Den Kongelige Opera i Köpenhamn säsongen 2017-18

Den Kongelige Opera i Köpenhamn säsongen 2017-18
Den Kongelige Opera i Köpenhamn säsongen 2017-18
Den Kongelige Opera i Köpenhamn säsongen 2017-18 – fotograf: Klaus Vedfelt

Den Kongelige Opera i Köpenhamn säsongen 2017-18

Det här var sista säsongspresentationen som operachefen Sven Müller gjorde  som ansvarig för operans verksamhet. Efter sin presentation, som nu endast skedde på engelska fick han långa kraftiga applåder!

Om det var för sina insatser som operachef eller av glädjeyttringar för att han slutade kan jag inte bedöma men ana.

Från mina utgångspunkter sett har han gjort ett gott arbete, under de knappa förutsättningar som han har haft. Han har också varit en väl synlig operachef inte minst på föreställningar på Takkeloftet.

Säsongsöppning

Den Kongelige Opera i Köpenhamn öppnar säsongen med Giuseppe Verdi´s Rigoletto och avslutar säsongen med nypremiären på Otello. Otello sjungs av den amerikanske tenoren Roy Cornelius Smith som senast gjorde sig känd i CavPag, en roll som han också har sjungit på Den Norske Opera och Ballett i Oslo.

Rigoletto

Rigoletto är en av säsongens premiärer och öppnar säsongen den 10 september. Hertigen av Mantua sjöngs av Peter Lodahl, som till vardags är chef för Copenhagen Operafestival och som dessemellan sjunger i tenorläge världen runt. Hertigen sjöngs också av Gert Henning-Jensen och Rigoletto sjöngs av Johan Reuter/David Kempster. Gilda  alterneras mellan Sofie Elkjaer Jensen/Anke Briegel och Sten  Byriel delar på Sparafuciles parti med Morten Staugaard.

Madama Butterfly

Lars Kaalunds version av Giacomo Puccinis Madama Butterfly blir säsongens första nypremiär. David Kempster/Palle Knudsen alternerar med Sharpless och B F Pinkerton sjöngs av David Danholt. En annan tenor tar hand om Gozo nämligen Michael Kristensen. Sten Byriel och Anders Jakobsson delar på onkel Bonze.

Suzuki delas mellan Johanne Bock/Hanne  Fischer och huvudrollen gestaltas av Elizabeth Llewellyn, senast upplevd på DKT i CavPag.

Momo og tidstyverne

Första urpremiären blir barn- och familjeföreställningen Momo og tidstyverna som har premiär 15 oktober med musik av Svitlana Azarova och i regi av Elisabeth Linton.

Pigen fra Vesten (La fanciulla del West)

Säsongens andra premiär blir Giacomo Puccinis Pigen fra Vesten och det är troligen Danmarkspremiär den 10 november. Föreställningen dirigeras av DKT:s nye musikchef, Alexander Vedernikov och Minnie sjöngs av Ann Petersen och radarparet Johan Reuter/David Kempster delar på Jack Rance och Dick Johnson sjöngs av tenoren från Bornholm, Niels Jörgen Riis.

Trollflöjten

Några veckor senare blir det nypremiär på W A Mozart´s Trollflöjten med Henning von Schulmann som Sarastro och som Nattens drottning återkommer Burcu Uyar. David Danholt delar på Tamino med Gert Henning-Jensen och Sine Bundgaard/Gisela Stille delar på Paminas parti.

Simon Duus och Palle Knudsen delar på Papageno och Sofie Elkjaer Jensen delar på 1:a damen, 2:a damen sjöngs av Elisabeth Jonsson/Randi Stene. Johanne Bock/Susanne Resmark alternerar som 3:e damen.

Lulu

Lulu dvs Kuhlaus danska Trolleflöjt ges i några föreställningar på Gamle Scene vid Kongens Nytorv. Prinsen Lulu gestaltas av Gert Henning-Jensen och Henning von Schulmann gestaltar trollkarlen Dilfeng, medan hans son sjöngs av Michael Kristensen. Dessutom medverkar Sofie Elkjaer Jensen och Jens Christian Tvilum.

Barberaren i Sevilla

2018- års första premiär, 27 januari, sker med Rossinis Barbereren i Sevilla och här får vi bl a uppleva Lars Möller som Figaro och Morten Staugaard i sitt glansparti Doktor Bartolo och Simon Duus gestaltar Basilio och med Jens Söndergaard som Fiorello.

The Exterminating Angel

Thomas Adès The Exterminating Angel får premiär 23 mars 2018 och här får vi uppleva Kersten Avemo i partiet som Leticia en operasångare. I övrigt medverkar medlemmar från solistensemblen på Operaen på Holmen. Föreställningen dirigeras av Robert Houssart och Thomas Adès senaste är ett beställningsverk med fyra operahus inblandade.

 

Otello

Nypremiären på Otello blir 29 april 2018. Otello sjöngs av Roy Cornelius Smith och Jago av David Kempster. Cassio av Michael Kristensen som alternerar med Niels Jörgen Riis. Rodrigo sjöngs av David Danholt och Lodovico gestaltas av Sten Byriel, medan Montano sjöngs av Simon Duus. Gisela Stille alternerar med Sine Bundgaard i partiet som Desdemona och Susanne Resmark alternerar med Johanne Bock som Emelia.

Övrigt

Den Jyske Opera gästspelar med La Traviata och Kärleksdrycken och det blir också besök av Opera Plexus och urpremiären på Den Rejsende med musik av Eva Noer Kondrup och i regi av Ida Fogh Kiberg.

Operaakademiet sätter upp Francis Poulencs Karmeliterindernes samtaler.

Figura Ensemble med urpremiären på Nedstigning med musik av Nicolai Worsaae efter ett libretto av Julie Maj Jacobsen. En ny dansk opera som bygger på den grekiska tragedin om Orfeus och  Eurydike. Premiär på Operaen/Takkelloftet 26.9.2017.

Och så blir det en musikdramatisk dockopera av Sew Flunk Fury Wit med titeln Stöv (Damm) som ges på Skuepilhuset Lille Scene mellan 7-11.4.2018

Läs mer om föreställningar på Den Kongelige Opera hemsida här

 

 

Related posts