Den tjuvaktiga skatan på Läckö

Akt 1

En dag i en glad, lycklig värld, för inte så länge sedan, håller Fabrizio Vingraditos hushåll på att förbereda firandet av sonen Giannettos återkomst från kriget. Springpojken Pippo är full av förväntan men blir avbruten av en högljudd skata som bor i närheten. Lucia,Fabrizios hustru, hunsar alla runt om sig tills Fabrizio anländer med vin till den stora festen och de två föräldrarna fantiserar en stund om sin sons framtida bröllop. I bakgrunden hörs skatan ropa Ninettas namn. Alla ger sig glatt iväg för att fortsätta förberedelserna.

Ninetta, en piga i huset, återvänder med nyplockade jordgubbar, lycklig över att hon kommer att få träffa inte bara sin älskade Giannetto nu när kriget är över, utan också sin pappa. Fabrizio möter henne. Han vet att hon och hans son är förälskade och han gläds över detta. Det gör däremot inte Lucia son ber Ninetta räkna silvret extra noga, speciellt som en gaffel saknas sedan tidigare.Gårdfarihandlaren Isacco dyker upp och försöker göra affärer men Pippo kör hastigt iväg honom. Nu uppstår en allmän yra: Giannetto är på väg. När han till sist står mitt ibland alla berättar han hur tanken på Ninetta tröstade honom på slagfältet.

Ninetta lämnas ensam i sitt arbete men får oväntat sällskap av sin far, soldaten Fernando Villabella. Han berättar för henne om sina bekymmer: kvällen innan hade han bett en överordnad om permission. Officeren var full och vägrade. Ett slagsmål bröt ut,Fernando fångades och dömdes omedelbart ti11 döden. Med hjälp av vännen Ernesto lyckades han fly ur arresten och är nu här för att be om Ninettas hjälp. Far och dotter är djupt chockade av det som hänt. Då närmar sig borgmästaren och Fernando lyckas dölja sig precis i tid.

Borgmästaren finner Ninetta ensam och försöker dra nytta av situationen, övertygad om att hon kommer att falla för honom. Han avbryts av Giorgio som kommer med ett brådskande brev. Medan borgmästaren försöker läsa brevet ber Ninetta sin far att ge sig av. Fernando ger Ninetta en gaffel och sked, de sista ägodelar han har och uppmanar henne att sälja dem och lägga pengarna i det ihåliga trädet bakom huset. Men innan han hinner smita undan får borgmästaren syn på honom och berättar att det i brevet står om en desertör vid namn Fernando som lär ha flytt till trakten. Borgmästaren förmår inte läsa resten då han saknar sina glasögon. Han ber Ninetta läsa högt. Hon gör det, men ljuger genom att ändra beskrivningen av desertören – hennes egen far. Borgmästaren befaller Fernando att lämna dem och försöker nu mer kraftfullt att förföra Ninetta.Hon avvisar honom och alla tre uttrycker sin ilska och frustration. Fernando förmår inte längre behärska sig utan rusar till sin dotters försvar.Borgmästaren ger sig av i raseri,Fernando och Ninetta får vara tillsammans ett kort ögonblick men så måste pappan rusa iväg och under allt detta, helt obemärkt, får skatan tag på en silversked och flyger iväg med den.

Ninetta söker upp Isacco och säljer silverbesticken, till ett pris betydligt bättre för honom än för henne. Pippo har sett dem och frågar Ninetta vad som pågår, men blir snabbt avfärdad. Lucia och Fabrizio återvänder med Giannetto och modern skryter inför borgmästaren om sin lysande son. När hon sedan ska räkna silvret upptäcker hon att en sked saknas och anklagar omedelbart Ninetta. Borgmästaren, som ser möjlighet till hämnd, insisterar på att genast hålla förhör,trots protester. Han tillkännager att straffet för en sådan stöld är döden.

Borgmästaren börjar en utredning där han inser att mannen som han mötte tidigare var såväl Ninettas far som den efterlyste desertören. I sin förtvivlan tappar Ninetta pengarna hon fick vid försäljningen. Alla ser detta men Pippo försäkrar att hon fick dem från Isacco.Ninetta vägrar att säga vad hon sålde, eller varför. Borgmästaren beslagtar mynten som bevismaterial och kallar Isacco till förhör.Denne berättar att Ninetta sålde en gaffel och cn sked till honom. Dessa har han sålt vidare, men han minns tydigt att de var graverade med ett F och ett V. även Giannetto börjar nu tro på Ninettas skuld. Borgmästaen gläds åt bevisen och kräver att Ninetta omedelbart fängslas. Trots att Giannetto oche andra vädjar om nåd hämtas hon och förs bort av vakter.

