Don Giovanni med Scensångarna – synopsis

Don Giovanni med Scensångarna - synopsis Don Giovanni med Scensångarna - synopsis

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina. Senare kom en lång rad versioner av historien om Don Juan, alla byggda på Tirsos verk. Bland de författare som använde ämnet finner man Molière och lord Byron.

Vi befinner oss i Sevilla år 1598. Leporello vaktar utanför när Don Giovanni förklädd har tagit sig in i Donna Annas sovrum och försöker förföra henne. På grund av det tumult som uppstår när hon gör motstånd vaknar hennes far, Kommendören.

I striden som följer dödar Don Giovanni Kommendören. Donna Anna tröstas av sin fästman Don Ottavio och han svär henne att hämnas.

Don Giovanni springer ihop med en av de tusentals kvinnor han förfört och lämnat, Donna Elvira, Han vill inte veta av henne. Leporello berättar sanningen om Don Giovanni och hans kvinnor för henne.

Zerlina och Masetto ska gifta sig imorgon och Don Giovanni missar inte chansen att skicka iväg Masetto och själv uppvakta Zerlina. Donna Elvira dyker upp och varnar Zerlina för Giovanni och dessutom dyker Donna Anna och Don Ottavio upp. Donna Anna känner igen honom som sin fars mördare. Giovanni lyckas undfly dem men de tar upp jakten på honom tillsammans med Zerlina och Masetto.

Leporello har fått nog och vill gå. Don Giovanni byter kläder med Leporello för att kunna fortsätta sitt förförande utan att bli igenkänd. Han skickar iväg Leporello med Elvira men stöter själv ihop med Masetto som han lurar.

Leporello blir tillfångatagen och de övriga tror fortfarande att han är Don Giovanni. Leporello lyckas i sista stund undkomma som genom ett mirakel. En hämnd planeras i skogen.

Don Giovanni och Leporello möts åter och träffar på en mörk gestalt på kyrkogården, Kommendörens vålnad. Hånfullt bjuder Don Giovanni in Kommendören på middag. En stund senare roar sig Don Giovanni kungligt i sitt palats när det hörs en knackning på dörren …

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart|Text: Lorenzo da Ponte

Libretto