Dead Man Walking på Den Kongelige Opera

Dead Man Walking på Det Kongelige Teater Operaen i Köpenhamn Palle Knudsen och Johan Reuter - fotograf: Miklos Szabo

Dead Man Walking fick sin nordiska premiär på Malmö sex år efter urpremiären på San Francisco War Memorial Opera dvs 2006. Huvudrollerna gestaltades av Miriam Treichl och Samuel Jarrick som Joseph de Rocher. Nu är det dags för Danmarkspremiär.

I premiärvimlet hann jag upptäcka både den tidigare operachefen på dåvarande Malmö Opera- och Musikteater och nuvarande teaterchef, men också den nye teaterchefen.

Operan börjar med  de två bröder som överraskar ett ungt kärlekspar invid en liten badsjö i Louisiana en av USA:s  sydligaste delstater. Den unge mannen skjuts till döds och hans flickvän våldtas av de båda bröderna, innan hon brutalt knivhöggs till döds.

Handlingen fortsätter i fängelset Death Row där Joe de Rocher väntar på att avrättas med en dödlig injektion. Syster Helen Prejean engagerar sig i hans öde för att hon betraktar honom som ett av Guds barn som kan få förlåtelse för sitt bestialiska och hemska brott, men först efter att han har erkänt sig skyldig till morden. Han har hela tiden hävdat att han var oskyldig till morden och att det var hans bror som utförde dessa.

När operan  slutar har han både erkänt sig skyldig till de båda morden och bett de anhöriga om ursäkt och beklagat deras orättvisa förlust samtidigt som han hoppas att hans död kan lindra deras sorg.

Det är en fruktansvärd hemsk men samtidigt mycket berörande operaupplevelse, och till detta bidrar tror jag att operan inte tar ställning till rätt eller fel. Det handlar mer om att beskriva situationen och ställa nödvändiga frågor som om det är rätt att staten kan ta liv med hänvisning till det fruktansvärda brottet? Öga för öga tand för tand?

Den sceniska musiken är ganska lätt att ta till sig, under ledning av dirigenten Sebastian Lang-Lessing, men det finns ju egentligen bara ett par kända musikstycken bl a travesti på Elvis Presleys Jailhouse Rock och syster Prejeans gospelhymn.

Scenografiskt är det en någon rörlig bild och scenmaskineriet används regelbundet återkommande och det är egentligen den svaga punkten i uppsättningen. Det blir ganska tråkigt i längden.

Slutscenen känns närmast plågsamt och i grunden helt onödig och det känns som ett direkt underkännande av min förmåga att förstå vad som händer med den dödsdömde.

Det är ovanligt många personer på scen, men det är ingen tvekan om att det är en kvartett utomordentliga sångare som dominerar föreställningen och främst av dessa står Hanne Fischer, som praktiskt taget är på scen föreställningen igenom och bara det är prestation som heter duga.Hennes bästa rollgestaltning, utan tvekan som jag har upplevt henne i.

Johan Reuter blir bättre och bättre allt eftersom föreställningen fortlöper och efter paus är han närmast magnifik.

Två svenska sångare nämligen mezzosopranen Susanne Resmark och sopranen Cornelia Beskow fulländar och kompletterar de tidigare nämnda sångarna.

Andra utmärkta insatser svarar Morten Staugaard för i partiet som fängelsedirektör, men också Michael Bracegirdle, som fängelseprästen som inte gillar att sister Helen lägger sig i hans arbete.  Men också Den Kongelige Operakör bör nämnas tillsammans med de två barnkörerna.

Du bör inte missa detta tillfälle att få uppleva en amerikansk opera av  bästa märke, men tänk på att det endast återstår fem föreställningar.

 Om föreställningen

Premiär på Operaen på Holmen 24.1.20017

Upphovspersoner

Musik: Jake Heggie|Libretto: Terence McNally efter syster Helen Prejeans bok med samma titel

Kreativt team

Dirigent: Sebastian Lang-Lessing
Regi: Orpha Phelan
Scenografi och kostymdesign: Nicky Shaw
Ljusdesign: Mark Jonathan
Koreografi: Lynne Hockney

Medverkande

Sister Helen Prejean: Hanne Fischer
Joseph de Rocher: Johan Reuter
Mrs Patrick de Rocher: Susanne Resmark
Sister Rose: Cornelia Beskow
Howard Boucher: Jens Christian Tvilum
JadeBoucher: Elisabeth Halling
Owen Hart: Teit Kanstrup
Kitty Hart: Mette Grosböl
Father Grenville: Michael Bracegirdle
George Benton: Morten Staugaard
Fängelsevakt: Palle Knudsen
Fängelsevakt: Magnus Gislason
Sister Lilliane: Matilde Wallevik
Sister Catherine: Trine Vestergaard
En mor: Henriette Elimar
Fem fångar: Lars Bo Ravnbak,Torleif Steinstö,Carl Rahmqvist,Jani Kyllönen, Rasmus Ruge
Mrs Charlton: Anne Kleinstrup
Anthony de Rocher; Thomas Björkå
Tonårspojke: Mark Lenskjaer Fries
Tonårsflicka: Vicktoria Noell Ingberg
Jens Vinggard, Ida Niegaard, Jan-Erik Sääv, Albert Matthäi Halkjaer,Oliver Malik Klose Gabrielsen
Det Danske Drengekor
Det Danske Pigekor
Det Kongelige Operakor
Det Kongelige Kapel

Läs mer