Under en tågresa för några år sedan, mellan rikets två största städer, fick dirigenten Simon Phipps en idè och tanke som ledde fram till dagens urpremiär av Carl Jonas Love Almqvists roman Det går an, som i grunden också handlar om en resa men med ångbåten Yngve Freij från Stockholm till Lidköping under 1800-talet.
Det går an – sommaropera Läckö slott 2016
Samarbetsprojekt
Ett samarbetsprojekt startades upp med Operaverkstan/Malmö Opera och i synnerhet med Operaverkstans konstnärlige ledare Maria Sundqvist som fick i uppdrag att utforma librettot. Till kompositör valdes Daniel Fjellström, som tidigare har haft stor framgång med Tusen och en Natt ett beställningsarbete från Operaverkstan, vilket hade premiär på Stora scenen på Malmö Opera för några år sedan. Nypremiär på samma scen 2015.
Intressant och spännande
Det är alltid intressant och spännande att få uppleva en uppskattad läst bok på ett annat sätt och vanligast är det kanske att detta sker på en biograf, men det är nu andra gången på ett par år som en bok har blivit till opera och senast var det P G Enquists Blanche och Marie som sattes upp av NorrlandsOperan i Umeå och för övrigt också med Maria Sundqvist som librettist.
Det går an blev en spännande musikalisk upplevelse även om jag inte anser att det handlar om traditionell operamusik utan kanske mer om modern filmmusik, men detta skall inte uppfattas som negativ kritik utan mer som att musiken är svår att inrangera i ett bestämt fack.
Det är alltid svårt för mig att direkt ta till mig ny modern musik som jag upplever för första gången och tyvärr sällan får uppleva fler gånger. Musiken var lättlyssnad och särskilt uppskattade jag att Fjellström använde sig av en form av Wagnersk ledmotiv där de båda huvudfigurerna hade getts var sin lätt igenkännbar och återkommande tema.
Ångfartyg
En del av handlingen i Det går an utspelas på ett ångfartyg och det kan inte vara en enkel uppgift att överföra handlingen till borggården på Läckö, men det är en uppgift som jag anser att det konstnärliga teamet och alla övriga inblandade klarade utmärkt.
Borggården omvandlades enkelt till ett ångfartyg genom att en landgång/lejdare placerades på scenens vänstra sida. Trappavsatser ledde upp till övre däck och kommandobryggan och på höger sida ledde trappavsatsen ner till salong och restaurangdäck.
Anna Ardelius
För att ytterligare understryka den marina miljön kännetecknades kostymdesignen, signerad Anna Ardelius, av sjömanskostymer och annan marin klädsel tillsammans med en elegant och relevant 1800-tals klädsel bland baroner och baronessor och annat bättre folk.
Utmärkt ensemblespel
Det som jag minns bäst från föreställningen är det alldeles utmärkta ensemblespelet och här vill jag särskilt nämna Karl Peter Eriksson, som belevad och välsjungande, presenterade Baron Mörck och Jonatan Lönnqvist som med en distinkt tenorstämma gestaltade Baron Stjerne, men också båtsman Kalle som med naturlig baskraft gestaltades av Erik Rosenius.
I centrum för föreställningen står naturligtvis huvudpersonerna Sara Videbeck och sergeant Albert, välsjungande och sceniskt väl agerande även om det saknas egentlig dramatik i föreställningen.
Frida Engström sjöng så helt ljuvligt och helt underbart så att jag nästan tappade andan! Gestaltning och sceniskt utspel ledde tankarna till en modern Sara Videbeck.
Carl Ackerfeldt svarade för en sedvanlig alldeles utmärkt insats med sin klara lyriska baryton och han agerade som den ungkarl som han förutsätts vara.
Avslutningsvis blev det en fin musikalisk och vokal upplevelse och det är en föreställning som jag gärna skulle se ytterligare en gång. Det sägs ju att det först är vid nyinstudering som man ser vad en uppsättning har för inneboende kraft och möjlighet att leva vidare. Det finns åtminstone ytterligare möjlighet att få uppleva uppsättningen då den ges i Lund den 5-6 augusti.
Om föreställningen
Upphovspersoner
Musik: Daniel Fjellström
Libretto: Maria Sundqvist
Kreativt team
Dirigent: Simon Phipps
Regi och scenografi: Linus Fellbom
Kostymdesign: Anna Ardelius
Mask och peruk: Therésia Frisk
Ljusdesign: Markus Granqvist
Koreograf: Lars Bethke
I rollerna
Sara Videbeck: Frida Engström
Sergeant Albert: Carl Ackerfeldt
Mostern, mamsell Maria, Anette: Monica Danielson
Kapten Karlsson: Johan Wållberg
Skänkjungfrun Josefina: Lisa Carlioth
Kyrkoherde Palm: Fredrik af Klint
Baron Mörck, drängen Hans: Karl Peter Eriksson
Baronessan Mörck, Linnea: Mette af Klint
Baron Stjerne, Lindholm: Jonatan Lönnqvist
Baronessa Stjerne, Siggan: Jenny Hertzman
Dalkulla Anna: Johanna Wallroth
Dalkulla Frida: Helena Magnusson
Dalkulla Vera: Emma Sventelius
Båtsman Kalle: Erik Rosenius
Däckjungfru Margit: Agnes Duvander
Charlotte: Alice Jonhäll
Elisabeth: Magda Hedlund
Amanda: Tess Gullbransson
Carl Henrik: Jacob Göransson
Fredrik: Lucas Hjortlinger
Läs mer
- Daniel Fjellström
- Läckö slottsopera
- Bo Löfvendal i SvD
- Carlhåkan Larsén i Sydsvenska Dagbladet
- Lars-Erik Larsson i Skånska Dagbladet
- Magnus Haglund i GP
- Per Feltzin i Kulturmagasinet
- Johanna Paulsson i DN
- Hanna Höglund i Expressen
- Lennart Bromander i Aftonbladet
- LidköpingsNytt
- Niklas Smith in Seen and Heard International