella belägenhet och är Carlquists sätt att påminna oss om att fånga dagen: ”Tiden övergår i annan ägo./ penslarna lämnas otvättade i sömn. / Den är så kort den här stunden; / man vänder sig om / och man är inte längre där.”

Bokinformation

Utgivningsår: 20210517
ISBN: 9789198254877
Utgivare:migoli
Designers:Elisabeth Goldstein
Mediatyp:BC

Läs mer

Operalogg