Den flygande holländaren på Folkoperan – synopsis

Peter Nyqvist romans- och kyrkosångare - tenor

Den flygande holländaren på Folkoperan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: och text: Richard Wagner efter en episod i Heines “Memoiren des Herrn von Schnabelewopski”

Premiär

Premiär på Hofoper i Dresden den 2 januari 1843. Sett föreställningen: 6.2.2013 på Folkoperan

Akt 1

Skepparen Daland har med sitt folk sökt lä för en storm i en bukt nära sitt hem. Dit kommer också den flygande holländaren, som är dömd av djävulen att för evigt segla runt pa haven. Vart sjunde år tillåts holländaren gå i land för att hitta en trogen kvinna som kan bryta förbannelsen. Sju år har nu gått. Daland imponeras av tiolländarens rikedomar. Han bjuder hem honom och lovar honom sin dotters hand mot rikedomarna.

Akt 2

Hemma väntar dottern Senta tillsammans med sina vänner på Daland och sjömännens återkomst. Hon känner till historien om den flygande holländaren och hon känner sig besläktad med hans öde. Hennes intresse för holländaren gör hennes pojkvän Erik svartsjuk och han varnar henne; holländaren kommer att bringa olycka. När hennes far presenterar Senta för holländaren känner hon sig genast dragen till honom. Hon lovar att dela hans liv och öde och svär honom evig trohet.

Akt 3

Holländarens båt kastar en spöklik dyster stämning över förlovningen mellan Senta och holländaren. De dödas vålnader uppenbarar sig och skrämmer norrmännen. Erik försöker ännu en gång förklara för Senta att hon begår ett misstag och påminner henne om det kärleksbevis hon en gång gett honom. Holländaren råkar höra samtalet och tror att Senta har svikit honom. Han tänker fly med sitt skepp ännu en gång ut till havs.

Läs mer om uppsättningen på Folkoperans hemsida

Related posts

Kommentera