Akt 2

Ninetta är instängd i en kall och fuktig cell.Fångvaktaren Antonio tycker synd om henne och släpper ut henne för att få frisk luft.Hon ber honom att skicka efter Pippo. Då dyker Giannetto upp och Antonio lämnar dem ifred. Giannetto bönfaller Ninetta att berätta sanningen eftersom han misstänker att något annat ligger bakom. Ninetta vägrar att berätta för sin älskade, men säger att hon är oskyldig även om hon snart kommer att dö. De är båda djupt berörda och Giannetto lämnar henne, otröstlig.

Antonio undrar över borgmästarens grymhet mot Ninetta just då denne kommer och kräver att få träffa henne ensam. Borgmästaren förklarar för Ninetta att han har förlåtit henne för att hon avvisade honom och lovar att befria henne om hon ger honom något i gengäld.Hon är livrädd, men vägrar. Utanför fängelset hörs folkets röster ropa att rättegången snart börjar. Borgmästaren gör ett sista försök att vinna henne men även inför tanken på döden avvisar hon honom. Rasande tillkännager han att hans kärlek nu bytts till hat och går för att ansluta sig till rättegången.

Pippo anländer till fängelset. Ninetta ber honom låna henne pengar och placera dessa i det ihåliga trädet. Hon erbjuder sitt kors som pant. Pippo ber henne att behålla korset men Ninetta önskar att han ska bära det som ett minne av henne. Båda är djupt sorgsna eftersom de vet att detta kan vara sista gången de talar med varandra. Ninetta ber också Pippo att ge hennes ring till Gianietto, utan att berätta hur mycket hon lider.De står knappt ut med att skiljas, ändå måste ti11 sist Pippo gå.

Tiden för domen har kommit och Ninetta befinns skyldig. Juryn och åklagaren hyllar den blinda, absoluta makt som ryms i lagen och lagens makt över liv eller död. Ninetta förs in i rättssalen och domen läses upp: hon döms till döden, till fasa för alla närvarande.Giannetto försöker åter riva upp ärendet genom att framhålla att Ninetta bär på en hemlighet som hon inte ens avslöjar för honom. Under utfrågningen vägrar hon fortfarande att berätta om sin far och ska just föras bort då Fernando rusar in för att rädda sin dotter. Han ber domstolen att ta hans liv istället för hennes, men borgmästaren visar brevet som avslöjar att detta är desertören och uppmanar dem att gripa honom. Domstolen avvisar Fernandos bön och kräver att Ninettas straff verkställs. Fernando uttrycker sin förfäran över att tvingas begrava sitt barn,men Ninetta svarar att hon är beredd att dö för hans skull. Far och dotter förs bort åt olika håll för att invänta sina öden.

Ernesto, vännen som hjälpte Fernando att fly,dyker upp i byn för att leta efter Fernando med sig bär han en kunglig benådning.Han träffar Pippo och frågar om vägen till borgmästarens hus och ger sedan pojken en peng som tack. Då kommer skatan och när Pippo är upptagen med att fråga Fabrizio om rättegången stjäl skatan myntet, bara för att plötsligt jagas av Pippo och Fabrizio.

Folket följer Ninetta på hennes väg mot avrättringen. Hon ber dem att låta henne bära hela skulden och att hennes far måtte få leva.Modigt accepterar hon sitt öde.

På gården har Pippo och Fabrizio hittat bo och däri allt silver som nyligen försvunnit. De ropar på Giorgio och de försöker också stoppa processionen som är på väg mot avrättningsplatsen, men ingen hör dem.För att tillkalla uppmärksamhet börjar de att ringa i en klocka. Giannetto och Lucia kommer springandes och inser det oerhörda misstag som har begåtts. Borgmästaren har också hört och förstår att hans hämndlystnad har tagit en fruktansvärd vändning. Fler och fler ansluter sig. Alla försöker de stoppa avrättningen.

Och plötsligt hörs skott från exekutionsplutonen …

IMG_0030