Don Carlos på Folkoperan i september 2021

Don Carlos på Folkoperan i september 2021 Höstens premiär på Folkoperan blir Verdis Don Carlos. Foto: Markus Gårder.

Politisk thriller och familjesåpa – Folkoperan sätter upp Don Carlos som kammardrama.

Don Carlos på Folkoperan i september 2021

Tobias Theorell och Henrik Schaefer

Tobias Theorell och Henrik Schaefer inleder på Folkoperan med att ta sig an ett av de stora operaverken: Don Carlos – Verdis kanske tätaste opera. Folkoperan förnyar genom att bryta de musikaliska konventionerna kring Verdis musik men tar också operan närmare Schiller och det täta kammardramat. Don Carlos blir lika mycket en politisk thriller som familjesåpa där människan och maktens maktlöshet sätts i centrum.

Historian

Historien utspelar sig i världens mäktigaste land; ekonomiskt, militärt och kulturellt men det är också en tid av begynnande sönderfall. Nya länder växer sig starka vilket driver fram förändringar i världsordningen liksom synen på maktutövning. Systemet knakar och nya rörelser med krav på jämlikhet och politisk frihet växer fram.

Makten

Makten tar till alla medel för att bevara systemet. Operan Don Carlos är lika delar politisk thriller och familjesåpa och de privata konflikterna blir symboler för den politiska och sociala verkligheten. I centrum står Kung Filip, hans son Don Carlos, den unga hustrun Elisabeth och hennes hovdam Eboli. Deras inbördes relationer utmanas när frihetskampen tar sig in i den privata sfären. Orkestrerad av Storinkvisitorn som besitter den egentliga makten, tar kungen till alla medel för att bevara den – till priset av sitt barns liv.

5 versioner

Verdi skrev inte mindre än fem versioner av Don Carlos och i de senare versionerna är både balett och hela akter bortrensade. Folkoperan väljer därför att göra en egen version som närmar sig Schillers pjäs.

Vi tar fasta på dramat, som sätter människan i centrum och som tar oss nära karaktärerna och deras högst relevanta konflikter. Don Carlos är ett kammarspel som gjort för Folkoperans scen med en fantastisk och spänningsbyggande musik. Den går in under huden och gestaltar några av vår tids stora frågor, säger Tobias Theorell regissör och konstnärlig ledare för Folkoperan.

Henrik Schaefer

Don Carlos blir Henriks Schaefers första operaproduktion som ny musikalisk ledare för Folkoperan. Hans vision är att operan, för första gången i modern tid, ska låta som när Verdi skrev stycket. Schaefer skapar en romantisk orkester och gör en djupdykning i spelstilen från Verdis tid. Spel på tidstrogna instrument skapar en ny klang som tvättar rent Verdi från förutfattade meningar. Det ger Don Carlos en ny ljudbild vilket också påverkar sångarnas sätt att sjunga.

Mitt mål är att återuppliva ett fritt och sensuellt musikskapande som var vanligt på 1800-talet, utan att ta avstånd från de senaste 100 årens tekniska utveckling. Jag vill skaka om musikerna och sångarna, få dem att lämna sin komfortzon och närma sig verket med nyfikenhet. Genom att våga tolka det på ett sätt som kompositören hade velat då det skrevs blir det samtidigt modernt och nytänkande, säger Henrik Schaefer dirigent och ny musikalisk ledare på Folkoperan.

Don Carlos på Folkoperan

Musik: Giuseppe Verdi
Libretto: Joseph Méry och Camille du Locle baserat på en pjäs av Friedrich Schiller.
Svensk översättning: Carin Bartosch Edström

Konstnärligt team

Dirigent och musikaliskt arrangemang: Henrik Schaefer
Regi: Tobias Theorell
Scenografi och kostym: Magdalena Åberg
Ljus: Ellen Ruge
Mask och Peruk: Theresia Frisk
Dirigent: Marie Rosenmir
Dramaturg: Jürgen Otten

Medverkande

Filip II: Johan Schinkler/Fredrik Zetterström
Elisabeth: Elisabeth Meyer/Karolina Andersson
Don Carlos: Kjetil Støa/Adam Frandsen
Rodrigo, markis av Posa: Joa Helgesson/Carl Ackerfeldt
Storinkvisitorn: Philip Björkqvist
Prinsessan Eboli: Matilda Paulsson/Andrea Pellegrini
Isabella: Madeleine Allsop
Folkoperans orkester.

Premiär

Premiär 22 och 23/9 med två sångarlag
Biljetter släpps den 11 juni, klockan 11.00 på Folkoperan.se

Folkoperan

FOLKOPERAN – vi tänder nya tankar genom orädd opera.
Vi erhåller bidrag från Kulturrådet, Region Stockholm och Stockholms stad.

Läs mer

Operalogg