Die tote stadt opera av E W Korngold – synopsis

Svalan opera av Giacomo Puccini - synopsis

Die tote stadt opera av E W Korngold – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Erich Wolfgang Korngold|Text: Paul Schott

Libretto

Länk till librettot

Premiär

Uruppförande: Hamburg, Stadttheater, och Köln, Opernhaus 4 december 1920.Svensk premiär: Ystadoperan 13 juli 1987.

Bild I.

Paul har helgat sitt liv åt minnet av sin döda hustru,som han dyrkar i ett minnesrum i sitt hus i Brugge.En dag möter han dansösen Marietta, vars ensemble gästspelar i staden med Meyerbeers Robert le diable.Han bjuder in den unga flickan, som är förbluffande lik hans döda hustru,på besök och när hon spelar och dansar för honom blir han förälskad i henne. Hon känner emellertid till hans historia och går sin väg till en operarepetition.Paul blir ensam och det förflutna och nuet smälter samman.Bilden av hustrun blir levande och förvandlas till den dansande Marietta som en symbol för hans förträngda önskningar.

Bild 2.

Paul väntar på Marietta då hon kommer ut från teatern tillsammans med några arbetskamrater. De roar sig med att parodiera några scener ur Robert le diable, som på ett egendomligt sätt stämmer med Brugges medeltida miljö. Paul rusar fram ur sitt gömställe och beskyller Marietta för hädelse. Hon ber vännerna gå sin väg och lyckas övertala Paul att låta henne följa med hem till honom så att hon kan ta upp kampen med hans förflutna.

Bild 3.

Nästa morgon tror Marietta att hon har segrat över den döda rivalen, men en religiös procession på stadens gator väcker återigen Pauls minnen av den döda hustrun.I ett sista desperat försök tar Marietta den dödas fläta, som Paul har bevarat som en relik,och dansar med den virad om halsen.I sin upprördhet tycker sig Paul se de båda kvinnorna som en person och stryper Marietta med flätan.Hon kommer emellertid strax tillbaka för att hämta sitt paraply, och då förstår han att det var ännu en av hans syner och svär att han skall börja ett nytt liv.

RollRösttyp
Paultenor
Marietta dansössopran
Frank, Pauls vänbaryton
Brigitta, Pauls hushållerskaalt
Juliette, dansössopran
Lucienne, dansösmezzosopran
Gastonpantomin
Victorin, regissörtenor
Fritz, Pierrotbaryton
Greve Albert beginertenor

Sammanställt av Mogens H Andersson

Related posts

Kommentera