Don Giovanni på Drottningholm – synopsis

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina. Senare kom en lång rad versioner av historien om Don Juan, alla byggda på Tirsos verk. Bland de författare som använde ämnet finner man Molière och lord Byron.

AKT 1

Året är 1787 och den gamle betjänten Leporello beklagar sig över sin lika ålderstigne herre, aristokraten Don Giovanni som mitt i natten försöker förföra en kvinna. En maskerad Giovanni försöker fly från Donna Anna, kommendörens dotter, som kräver att få veta vem han är. Annas far, kommendören, kommer till hennes hjälp, men dödas av Giovanni i en duell. Giovanni försvinner. Tillsammans med sin trolovade Don Ottavio hittar Anna sin döde far och övertalar Ottavio att de skall hämnas.

Giovanni uppvaktar Donna Elvira utan att inse att hon är en av hans tidigare flammor. När hon känner igen honom försvinner han därifrån. Kvar är Leporello, som visar henne den långa listan över Giovannis erövringar.

Ungdomarna Zerlina och Masetto firar sitt bröllop. Giovanni ansluter sig till dem och försöker förföra bruden samtidigt som Leporello distraherar brudgummen och hela bröllopsföljet bjuds till Giovannis hem. Giovannis uppvaktning avbryts av Elvira som varnar Zerlina för Don Giovanni.

Anna och Ottavio ber Giovanni om hjälp att hitta Kommendörens mördare. Elvira varnar dem för honom, men Giovanni hävdar att hon är galen och för bort henne. Anna känner plötsligt igen Giovanni som sin fars baneman.

Hos Giovanni pågår festen för fullt när Anna, Ottavio och Elvira torklädda ansluter sig. Plötsligt hörs Zerlinas rop på hjälp när Giovanni försöker våldföra sig på henne.

AKT 11

Giovanni och Leporello byter kläder med varandra så att Leporello ska kunna underhålla Elvira medan Giovanni uppvaktar hennes tjänsteflicka. Elvira tror att hon återförenats med sin make.

Giovanni, fortfarande förklädd till Leporello, träffar på Masetto och hans hämndlystna vänner. Han hjälper dem med planläggningen att få fast Don Giovanni och slår sedan ner Masetto. Zerlina anländer och försöker trösta sin make.

Elvira och Leporello överraskas av Anna, Ottavio, Zerlina och Masetto, som tror att de äntligen har fångat Giovanni. När de upptäcker sitt misstag lyckas Leporello fly i tumultet.

Don Giovanni och Leporello träffas på kyrkogården. Plötsligt varnar den döde Kommendörens staty Don Giovanni för att hans undergång. Giovanni befaller Leporello att bjuda in kommendören på supé och den döde accepterar inbjudan.

Anna ber Ottavio vänta med deras giftermål, hon kan inte gifta sig förrän hennes fars död har hämnats.

Giovanni avnjuter sin supé när Elvira kommer för att be honom lova bot och bättring, men han avvisar henne. Kommendören infinner sig till supén och uppmanar Giovanni att ångra sig eller hamna i helvetet.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart| Text: Lorenzo da Ponte

Libretto