Den listiga lilla räven på GöteborgsOperan

Den listiga lilla räven på GöteborgsOperan Foto: Mats Bäcker

I “Den listiga lilla räven”, med premiär i april, syns både orkester och sångare på Stora scen – ihop med animerad film. Åke Zetterström gestaltar samma roll som hans pappa gjorde på Stora Teatern i slutet av 1970-talet.Den listiga lilla räven på GöteborgsOperan

Operans titel kan låta som något för barn – men “Den listiga lilla räven” är en fabel för vuxna. I denna påhittiga uppsättning, skapad för The Cleveland Orchestra 2014, agerar sångarna framför, och ibland mitt i, en animerad film som visar skogen och alla dess djur. Publiken får se ett sömlöst spel mellan teknik och sångare. Med på scenen är också hela GöteborgsOperans Orkester.

Regissören Yuval Sharons version av den “Listiga lilla räven” är en fantasifull föreställning som på ett unikt sätt kombinerar scen, film och musik, och den har visats med stor framgång i USA och även i Wien. Solister, kör och orkester agerar och spelar på scenen samtidigt som de interagerar med filmprojektionen. Fabeln om djurens och människornas värld – såväl berättelsen om livets eviga återkomst – får ett nytt och mycket speciellt liv i den underbart poetiska och melankoliska musiken av Leoš Janáček, säger Henning Ruhe, som från och med den 1 januari 2020 är ny konstnärlig chef för opera/drama på GöteborgsOperan.

Handlingen i “Den listiga lilla räven” rör sig runt en rävhona som en skogvaktare stulit med sig hem till sin familj. Men familjen är elak, och räven tvingas försvara sig. Som straff blir hon bunden, något hon hämnas genom att bita ihjäl familjens hönor. I tumultet som följer lyckas räven fly tillbaka till sin skog. Där följer förföljelse, förälskelse, familjebildning och snöplig död. Allt i relation till skogvaktarens liv, som visserligen är längre än en rävs men som kan upplevas lika kort som en dagsländas. I Den listiga lilla räven (1924) finns Janáčeks mest fantasifulla och färgskimrande musik.

Som skogvaktaren ”ärver” barytonen Åke Zetterström rollen från sin far Rune, som gjorde den på Stora Teatern i slutet på 1970-talet. I titelrollen Göteborgsdebuterar sopranen Magdalena Risberg. Mezzosopranen Matilda Paulsson som rävhannen börjar bli ett välbekant ansikte för Göteborgspubliken. Både Magdalena Risberg och Matilda Paulsson har gjort sina roller tidigare, då på Norrlandsoperan. Dirigent är Fredrik Burstedt.

Om föreställningen

Opera i tre akter av Leoš Janáček (1854–1928).
Libretto av tonsättaren efter en tecknad serie och en kortroman av Rudolf Těsnohlídek och Stanislav Lolek.
En produktion av The Cleveland Orchestra. Franz Welser-Möst, music director.
Svensk översättning Linda Mallik.
Rekommenderas för alla från 9 år.

Team

Dirigent Fredrik Burstedt
Regi originaluppsättning Yuval Sharon
Animationer Walter Robot Studios – Bill Barminski och Christopher Louie
Projiceringar och ljusdesign Jason H. Thompson
Kostymdesign Ann Closs-Farley
Maskdesign Cristina Waltz
Makeup-design Amy Jean Wright

Medverkande

Skogvaktaren Åke Zetterström
Skogvaktarens hustru Anna-Sara Åberg
Skolläraren Daniel Ralphsson
Prästen (Namn meddelas senare)
Harašta Mats Almgren
Värdshusvärden Henrik Andersson
Värdshusvärdinnan Yvonne Helander
Räven Magdalena Risberg
Rävhannen Matilda Paulsson
Frantík Anna Forsebo
Pepík Tiina Markkanen
Hunden Erika Tordéus
Tuppen Marie Zembachs
Chefshönan Gabriella Locatelli
Gräshoppan Anna Lilja
Grodan Anna Johansson
Hackspetten, Syrsan Karin Hammarlund
Myggan Thorild Strandell
Grävlingen Jonas Landström
Ugglan Annika Dahlin Sporre
Nötskrikan Anna Lilja

GÖTEBORGSOPERANS KÖR
GÖTEBORGSOPERANS ORKESTER

Nyinsatt opera med premiär 4 april 2020.

4 föreställningar t.o.m. 22 april.
Sjungs på svenska. Textas på svenska och engelska.

Läs mer