Don Giovanni med Scensångarna – synopsis

Don Giovanni med Scensångarna - synopsis

Don Giovanni med Scensångarna – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: W.A. Mozart|Text: Lorenzo da Ponte

Libretto

Här kan du hämta librettot till Don Giovanni DEUTSCH ESPANOL

Premiär

Premiär på den 27 oktober 1787 på nuvarande Tyl-teatern i Prag. Sett föreställningen på Teaterstudio Lederman i Stockholm 9 juni 2012

Handlingen

Vi befinner oss i Sevilla år 1598. Leporello vaktar utanför när Don Giovanni förklädd har tagit sig in i Donna Annas sovrum och försöker förföra henne. På grund av det tumult som uppstår när hon gör motstånd vaknar hennes far, Kommendören.

I striden som följer dödar Don Giovanni Kommendören. Donna Anna tröstas av sin fästman Don Ottavio och han svär henne att hämnas.

Don Giovanni springer ihop med en av de tusentals kvinnor han förfört och lämnat, Donna Elvira, Han vill inte veta av henne. Leporello berättar sanningen om Don Giovanni och hans kvinnor för henne.

Zerlina och Masetto ska gifta sig imorgon och Don Giovanni missar inte chansen att skicka iväg Masetto och själv uppvakta Zerlina. Donna Elvira dyker upp och varnar Zerlina för Giovanni och dessutom dyker Donna Anna och Don Ottavio upp. Donna Anna känner igen honom som sin fars mördare. Giovanni lyckas undfly dem men de tar upp jakten på honom tillsammans med Zerlina och Masetto.

Leporello har fått nog och vill gå. Don Giovanni byter kläder med Leporello för att kunna fortsätta sitt förförande utan att bli igenkänd. Han skickar iväg Leporello med Elvira men stöter själv ihop med Masetto som han lurar.

Leporello blir tillfångatagen och de övriga tror fortfarande att han är Don Giovanni. Leporello lyckas i sista stund undkomma som genom ett mirakel. En hämnd planeras i skogen.

Don Giovanni och Leporello möts åter och träffar på en mörk gestalt på kyrkogården, Kommendörens vålnad. Hånfullt bjuder Don Giovanni in Kommendören på middag. En stund senare roar sig Don Giovanni kungligt i sitt palats när det hörs en knackning på dörren …

 

Sammanställt av Mogens H Andersson

 

 

Related posts