Döden säger nej på Operaverkstan en fantastisk succé

Döden säger nej på Operaverkstan en fantastisk succé Döden säger nej på Operaverkstan en fantastisk succé

Döden säger nej eller i original Der Kaiser von Atlantis, oder die Tod-Verweigerung är en liten komisk opera, trots att operan är komponerad i nazisternas koncentrationsläger Theresienstadt.Lägret, egentligen ett äldre fort från den habsburgsa epoken användes av nazisterna som ett mönsterläger, som gärna visades upp för utländska inspektioner av till exempel  Röda Korset.

Det är en riktig liten operapärla som innehåller allt det som man kan begära av en föreställning, lättillgänglig musik och en fantastisk scen- och kostym design.Dessutom utmärkta vokala insatser rakt över även om det kanske inte gäller riktigt alla från början till slut, men som helhet är det alldeles utmärkta vokala insatser.

En annan höjdpunkt svarar  den lilla orkestern , under ledning av dess kapellmästare tillika klaviaturspelaren för och speciellt roligt är det med den något annorlunda sättningen där trumpet och saxofon ingår. Musikaliskt var det en intressant blandning av  musik inspirerad av jazz och dans- och filmmusik. Det  gör att musiken upplevs som både modern och lättillgänglig  också för en ovan operapublik.

Bäst på plan om det nu skall vara nödvändigt att särskilt framhålla någon så faller min röst utan tvekan på Döden själv som gestaltas ypperligt av basen Nils Gustén.

En annan utmärkt  insats svarar tenoren Wictor Sundqvist för och precis som Nils Gustén går han från klarhet till klarhet och båda får räknas som stora framtidslöften i den unga generationen av nya operasångare.

Bland damerna imponerar Teresia Bokor mest i rollen som Pojkflickan, men också Linnéa Andreassen lär vi höra talas om framöver.

Det här är en föreställning som jag skulle önska att TV kunde spela in för det är en operaupplevelse som fler borde kunna ta del av än den publik som ryms inom Operaverkstans begränsade salong. Föreställningen ges t o m 28.4.2017

Om föreställningen

Sett föreställningen 11.4.2017 på Operaverkstan vid Malmö Opera

upphovspersoner

Musik: Viktor Ullmann|Libretto:Peter Kien & Viktor Ullmann|Svensk text: Jan Mark & Bo Ericsson|Musikalisk bearbetning & arrangemang: Jonas Forsell

Konstnärligt team

Scenografi, projektioner och ljus: Ilkka Häikiö
Kostym: Leif Persson
Koreografi: Sara Ekman
Regi: Maria Sundqvist

Medverkande

Döden: Nils Gustén
Harlekin: Wiktor Sundqvist
Trumslagaren: Linnéa Andreassen
Kejsaren: Andreas Landin
Pojkflickan: Teresia Bokor
Högtalaren: Lars Fembro

Läs mer

Malmö  Opera