Den Öde Öya på Den Norske Opera – synopsis

Den Öde Öya på DNO Opera & Ballett i Oslo - synopsis Den Öde Öya på DNO Opera & Ballett i Oslo - synopsis

Det finns så få glada och förnöjda människor härnere, överallt förföljas de av sorger och bekymmer; ditt verk blir kanske en källa, ur vilken den sorgsne eller den av göromål nedtyngde mannen kan hämta vila och vederkvickelse för några ögonblickCitat ur brev från den 70-årige Haydn till en beundrare

AKT I

Costanza er akkurat i ferd med å fullf0re en inskripsjon i sanden ved siden av hulen sin: “Forlatt av forrsederen Gernando levde Costanza sine siste dager her på disse ukjente strendene. Med mindre du er en tiger, reisende, vil du enten hevne henne eller forbarme deg…” Hennes yngre S0ster Silvia kommer, og kunngjor glad at skilpadden deres, som hadde blitt borte, er kommet til rette. liun spor hvorfor Costanza er ulykkelig, selv om hun er på en koselig oy långt fra verdens ulyldcer og de onde mennene hun ofte har snakket om, men lykkes ikke med å muntre henne opp. Da Silvia er bhtt alene, ser hun et skip komme, og löper for å sporre sosteren hva slags uhyi-e som både svommer og flyr på samme tid. Gernando og hans venn Enrico har gått i land fra skipet, og hun kan ildce komme förbi dem uten å bli sett, så hun gjemmer seg, ute av stånd til å hore hva de snaldcer om. Begge har vsert fanget av sjorovere, og Gernando ble tätt til fånge nettopp på denne stranden mens hans hustru kom seg etter å ha vsert sjosyk. De går hver sin vei for å utforske oya, mens Enrico först synger om sin evige taldmemlighet til vennen for at han hjälp ham å flykte. Silvia har fått sin evige taldmemlighet til vennen for at han hjälp ham å flykte. Silvia har fått ikke går med skjort. Hun forundres også av at hun foler en helt ny og merkelig opphisselse som gjor henne glad – dermed har hun enda flere sporsmål å stille til Costanza.

AKT II

Gernando oppdager skriften i sanden og tror at Costanza er dod. Han erklserer överfor Enrico at han også vil ende sine dager der på oya. Enrico mener det er til hans eget beste at han bruker makt for å få vennen til å forlate oya. Enrico stöter på Silvia, som nå skjonner at han virkelig er en mann, og bonnfaller ham om å spare henne. Han Idarer å vinne hennes tillit, og de drar av garde for a finne de to andre. Silvia blir igjen lenge nok til å synge en arie der hun setter navn på denne folelsen hun nettopp har oppdaget.

Costanza kommer mens hun synger om hvor langsomt tiden går. Hun besvimer da hun ser Gernando, og han skjmder seg for å hente vann fra bekken. Enrico kommer og forldarer henne alt sammen. Gernando kommer tilbake og omfavner Costanza. Enrico frir til Silvia, og verket avsluttes med en Icvartettrondo med solistpartier for solo fiolin og cello.

Upphovspersoner

|Musik och text: Joseph Haydn|Libretto: Pietro Metastasio|