Der ferne klang Kungliga Operan synopsis

Der ferne klang -1912 Kungliga Operan synopsis Operan Der ferne Klang på Kungliga Operan säsongen 2019-2020 i regi av Christof Loy. På bilden; Agneta Eichenholz (Greta) Foto: Monika Rittershaus

Väljer du ditt liv eller är tillvaron ödesbestämd? Tonsättaren Fritz har drabbats av skaparångest. Han söker sig ut i världen för att följa »en klang i fjärran«. En dag ska han återvända till sin stora kärlek, Grete. Efter flera år av irrfärder bestämmer sig Fritz slutligen för att välja kärleken istället för konsten. Der ferne klang Kungliga Operan synopsis

Akt I – Tyskland. På våren.

Den unge ambitiöse kompositören Fritz bor i en småstad. Han överger sin käresta Grete, en flicka från fattiga förhållanden, för att ägna sig åt sin konst. Han söker en ideal klang som han hör inom sig, men har svårt att fästa på papper. Obunden och fri hoppas han kunna finna den ännu så fjärran belägna klangen. Eftersom han älskar Greta lovar han att ändå återvända till henne så snart han etablerat sig som kompositör.

När han har rest försöker Gretes föräldrar gifta bort henne med värdshusvärden. De hoppas på så sätt kunna reglera den försupne faderns skulder. Grete flyr detta mardrömslika föräldrahem och följer med en gammal kvinna in i den nattliga skogen. Kvinnan lovar henne glädje och lycka med en vacker ung man. Grete hoppas få återse Fritz.

Akt II – Flera år senare. Sommarnatt på en ö utanför Venedig.

Grete hade blivit lurad av den gamla kvinnan, en kopplerska. Nu har hon blivit till den åtråvärda kurtisanen Greta på en lyxbordell i närheten av Venedig. Hon är omsvärmad av aristokrater, däribland en greve som vill ha henne för sig själv och därför är beredd att föra bort henne.

Grete, som vid det laget hunnit tillbringa nätterna med hundratals män, känner fortfarande en längtan efter Fritz. Hon utmanar sina tillbedjare med en tävling, där en natt med henne är priset; den som uppvaktar henne med den mest fantasifulla musikstycket, berättelsen eller sången lovar hon att ge sig åt, utan att ta betalt.
I en dyster ballad beklagar greven sin osläckliga kärlekslängtan, och en ärrad chevalier sjunger en chanson om äktenskapets meningslöshet. Snart kräver de uppeldade åhörarna att Grete erkänner chevalieren som segrare.

I den stunden inträder en främling på skådeplatsen. Det är Fritz, som nu blivit en känd kompositör,dock utan att ännu ha funnit sin ideala klang. Fritz och Grete känner igen varandra och faller i varandras armar. När Fritz förstår att Grete numera är prostituerad överger han henne för andra gången. Greven tar den djupt sårade Grete med sig.

Akt III – Ytterligare år senare, återigen i Tyskland.

I ett operahus spelar man en opera som Fritz efter många långa år fullbordat. Grete, som redan efter kort tid hos greven blev utslängd på gatan igen, har återvänt till Tyskland där hon lever som prostituerad i stadens allra lägsta skikt. Hon upptäcker kompositörens namn på operans annonstavla och besöker uruppförandet. Starkt gripen av temat – som inte är något annat än hennes egen levnadshistoria – lämnar hon salongen innan föreställningen är slut. Men när publiken strömmar ut från operan, får hon höra att verket anses misslyckat, att det knappt kommer att överleva den dödssjuke upphovsmannen.

Doktor Vigelius, som för många år sedan var inblandad i planerna på att gifta bort Grete med värdshusvärden, och som sen dess känner sig medskyldig till hennes elände, känner igen dåtidens Grete Graumann i den gamla gathoran. Han lovar att föra henne till Fritz.

Morgonen efter den misslyckade premiären besöker en tvivelaktig rådgivare vid namn Rudolf Fritz för att muntra upp honom. Han menar att Fritz borde kunna revidera sista akten och på så sätt fullborda sitt mästerverk. Fritz, som känner av dödens närhet, vill emellertid endast återse den kvinna han fick syn på i publiken vid gårdagens föreställning, och som lämnade operan i förtid.

Plötsligt hör Fritz återigen den klang inom sig, som han så länge förgäves sökt. Vigelius för Grete till honom. De lovar varandra att aldrig mer skiljas åt. Fritz levnadsväg är slut. Han har insett att han bara kunde höra klangen i Gretes närhet, och dör i hennes armar.

Upphovspersoner

Musik och text: Franz Schreker

Läs mer