Den tjuvaktiga skatan synopsis

Den tjuvaktiga skatan synopsis

Giovanni Gherardinis libretto var en bearbetning av melodramen La pie voleuse, ou la Servante de Palaiseau som den framgångsrike franske teaterskriftställaren Louis-Charles Caigniez hade skrivit tillsammans med sin kollega Jean-Marie-Théodore Baudoin d’Aubigny. Gherardini hade vunnit en pristävlan med sitt libretto och hade redan erbjudit det till tonsättaren Ferdinando Paër men han använde det aldrig. Handlingen bygger på en sann historia: en fransk tjänarinna anklagades för stöld, dömdes och avrättades. När byborna senare upptäckte att tjuven var en skata inrättade de en årlig mässa till hennes minne.

Den tjuvaktiga skatan synopsis

Akt I

Ninetta är tjänsteflicka hos den rike bonden Fabrizio och hans hustru Lucia. Hon är hemligt förälskad i sonen i huset, Gianetto som väntas hem från kriget, och även om Fabrizio inte har något emot förbindelsen tycker inte Lucia att den är lämplig.

Ninettas far Fernando söker upp sin dotter. Han har deserterat från armén och vill förmå henne att sälja den sista silversked han har kvar och lägga pengarna på ett överenskommet ställe så att han kan hämta dem där. Borgmästaren avbryter deras samtal och Fernando gömmer sig medan borgmästaren kurtiserar Ninetta. Hon avvisar honom mycket bestämt. Borgmästaren ber Ninetta uttyda ett dokument han har fått, men då hon märker att det är en efterlysning som gäller Fernando ändrar hon beskrivningen så att den inte stämmer på honom och han kan slippa undan. Ninetta säljer silverskeden till gårdfarihandlaren Isaac, och när hon kommer in i huset har Fabrizio varit och mött sin son. Nu skall det unga paret förenas.

Lucia börjar räkna sitt bordsilver och upptäcker att en sked saknas. Hon beskyller Ninetta för att ha stulit den. Borgmästaren frågar ut henne, och när han får veta att hennes far heter Fernando Villabella förstår han att hon har fört honom bakom ljuset för att rädda Fernandos liv. Dessutom tappar hon pengarna hon har fått för silverskeden. Alla börjar tro att hon är skyldig, och hon förs bort.

Akt II

Ninetta döms till döden, och när varken Gianetto eller Fabrizio kan förmå henne att bevisa sin oskuld stadfästs domen. Hennes far ingriper och fordrar att hans oskyldiga dotter skall frikännas, men i stället grips han själv som desertör och Ninetta förs till avrättningsplatsen.

Lucia är olycklig över den vändning saken har tagit, men då unge Pippo sitter och räknar sina pengar kommer en skata flygande och stjäl ett mynt, och Pippo tar upp förföljelsen. Just när Ninetta skall stiga upp upp på schavotten kommer Pippo rusande och berättar att skatan är den riktiga tjuven. Inte bara hans mynt utan även den saknade silverskeden har påträffats, så Ninetta kan friges och förenas med sin älskade Gianetto medan hennes far benådas tack vare ett kungligt dekret. Allt slutar lyckligt.

Upphovspersoner

Musik: Gioacchino Rossini|Text: Giovanni Gheradini

Libretto