Den listiga lilla räven – synopsis

Den listiga lilla räven – på Läckö slottsopera Den listiga lilla räven på Läckö slottsopera Affisch: Anna Ardelius

Akt I

Skogvaktaren har lagt sig att sova ute i skogen omgiven av djuren. Då en groda hoppar upp i ansiktet på honom vaknar han och får syn på en rävunge, som han fångar och tar med sig hem till barnen.

Den lilla rävhonan sörjer sin förlorade frihet och skogvaktarens hustru är missnöjd med att den har med sig loppor. När den biter barnen för att de retas med den blir den bunden. Hunden Lapak försöker övertala räven att resignera, men så lyckas den lura till sig en tupp och biter nacken av den. Skogvaktaren slår räven, som gnager av sitt rep och flyr tillbaka till skogen.

Akt II

Hemma i skogen lyckas räven lura grävlingen att lämna sitt gryt så att den själv kan flytta in där.

I Paseks värdshus samlas prästen, skolläraren och skogvaktaren. Prästen vill flytta till en annan församling, och skogvaktaren retas med skolläraren och säger att han håller på att bli för gammal för flickor. Skolläraren ger igen med att påminna om vad den lilla räven ställde till med. Skogvaktaren lämnar värdshuset med en svordom på läpparna.

Skolläraren är på hemväg genom skogen där han tycker sig se Terynka, som han gärna vill ha till hustru, men det är den lilla räven. även prästen strövar omkring i skogen och förväxlar Terynka, som också han har uppvaktat. Skogvaktaren är å jakt efter räven, och då han börjar skjuta skyndar de båda andra bort.

Ute i skogen uppvaktas den lilla räven av en hanräv som skänker henne en hare. Han förklarar henne sin kärlek och får flytta in i lyan, och de firar bröllop.

Akt III

Tjuvskytten Harasta blir ertappad av skogvaktaren som förargar sig över att dennne skall gifta sig med Terynka, som även han är svag för. Skogvaktaren använder en hare som lockbete i en rävfälla, och så snart han har gått sin väg samlas rävarna och har roligt åt honom. De kan nämligen känna hans tobaksluft och förstår att det är en fälla. När Harasta kommer tillbaka lockar den lilla räven bort honom så att hennes ungar kan komma åt att tömma hans korg, men han skjuter henne.

På värdshuset träffar skogvaktaren skolläraren, som är olycklig över att Ternyka skall gifta sig med tjuvskytten. Värdinnan berättar om prästen, som har gripits av hemlängtan, och skogvaktaren blir sorgsen till sinnes och beger sig ut i skogen. Där lägger han sig åter att sova och väcks av en groda, men den här gången är det ett barnbarn till den gamla grodan, och rävungen han får syn på är unge till den listiga lilla räven. Naturens eviga kretsgång går sin gång.

Upphovspersoner

Musik: Leos Janacek. Text: Janacek efter en berättelse av Rudolf Tesnohlidek

Premiär

Uruppförande: Brno 6 november 1924. Svensk premiär: Göteborg, Stora Teatern 11 februari 1978.

Libretto