Die Walküre in Bayreuth 1976

Die Walküre in Bayreuth 1976 i Bayreuth 1976

1976 franska regissören Patrice Chéreaus hundraårsscenario av Wagners Ring-Cycle orsakade den största skandalen i Bayreuth Festival-historien, men i slutet av sin sista föreställning 1980 blev denna epokskapande produktion hyllad med en och en halv timmes åskliknande applåder.

Die Walküre in Bayreuth 1976

I Das Rheingold bär Wotan brokadrocken från feodala tider medan floden Rhen verkar vara en reservoar med ett modernt kraftverk, medan Die Walküre får en radikal ombildning som aldrig tidigare skett i sin psykologiska penetration.

Siegfried beskrevs av Chéreau som “en hjälte (som) har skapats som faktiskt skulle ha haft alla frihetens attribut, men ingen kom ihåg att berätta för honom …”. Och den avslutande Götterdämmerung för regissören ”presenterar en värld där inga värden finns längre. Den enda fristaden är i det förflutna.

Pierre Boulez ‘dirigering och de  utmärkta rollbesättningen med Donald McIntyre (Wotan), Heinz Zednik (Loge), Hermann Becht (Alberich), Hanna Schwarz (Frigga) Siegfried Jerusalem (Froh), Matti Salminen (Fasolt), Ortrun Wenkel (Erda) och många andra bidrog också till den legendariska statusen för denna produktion med sina musikaliska och dramatiska tolkningar och föreställningar.

I går fortsatte Boulez/Chéreau-ringen med I:a dagen i NIbelungens ring. Det är i min mening den vackraste musiken i Ringen och första akten är ju nästan som en enda lång kärleksförklaring även om det handlar om kärlek mellan syskon. Det är dock inget som jag reflekterar och tänker på medan jag njuter av den underbara musiken.

När den s k 100-års ringen hade premiär mottogs den inte positivt utan ordet skandal ligger närmast  till hands. Det är som jag tidigare har skrivit inte till att förstå det svala mottagandet som premiären mötte.

Under årens lopp har jag haft tillfälle att se flera uppsättningar av just Nibelungens Ring, men under flera år har jag försökt komma till Bayreuth och de årliga festspelen dock utan framgång.

I år fick jag så äntligen fatt i de eftertraktade biljetter till 2020-års Festspel och dessutom är det dags för en ny Ringsatsning med den unge österrikaren Valentin Schwarz som regissör och Pietari Inkinen som musikalisk ansvarig.

En månad efter att jag hade betalat biljetterna fick jag så besked om att årets festspel ställdes in på grund av Covid 19.

Det känns därför mycket  bra att jag har haft möjlighet att uppleva historiska föreställningar från Bayreuth via DG:s hemsida. Det kostar  fem Euros per föreställning och  dessa är tillgängliga under fyrtioåtta timmar och det är egentligen detta som är problemet.  Dock känns det ju bra att jag stödjer de medverkande eftersom de betalda priset går till en fond som medverkande kan söka bidrag från.

Att hinna skriva ner sina intryck och tankar kring föreställningarna blir lite jäktigt, men det går ju trots allt att hinna med dock under förutsättning att allt annat fungerar utan problem.

I går kväll skrev jag ner mina tankar från denna fantastiska föreställningen, men när jag senare på kvällen publicerade mitt inlägg hade det mesta av texten försvunnit.

Det blev på alla sätt och vis en fantastisk fin musikalisk och vokal upplevelse. Trots att de alla flesta sångarna var helt okända för mig. Två  av dem hade jag visserligen hört talas om, men i helt andra verk.

Bäst på plan var utan tvekan Jeannine Altmeyer, som gestaltade Sieglinde och bäst totalt sett var utan tvekan Peter Hofmann som gestaltade Siegmunds parti.

Wotan gestaltades av Donald McIntyre och hans älsklingsdotter gestaltades av Gwyneth Jones, som jag upplevde i en föreställning på Malmö Opera i Strauss Salome, tror jag det var.

Donald McIntyre är ursprungligen från New Zealand, men utbildad i London. Honom räknar jag som en av de bästa Wotan som jag har upplevt dock i stark konkurrens med amerikanen James  Johnson som gjorde partiet i Kasper Holtens  uppsättning på Den Kongelige Opera i Köpenhamn.

Till sist var det intressant att få uppleva Valkyriorna i samlad tropp från 1976, men det är Donald McIntyres insats som Wotan som jag kommer att bära med mig länge efter att jag har upplevt den s k franska ringen.

Konstnärligt team

Dirigent: Pierre Boulez
Regissör: Patrice Chéreau
Scenografi: Richard Peduzzi
Kostymer: Jacques Schmidt
Ljusdesign: Manfred Voss
Video Director: Brian Large

Medverkande

Siegmund: Peter Hofmann
Hunding: Matti Salminen
Wotan: Donald McIntyre
Sieglinde: Jeannine Altmeyer
Brünnhilde: Gwyneth Jones
Fricka: Hanna Schwarz
Gerhilde: Carmen Reppel
Ortlinde: Karen Middleton
Waltraute: Gabriele Schnaut
Schwertleite: Gwendolyn Killebrew
Helmwige: Katie Clarke
Siegrune: Marga Schiml
Grimgerde: Ilse Gramatzki
Roßweiße: Elisabeth Glauser

Orchester der Bayreuther Festspiele

STÖDFOND

Tillsammans med festivalledningen har Friends of Bayreuth inrättat en nödfond för artister från Bayreuth-festivalen. Konstnärer och artister som är i behov som ett resultat av Corona-pandemin ska stödjas av denna fond. Inkomster som genereras av försäljningen av dessa biljetter till DG Stage-Bayreuth Festival kommer också att gynna denna fond.

Mer att läsa

DG Stage – Bayreuth Festival

Synopsis Valkyrian

Om Richard Wagner