Dido och Aeneas från Röda Sten på dvd

Dido och Aeneas Dido och Aeneas

Dido och Aeneas som gavs på Konsthallen Röda Sten på årets kallaste månad 2014 finns nu utgiven på dvd. Projektet att spela in föreställningen gjordes möjligt genom en typ insamling på nätet, där jag alltså var en av de som bidrog.

I utbyte för mina satsade kronor skulle jag få en kopia, vilket jag småningom fick, men det tog mer än två år innan jag äntligen kunde spela upp dvd:n. Men den som väntar på något gott väntar ju aldrig förgäves påstås det.

Det är en fantastiskt fint gjord inspelning och det väcker genast fram starka minnesbilder, som nu genom dvd:n är om möjligt ännu starkare.

Så här skrev jag bland annat i mina tankar efter föreställningen:

Till föreställningens höjdpunkter räknar jag Karl Peter Eriksson soloinsatser som den förtvivlade Aeneas, men också för ett vackert sceniskt uttryck som den unge älskaren som med varsamhet, kärlek, omsorg och ömhet tog hand om sin älskade Dido.

Leif Aruhn-Solén svarade framförallt för en mycket fin sånglig insats och i sina bästa stunder också för en utmärkt scenisk insats.

Belinda sjöngs utmärkt av en sopran. Anna Jobrant, som jag hörde för första gången, men henne vill jag gärna höra mer av.

Den lilla kören svarade också för en välsjungen och sceniskt fin insats, som ibland förstärktes av musikerna i Göteborg Baroque och särskilt fint blev det när de vände ryggen till publiken när de vid ett tillfälle förstärkte kören.

Göteborgs Baroque  svarade för en alldeles utmärkt men ingen nämnd och ingen glömd.En musikalisk höjdpunkt!

Efter att ha sett föreställningen flera gånger är jag om möjligt ännu mycket mer nöjd och det är utan tvekan en av mina största operaupplevelser och till detta kan sångarna och Göteborg Baroque helt ta åt sig äran.

Medverkande

Dido: Leif Aruhn-Solén
Aeneas: Karl-Peter Eriksson
Belinda: Anna Jobrant
Övriga sångare: Mia Edvardson, Amanda Flodin, Matts Johansson och Martin Thörnqvist.

Dans: Olof Persson

Musikalisk ledning: Magnus Kjellson
Regi och videoprojektioner: Per T Buhre
Kostym och Scenografi: Aleksandar Sekara
Ljusdesign: Beate Persdotter Løken
Musiker: Marie-Louise Marming, Sara Uneback, Elin Sydhagen, Christian Berg och Olof Wendel.

Läs mer

DVD:n kan beställas hos Anders Billing, Originalljud