Den stora Hjördis Schymbergbiografin 2020

Den stora Hjördis Schymbergbiografin 2020
79 / 100

Den stora Hjördis Schymbergbiografin 2020

Hjördis Schymberg tillhör raden av stora svenska sångare, men det är en sångerska som  jag inte har hört varken på scen eller i konsertsammanhang.

Det är ju inget märkligt med detta särskilt med tanke på att jag bodde långt från Stockholm då Hjördis Schymberg gick i pension 1959 och själv hade jag inte fyllt fjorton år.

Det är i alla fall en sångerska som jag väl känner till och det beror säkerligen på att jag sedan flera år tillbaka är en stor beundrare av Jussi Björling. De sjöng ju tillsammans vid stort antal tillfällen.

Inledningsvis konstaterade jag att jag inte personligen hade upplevt henne sjunga och jag minns faktiskt inte att jag varken har läst eller hört henne sjunga faktiskt inte på annat sätt än på Youtube och kanske i samband med träffar som Jussi Björling-sällskapet årligen anordnar. Till exempel i samband med konserterna i Voxna  och Strömsbruk.

I boken om hennes liv ger författaren och sångaren Jan Hammarlund många intressanta och roliga inblickar i hennes liv. Från en materiellt fattig, men kulturellt rik barndom i Norrland till 25 år som ledande sopran vid Stockholmsoperan, gästspel på Metropolitan Opera i New York, Covent Garden, London i Italien, på alla nordiska operascener, ett drygt 60-tal roller och bejublade konsertframträdanden i hög ålder.

I den rikt illustrerade biografin berättar Hjördis själv på sitt temperamentsfulla och humoristiska vis – kompletterat av Jan Hammarlunds kommentarer, fynd i olika arkiv, offentliga och privata intervjuer samt minnesanteckningar från deras möten.

Flera av hennes forna elever bland annat Sylvia Lindenstrand, Laila Andersson Palme och Erland Hagegård bidrar med mycket spännande berättelser och minnesbilder.

I boken finns också en cd-skiva som innehåller ett urval av hennes bravurnummer.

Hjördis Schymberg föddes den 24 april 1909 i Gustavsberg på Alnön och hon avled i Stockholm i september 2008.

Hjördis och hennes systrar tillsammans med andra barn i Gustavsberg Barnorkester åkte runt i Norrland och sjöng i olika sammanhang under ledning av folkskolläraren Henrik Samuelsson.

Författaren Jan Hammarlund har lyckats ställa samman en mycket intressant bok med glimtar från Hjördis långa karriär men mest fascinerande är avsnitten om hur allting började ute på på Alnön.

Mest intressant är det att läsa om hennes ungdomsår och hur de åkte över stock och sten för att komma i tid till olika spelningar som anordnades under ledning av Henrik  Samuelsson som ledde Gustavbergs barnorkester.

De lite större barnen fick cykla till de olika spelningarna tillsammans med Henrik Samuelsson , medan de yngre barnen fick ta sig fram med hjälp av tåget. Det är en berättelse som lite grann liknar vad barnen Björling fick uppleva under sina turnér i Sverige.

Det var förmodligen också en viktig grund för det framtida musicerandet.

Hjördis Schymberg debuterade på Kungliga Operan 1934 och var fast anställd i huset t o m 1959.Efter sin pensionering fortsatte hon att sjunga ytterligare sju eller åtta år. Dessutom  fungerade hon som sånglärare fram till början av 1990-talet.

Hjördis Schymberg var hela tiden trogen Kungliga Operan men hon hann också med att sjunga både på Metropolitan Opera i New York och göra några gästframträdande på Covent Garden i London. Det är fullt möjligt att hennes utlandskarriär hade blivit mer omfattande om inte Andra världskriget hade kommit emellan. Dessutom påverkades det hela säkerligen också av att hennes föräldrar hade kommit till åren. Hennes mor dog i november 1950.

Hon pensionerades, enligt gällande regler vid  fyllda 50 år Hon fortsatte dock att sjunga ytterligare ett antal år och höll sin avskedskonsert  på Kungliga Operan 1968.

Hjördis fortsatte att undervisa fram till början av 1990-talet och 2001 gjorde hon sitt sista offentliga framförande. Hon avled i Stockholm  i september 2008.

I augusti närmare bestämt den 22 augusti kommer det ut en ny bok om Hjördis Schymberg och som ges ut av Schymbergsstiftelsen som i dag förvaltar Schymbergsgården ute på Alnön, strax utanför Sundsvall.

Bokens författare heter Jan Hammarlund som dessutom också har varit elev hos Hjördis Schymberg.

Det anordnas release av boken på Grand Hotel lördagen den 22 augusti kl 13 och 15. Förhandsanmälan  är nödvändig och sista anmälningsdag är den 17 augusti.Det är fullbokat kl 13 men platser finns kvar kl 15 Boka här

Boken finns att köpa i handeln fr o m 22 augusti 2020.

Bokfakta:

Isbn: 9789198568806
Författare: Jan Hammarlund
Förlag: Design Sundsvall
Utgiven: 2020
Sidor: 254 sidor
Språk: Svenska
Format: Inbunden
Kategori: Musik/Biografier

Mer att läsa