Die tote stadt på Den Jyske Opera i Aarhus – synopsis

Die tote stadt på Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis

Die tote stadt på Den Jyske Opera i Aarhus – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Erich Wolfgang Korngold Text: Paul Schott

Libretto

Här kan du hämta librettot till Den döda staden på tyska ESPANOL

Premiär

Uruppförande: Hamburg, Stadttheater, och Köln, Opernhaus 4 december 1920.Svensk premiär: Ystadoperan 13 juli 1987.Sett föreställningen på Den Jyske Opera i Århus 28 augusti 2010

1. akt

 

Brugge i begyndelsen af 1900-tallet. Siden Paul for nogle år siden mistede sin unge hustru Marie, har tiden stået stille for ham. Byen omkring ham og dens forfald minder ham om fortiden og om hende, han elskede; han kan ikke slippe mindet og har indrettet en stue i sit hjem til et »mindernes tempel«,som han kalder det, et museum for Marie, hvor de mest dyrebare genstande er en lok af hendes gyldne hår, hendes tørklæde og hendes lut. Husholdersken Brigitta har hidkaldt Pauls ven Frank for at vise ham tingenes tilstand. Paul fortæller eksalteret sin ven, at han for nylig har truffet en kvinde, som ligner Marie. Han har indbudt hende til at besøge sig, så hun ved at spadsere gennem mindestuen for Marie kan vække den døde til live. Frank beder ham lade de døde hvile i fred. Marietta, kvinden Paul har mødt, indfinder sig.Hun er danserinde og er på tumé med sin trup. Paul giver hende en buket røde roser og Maries tørklæde og lut. Hun synger en sang, som Marie plejede at synge. Det vækker Pauls lidenskab; han forsøger at omfavne hende, og da hun trækker sig bort fra ham, opdager hun et portræt af Marie og undrer sig over dets slående lighed med hende selv. Marietta skal til sceneprøve på Meyerbeers opera »Robert le diable« og foreslår Paul at ledsage hende. Men han bliver tilbage,splittet af modstridende følelser, da hun går. Marie viser sig for ham i et syn og lægger ham på sinde, at han skal leve sit eget liv. Marie forvandler sig til den dansende Marietta.

 

2. akt

 

Paul betror sin ven Frank sine betænkeligheder ved forholdet til Marietta. Brigitta har besluttet at forlade sin plads i huset hos Paul for at gå i kloster, forbitret over hans interesse for Marietta. I Pauls fortvivlelse herover udvikler mødet med Frank sig til en serie beskyldninger, og Paul smider ham ud. I det fjerne høres sang, og Mariettas trup nærmer sig.Marietta, som har søgt ømhed hos meddanseren Gaston,støder til truppen. Skuespilleren Fritz synger som Pjerrot en melankolsk dansevise om kærligheden. Marietta og truppen holder prøve på Meyerbeers opera »Robert le diable« og arbejder med den scene, hvor den dæmoniske Bertram maner genfærdene af de nonner, der døde i synd, op af deres grave. Brugges kirkeklokker kimer ildevarslende. Marietta, der spiller nonnen Helene, stiger op af en sarkofag, og Paul bebrejder hende rasende denne blasfemiske parodi på genopstandelse. Han fortæller hende, at hans lidenskab for hende udelukkende skyldtes hendes lighed med Marie,g hun beslutter sig til at tage kampen op med genfærdet.Hun foreslår ham, at de sammen tilbringer natten i hans hus for et befri ham én gang for alle.

 

3. akt

 

Næste morgen i Maries mindestue. Marietta står triumferende foran Maries portræt. En kirkelig procession drager forbi ude på gaden, og Paul og Marietta betragter den sammen fra vinduet. Paul er opslugt af ceremonien, og da biskoppen passerer huset, falder han på knæ. Marietta finder hans fromhed afskyelig; hun ser den som udtryk for svaghed og hykleri. Paul tror i sin oprevne tilstand at se processionen på vej ind i stuen. Hun prøver at kysse ham, og da han afslår,giver hun sig til at danse for ham og svøber den gyldne lok af Maries hår omkring sin hals. Paul kvæler hende. Nu er hun smeltet sammen med Marie, siger han. Husholdersken Brigitta kommer ind og melder den unge dame fra forleden. Hun er kommet tilbage for at hente sin paraply og roserne, som hun glemte, da hun gik. Marietta kommer ind og foreslår, at hun bliver hos ham – den glemte paraply og roserne må være et varsel, mener hun – men Paul svarer ikke. Han er vågnet af sin drøm. Hun trækker på skuldrene og går; og Paul beslutter sig til at forlade Brugge: Fortiden og de døde kan aldrig generobres.

 

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

Related posts

Kommentera