Don Giovanni Folkets Hus och Parker – synopsis

Don Giovanni at Metropolitan opera - synopsis Don Giovanni at Metropolitan opera - synopsis

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina. Senare kom en lång rad versioner av historien om Don Juan, alla byggda på Tirsos verk. Bland de författare som använde ämnet finner man Molière och lord Byron.

AKT 1

Det är natt. Leporello, tjänare hos adelsmannen Don Giovanni, håller utkik utanför Kommendörens hus. Plötsligt rusar Kommendörens dotter Donna Anna ut, i kamp med den maskerade Don Giovanni och följd av sin far. Kommendören utmanar Don Giovanni på duell och blir dödad. Don Giovanni och Leporello flyr. Donna Anna ber sin fästman, Don Ottavio, att hämnas faderns död.

Nästa morgon träffar Don Giovanni och Leporello en av Don Giovannis tidigare erövringar, Donna Elvira, som är nedbruten av hans svek. Leporello berättar att hon varken är den första eller den sista och visar henne sin katalog med namnen på alla kvinnor som Don Giovanni har förfört.

Ett följe med bönder firar det förestående bröllopet mellan Masetto och Zerlina. Don Giovanni flörtar med den blivande bruden och säger att hon är ämnad för ett bättre liv. Men Donna Elvira råder Zerlina att fly från honom. Hon varnar också Donna Anna, som fortfarande inte vet vem som är hennes faders mördare och har bett Don Giovanni om hjälp att hitta brottslingen. Don Giovanni hävdar å sin sida att Donna Elvira är galen, och Donna Anna och Don Ottavio vet inte vad de ska tro. När Don Giovanni tar avsked känner Donna Anna plötsligt igen hans röst som nördarens. Förkrossad men beslutsam ber hon återigen Don Ottavio att hämmnas. Han undrar vad han kan göra för att lindra hennes smärta. Don Giovanni, som har bjudit in hela bröllopsföljet till sitt palats,ser fram emot en kväll fvlld av vin och dans.

Utanför Don Giovannis hem ber Zerlina Masetto om förlåtelse. Don Giovanni kommer och visar in dem. Donna Anna, Donna Elvira och Don Ottavio visar sig maskerade och bjuds in av Leporello. I danssalen dansar Don Giovanni med Zerina och försöker sedan dra in henne i ett avsides rum. När hon ropar på hjälp skyller Don Giovanni på Leporello. Donna Anna. Donna Elvira och Don Ottavio tar av sina masker och beskyller tillsammans med Zerlina och Masetto Don Giovanni, som blir överraskad men lyckas smita undan.

AKT 11

Efter att ha bytt kläder med Don Giovanni tar Leporello Donna Elvira på en kvällspromenad, så att hans herre blir fri att hålla serenad för hennes tjänsteflicka. När Masetto kommer tillsammans med ett gäng bönder som jagar Don Giovanni, lurar den förklädde Giovanni iväg dem åt olika håll och misshandlar sedan Masetto. Zerlina hittar sin blåslagne fästman och tröstar honom.

Senare samma kväll blir Leporello som Donna Elvira fortfarande tror är Don Giovanni – överraskad av Donna Anna, Don Ottavio, Zerlina och Masetto, som alla anklagar honom. Leporello blir livrädd och avslöjar sin sanna identitet innan han lyckas fly. Don Ottavio förkunnar att han ska hämnas på Don Giovanni och ber de andra att se efter Donna Anna. Donna Elvira tänker på Don Giovanni, som hon fortfarande älskar, trots allt.

På en kyrkogård träffar Don Giovanni och Leporello Kommendörens staty, som varnar Don Giovanni att han inte kommer att skratta nästa dag. Don Giovanni tvingar den skräckslagne Leporello att bjuda in statyn på middag. Statyn accepterar inbjudan.

Don Ottavio ber återigen Donna Anna att gifta sig med honom, men hon svarar att hon inte kan gifta sig med honom, förrän hennes faders död har blivit hämnad.

Donna Elvira kommer till Don Giovannis palats och gör ett sista desperat försök att få honom att ändra sitt liv, men han bara skrattar åt henne. Kommendören kommer och kräver att Don Giovanni ska bättra sig. När denne hårdnackat vägrar blir han förtärd av helveteseld. Donna Elvira, Donna Anna, Don Ottavio, Zerlina, Masetto och Leporello visar sig. De betänker sin framtid och det öde som väntar en tygellös vällusting.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart| Text: Lorenzo da Ponte

Libretto