Den förtrollade ön – till FHP – synopsis

encantedislandmetropolitanopera

Den förtrollade ön – till FHP – synopsis

Kompositör och librettist

Musik:G F Händel, Antonio Vivaldi, Jean-Philippe Rameau André Campra, Jean-Marie Leclair,Henry Purcell, Jean-Féry Rebel och Giovanni Battista Ferrandini Text:Devised and written by Jeremy Sams inspired by William Shakespeare’s The Tempest and A Midsummer Night’s Dream

Premiär

Världspremiär på Metropolitan Opera i New York 31 december 2011.

Recensioner

Här kan du läsa min uppfattning om föreställningen

Produktionsteam

|Dirigent: William Christie|Regissör: Phelim McDermott|Scenografi: Julian Crouch|Kostymdesign: Kevin Pollard| Ljusdesign: Brian MacDevitt|Koreografi: Graciela Daniele|Animation & Projection Design: 59 Productions|

Roller, Rösttyp och Sångare

Roller Rösttyp Sångare
Ariel sopran Danielle de Niese
Prospero countertenor David Daniels
Sycorax mezzosopran Joyce DiDonato
Caliban bass-baritone Luca Pisaroni
Miranda sopran Lisette Oropesa
Ferdinand countertenor Anthony Roth Costanzo
Demetrius tenor Paul Appleby
Helena sopran Layla Claire
Lysander baritone Elliot Madore
Hermia mezzosopran Elisabeth DeShong
Neptune tenor Plácido Domingo
Kvartett sopran Ashley Emerson
Kvartett sopran Monica Yunus
Kvartett tenor Philippe Castagner
Kvartett bass-baritone Tyler Simpson

AKT 1

Prospero, hertig av Milano i exil, lever på en fjärran ö med sin dotter Miranda, omgiven av sina böcker, helande drycker och magiska instrument. Prospero började först sällskapa med trollkvinnan Sycorax, som styrde över ön. Han älskade henne, lämnade henne och förvisade henne till öns mörka sida. Dessutom stal han hennes tjänare, luftanden Ariel, och förslavade hennes son Caliban.

Berättelsen börjar ungefär 16 år senare då en åldrande Prospero tänker ut en slutlig plan som ska garantera Mirandas framtida lycka och göra slut på hans exil. Han ser med sin magi ett skepp passera i närheten med kungen av Neapel och prins Ferdinand ombord. Prospero ger Ariel order om att med magi skapa en storm som gör att kungliga sällskapet lider skeppsbrott på ön. I gengäld lovar han att släppa Ariel fri.

Caliban, som i smyg har lyssnat på samtalet, skyndar sig att berätta detta för Sycorax. Hon anar att Prospero är sårbar och säger till Caliban att stjäla en flaska drakblod frän Prosperos cell. Hon ska använda detta för att återställa sina försvagade krafter för att återfå kontrollen över ön tillsammans med Caliban.

Prospero märker att Miranda besväras av drömmar och märkliaga känslor. Uinder tiden stjäl Caliban flaskan och lovar sig själv att han ska stvra ön med Miranda som sin drottning. Han byter ut flaskan mot en annan med värdelöst ödleblod. Den använder Ariel av misstag till trollformeln för stormen med katastrofala följder. Två par på smekmånad – Helena och Demetrius, Hermia och Lysander, har lidit skeppsbrott och hamnar åtskilda i land på ön.

Prospero ger nu Ariel order om att hitta prins Ferdinand och förtrolla honom så att Ferdinand och Miranda omedelbart förälskar sig i varandra. Men den förste man Ariel ser är Demetrius, inte Ferdinand. Ariel förtrollar honom plikttroget och leder honom till Miranda. De två förälskar sig i varandra till Prosperos vrede.

Under tiden har Lysander kommit i land och förbannar Neptunus för att han har sköljt ut hans älskade Hermia i havet. Ariel antar felaktigt att han äntligen har hittat Ferdinand och använder förtrollningen så att Miranda och Lysander förälskar sig i varandra – något som väcker Demetrius vrede.

På den andra sidan av ön hamnar en utmattad Helena. Hon upptäcks av Sycorax, som beslutar att ge Helena till Caliban som drottning i stället för Miranda, fiendens dotter. Med den stulna flaskan förtrollar Sycorax Helena sä att hon förälskar sig i Caliban som blir förtjust.

Ariel, som nu har misslyckats med sin förtrollning två gånger, kommer på att den riktiga Ferdinand fortfarande måste vara ute på havet. Han beslutar sig för att vända sig till högre makter och anropar Neptunus om hjälp. Havsguden visar sig. Han är vred över att en människa, Lysander, har förbannat honom och dessutom arg över att Ariel har stört honom. Men Ariel bönfaller Neptunus om att hitta Ferdinand och till slut går Neptunus med på att söka igenom haven.

Prospero betraktar missmodigt det kaos han har satt igång – felmatchade älskande, Ariel i upplösningstillstånd, Caliban frisläppt och ingenstans står Ferdinand att finna. Han misströstar om att uppnå sin dröm.

AKT 11

Hermia väcks från en mardröm, bara för att inse att drömmen är sann, hennes nya make Lysander har svepts bort från henne i stormen. Hon springer iväg för att leta efter honom och upptäcker att han dyrkar Miranda och inte har något minne av sin maka.

Under tiden jublar Sycorax över sin återvunna kraft och är säker på att hon snart ska få hämnas nå Prospero och återfå kontrollen över ön för sin sons räkning.

Hermia återförenas med Helena. Helenas minne och känslor har rörts vid åsynen av Demetrius, trots att han är med Miranda och inte känner igen henne. Hermia och Helena klagar över männens ombytlighet. Helena ger sig iväg efter Demetrius och avvisar Caliban, som blir förkrossad. Caliban skyndar sig till Sycorax för att få tröst men hon förklarar att hjärtan som älskar alltid kan brista.

I sin vrede stjäl Caliban en magibok frän Prosperos cell och trollar fram en dröm om sig själv som en mäktig man i världen. När han tappar kontrollen över sin fantasi och varelserna vänder sig emot honom ingriper Prospero och skingrar dem.

Under tiden har Neptunus hittat Ferdinands skepp och skickat det i full fart mot ön. Ferdinand blickar mot framtiden. Precis som Miranda har han drömt om att träffa sin tillkommande.

Ariel försöker ställa allt till rätta och leder de fem felmatchade älskande genom en skogslabyrint tills de somnar sida vid sida. Ariel använder sin magi för att se till att de älskande paras ihop igen med sina riktiga makar när de vaknar. De fem går till stranden för att se Ferdinand och kungen anlända, hälsad av Prospero. Ferdinand läser upp benådningsbrevet som gör slut på Prosperos exil. När han får syn på Miranda förälskar han sig omedelbart, djupt och för evigt utan att någon förtrollning behövs. Sycorax anländer och utmanar Prospero. När han tillbakavisar henne kommer Neptunus och ställer sig på hennes sida. Han läxar upp Prospero för att ha plågat andra. Prospero skäms, ber Sycorax förlåta honom och ger ön tillbaka till henne och hennes son.Neptunus prisar medkänslans och nådens dygder och Sycorax förlåter förlåter Prospero. Alla förenas i firandet av en ny dag av glädje, fred och kärlek.

Related posts

Kommentera