Den fiffige lille raev succé Operaen 2012

Den fiffige lille raev Den Kongelige Opera
75 / 100

Leos Janácek´s ”Den listiga lilla räven” eller som det heter på danska ”Den fiffige lille raev” går det att presentera som en barn eller rättare sagt familjeopera? Nja, jag är tveksam åtminstone om man sätter åldersgränsen till sex år, men jag är självfallet medveten om att barns mognadsgrad för opera är högst individuell.

Den fiffige lille raev succé Operaen 2012

Leos Janácek´s ”Den listiga lilla räven” eller som det heter på danska ”Den fiffige lille raev” går det att presentera som en barn eller rättare sagt familjeopera? Nja, jag är tveksam åtminstone om man sätter åldersgränsen till sex år, men jag är självfallet medveten om att barns mognadsgrad för opera är högst individuell.

Publiken på gårdagens premiär var ovanligt blandad och visst var det roligt att se och höra hur operaens eleganta foajé fylldes av glada och förväntansfulla barnröster, men samtidigt var det inte så lustigt att hamna bakom en pojke i sju- åtta årsåldern som innan föreställningen började frågade sin mamma om när föreställningen skulle börja. Samme pojke som tio minuter senare frågade sin mamma när är det slut, och som fortsatte med ojämna mellanrum att ställa samma fråga.

Att höra samma fråga och svar upprepas gång på gång stör faktiskt operaupplevelsen, men de flesta barnen satt som jag förstod som tända ljus och jag såg endast ett mindre antal barn lämna salongen. Trots detta skulle jag nog inte rekommendera föreställningen för barn från sex år och jag kan i varje fall inte tänka mig att ta med mina egna barnbarn som är sex respektive 9 år gamla på föreställningen.

Sett ur ett vuxenperspektiv var det en utmärkt uppsättning och där bidrar naturligtvis den scenografiska lösningen mycket till signerad Es Devlin,som gjorde sensation med scenografin till Parsifal tidigare i år.

Scenografin bestod av olika lådor av varierande storlek, som jag först trodde var gjort av legomaterial men det var tydligen material av papper som hade använts. Med hjälp av videografik projicerades olika bilder och ljus över dekoren. Det var också ett bra sätt att skildra fabeln på dvs med djuren i djurens värld som lätt igenkännliga förklädda djur, medan människorna var ekiperade med fyrkantiga kläder.

Sensmoralen i verket var tydligt genom att vi fick se att livet i djurens värld var bekymmersfritt och glatt, men också att djuren förstod livets kretsgång dvs att djuren dog och nya tillkom undan för undan, medan i människornas värld var nästan allting bestående av elände, lidande och umbäranden. Slutet gott allting gott blev det när skogvaktaren till slut förstod att han skulle leva ett med naturen.

Sångligt sett var det en mycket fin upplevelse och lite roligt var det att höra de svenska sångstjärnorna, John Lundgren och Bengt-Ola Morgny sjunga på danska vilket naturligtvis inte beredde övriga sångare något som helst problem. För säkerhets skull textades dessutom texten på danska, vilket inte tillhör vanligheterna, när det sjungs på danska.

Det var självklart stor skillnad på föreställningen från Läckö slott i somras framförallt eftersom orkestern är betydligt större, men också Den Kongelige operakör är ju väsentligen mycket större än vad Läckö förmår att ställa upp med, men samtidigt är jag nog mer förjust i den versionen.

Det var alltså en både fin och omtumlande operaupplevelse, men om det är ett verk som barn kan ta till sig är jag nog mer tveksam till, men för oss vuxna var det en praktfull operaupplevelse, med utmärkta sånginsatser på alla kanter och hörn.

Om föreställningen

Operapremiär på Den Kongelige Opera i Köpenhamn 15 december 2012

Upphovspersoner

Musik: Leos Janácek med libretto av kompositören efter Rudolf Tésnohlidek och Stanislav Loleks tecknade berättelse

Produktionsteam

Musikalisk ledning: Thomas Söndergård
Regissör: Francisco Negrin
Scenografi: Es Devlin
Kostymer: Carol Bailey
Koreografi:Ana Yepes
Ljusdesign: Bruno Poet
Videodesign: Luke Halls
Videoproducent: Sam Pattinson

Medverkande

Skogsfogden: John Lundgren
Räven: Gisela Stille
Räven som ung: Sofie Elkjaer Jensen
Skoläraren: Bengt-Ola Morgny
Prästen: Sten Byriel
Harasjta: Jens Bruno Hansen
Pasek: Gert Henning-Jensen
Skogsfogdens hustru: Elisabeth Halling
Paseks fru: Djina Mai-Mai
Hanräven: Anne Margrethe Dahl
Skogsskatan och Hanen: Henriette Neess Borup
Topphönan: : Cille Ebling
Grävlingen: Anders Jakobsson
Hunden och ugglan: Tuva Semmingsen
Spätten: Elisabeth Halling:
Myggan: Rasmus Gravers Knive
Den Kongelige Operakor
Det Kongelige Kapel
Barnkör från Sankt Annae Gymnasium/Köbenhavns Drengekor
AKROBATER

Läs mer