Den rejsende aktuell opera på Takkelloftet

Illustration: Thorgerd Broni Jensen

Häromdagen beslöt (S) i Danmark att det inte längre skall vara möjligt att söka asyl i Danmark. Det är som jag förstår ännu bara ett förslag, men som (S) tänker gå på val till. Säkerligen minns många i Danmark bilderna på vandrade flyktingar från färjeläget i Rödby på väg till Sverige.

I lördags var det urpremiär på Eva Noer Kondrups kammaropera Den rejsende. Det är en föreställning på cirka 50 femtio minuter, men det är definitivt en operaupplevelse som kan upplevas som ett hårt slag i magen.

På scen två sångerskor och i ena hörnet av salongen står tre musiker. Det som först slår mig är användningen av ljuset. Det är variationer av ljust och mörkt, men med självlysande figurer på scengolvet direkt från att salongsdörrarna öppnas.

Föreställningen skall naturligtvis ses mot bakgrunden av den danska regeringens agerande de senaste åren kring invandringspolitiken. Det är en sak att följa den politiska debatten och införandet av till exempel den s k smyckeslagen, men det blir högst konkret och slående när en  av sångerskorna  kroppsvisiterar flyktingen Anne Nihal.

Men det är när hon sjunger: Du er ikke en af vore, er ikke dansker

då  slås jag av kraften och budskapet i verket.

Utmärkta sceniska och vokala insatser av Cecilia Lindwall och Anna Einarsson. Den folkmusiksinspirerande musiken fyller väl sitt syfte och musikerna förvaltar sitt uppdrag utmärkt väl.

På väg ut från salongen tänker jag att detta är en föreställning som ledamöterna i Folketinget borde få se och uppleva och gärna innan man fattar fortsatta beslut i flyktingfrågan.

Om föreställningen

Sett föreställningen 6.2.2018

Upphovspersoner

Musik: Eva Noer Kondrup|Text: Eva Noer Kondrup|

Team

Scenografi: Mikkel Bruhn|
Ljus: Jesper Kongshaug|
Kostymer: Frazaneh Omidvarnia|
Regissör: Ida Fogh Kiberg|

Medverkande

Cecilia Lindwall, Anna Einarsson, Andreas Borregaard, Jesper Egelund och Frans Hansen.

 

Läs mer

Om Den rejsende