Den flygande holländaren i Bayreuth 2021

Den flygande holländaren i Bayreuth 2021

Den flygande holländaren i Bayreuth 2021

Premiär

I söndags var det premiär på Richard Wagners opera Den flygande holländaren med vår egen John Lundgren i huvudrollen på Festspelen i Bayreuth.

I tisdags kunde alla vi andra uppleva föreställningen via DG Stage i hemmets lugna vrå väl tillbakalutad i favoritfåtöljen,

Dmitri Tcherniakov

Föreställningen regisserades av Bayreuth-debutantan Dmitri Tcherniakov och dirigerades av Oksana Luniv för övrigt den första kvinnliga dirigenten i Bayreuth någonsin.

Utan båt och vatten

Den flygande holländaren var ett verk utan båt och hav och det är nog första gången som jag har upplevt Den Flygande holländaren på det viset.

Det fungerade dock ypperligt i alla fall.Utöver kören är det bara sex sångare i verket och vilka sångare! På ett plan är det svårt att särskilt framhålla någon sångare, men på ett annat plan känns det svårt att avstå.

Kvartett

Det är två herrar som dominerar föreställningen nämligen Georg Zeppenfeld och John Lundgren, men bäst på plan är utan tvekan Asmik Grigorian, men jag vill också gärna framhålla Eric Cutler och särskilt tillsammans med Asmik Grigorian.

Sammanfattningsvis kan jag konstatera att årets öppningsföreställning i Bayreuth, Den flygande holländaren är den bästa uppsättningn som jag har upplevt i modern tid

 

Om föreställningen

Musik och text: Richard Wagner

Konstnärligt team

Regissör: Dmitri Tcherniakov

Kostymdesign: Elena Zaytseva

Ljus: Gleb Filshtiinsky

Dirigent:Oksana Lyniv

Medverkande

Dalund: Georg Zeppenfeld

Senta: Asmik Grigorian

Erik: Eric Cutler

Mary: Marina Prudenskaya

Styrmannen: Attilio Glaser

Holländare: John Lundgren

Läs mer

Operalogg