Don Giovanni på Opera Hedeland

Don Giovanni på Opera Hedeland - synopsis Don Giovanni på Opera Hedeland - synopsis

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina. Senare kom en lång rad versioner av historien om Don Juan, alla byggda på Tirsos verk. Bland de författare som använde ämnet finner man Molière och lord Byron.

AKT 1

Don Giovanni er i gang med at tage den unge Donna Anna med magt. Han udfordres til duel av Donna Annas far, og ender med at slå ham ihjel. Donna Anna indser, at hun har varit udsat for et bedrag, og får sin forlovede til at værge hævn over den maskerede morder. Genem resten av förste akt er Don Giovanni jaget vildt; alligevel fortsätter han med at feste och förföre kvinder.

1. Scene

Don Giovannis tjener, Leporello, holde vagt der hvor Don Giovanni er traengt ind for at voldtage kommendantens datter, Donna Anna, som råber på hjaelp. Hendes fader kommer til, og voldsmanden draeper kommendanten i duel og flygter. Donna Annas forlovede, Don Ottavio svaerger, at han vil haevne hendes faders död.

2. Scene:

Don Giovanni traeffer en ung kvinde, som söger efter sin forsvundne elsker. Han traeder straks tröstende til og updager for sent, at det er Donna Elvira, som han har forladt for nogen tid siden. Hun bebrejder ham hans adfaerd, mens han sniger sig bort. Tjeneren Leporello forsöger at tröste hende med listen over sin herres talrige erobringer.

3. Scene:

Masetto og Zerlina fejrer deres forlovelse. Don Giovanni fatter intresse for Zerlina, og Leporello narrer det övrige selskab vaek, inklusive Masetto. Nu alene med Zerlina erklaerer Don Giovanni hende sin kaerlighed og lover aegteskab. Hun smelter og er villig til alt. Donna Elvira dukker uventet op og advarer Zerlina mod denne utro forförer og förer Zerlina bort.

Donna Anna og Don Ottavio beder – uvidende om Don Giovannis skyld – ham om hjaelp til at finde kommandantens morder. Don Giovanni lover dem sin bistand. Donna Elvira kommer tilbage og forklarer Donna Anna og Don Ottavio, hvad han er for en person. Don Giovanni erklaerer, at hun er gal. Det går op for Donna Anna, at Don Giovanni er hendes faders morder, men Ottavio tror ikke på, at en adelsmand kunne have gjort det.

Leporello arrangerer en stor fest og ordner dansen sådan, at Don Giovanni kan forsvinde med de södeste af pigerne.

4. Scene

Zerlina forsöger at formilde sin skinsyge kaereste Masetto, Don Giovanni inviterer dem begge med till festen. Anna, Elvira og Ottavio kommer til huset maskeret. Leporello inviterer dem med til festen, mens de svaerger at haevnen nu skal ramme Don Giovanni.

5. Scene

I balsalen er der liv og glade dager. Masetto advarr forgaeves Zerlina om at vaere forsigtig. Under dansen lykkes det Don Juan at få Zerlina på tomandshånd. Da hun råber om hjaelp kommer Masetto til undsaetning og Don Giovanni kommer med Leporello, som han beskylder for at have förgrebet sig på Zerlina. De tre sammansvorne giver sig nu til kende, og da Don Giovanni forstår at han er gennemskuet, flygter han med trukket våben.

2. AKT

Don Giovanni flygter fra sine forfolgere, der önsker at haevne hans (u)gerninger; et haevntogt der er taet på at koste Don Giovannis tjener Leporello livet. Leporello och Don Giovanni genforenes på en kirkegård ved gravmaelet for Donna Annas far, kommendanten. De to finder ro inden den store finale, det moralske opgör, hvor Don Giovanni opfordres til at angre sine gerninger.

1 Scene

Leporello är traet af livet son tjener og vil kvitte Don Giovanni. En pung med guldmönter får ham dog til at ombestemme sig. Don Giovanni har netop kastet sine öjner på Elviras kammerpige og da han mener, at han vil kunne vaeke tilid hos hende, hvis han går i almindeligt töj, tvinger han hurtigt Leporello til at byte töj.

Elvira traeder nu fram. Don Giovanni lader nu som om, at han angrer sin utroskab imod hende. Mens hun är på vej hen til ham, löber han vaeck og overlader Leporello at spille sin herres rolle. Elvira lader sig narre af Leporellos forklaedning. Hun flygter med Leporello.

Don Giovanni synger sin serenade til kammerpigen, men inden hun reagerar, kommer Masetto listende med en flok venner. Don Giovanni forklaedt som Leporello lokker våbnene fra Masetto og gennemprygler ham. Don Giovanni flygter og Zerlina kommer og tröster Masetto.

2. Scene

Leporello er sammen med Donna Elvira, som tror han er Don Giovanni. Han forsöger flugt, men må gemme sig da Anna og Ottavio kommer. Anna sörger over faderens död, mens Ottavio tröster.

Leporello forsöger igen at flygte, men stoppes av Mazetto og Zerlina, som er på jagt efter ham. Först tror alle at han er Don Giovanni, som de alle har en grund til at ville straffe. Elvira beder forgaeves om nåde for ham. Leporello bliver nödt til at give sig til kende, og i forvirringen lykkedes det ham at forsvinde.

Ottavio svaerger at haevne mordet på kommendanten, og Elvira beskriver sine modstridende fölelser for Don Giovanni.

3. Scene

Don Giovanni og Leporello mödes om natten på en kirkegård og deler deres oplevelser. En stemme lyder fra statuen på kommendantens grav: “Din morskab er forbi inden i morgen!”. Leporel inviterer på Don Giovannis ordre statuen til aftensmad. Den nikker og siger ja. Leporello bliver raedselsslagen.

4.Scene

Ottavio forsöger at overtale Anna til snarligt bryllop. Hun erklaerer sin kaerlighed til ham, men hun först må overvinde sin fars död.

5. Scene

Don Giovanni sidder og spiser. Elvira kommer for at göre et sidste forsög på at få Don Juan til at stoppe sit udsvaevende liv. Han ler og priser vinen og kvinderne.

Man hörer et drönnende slag på dören: Don Giovanni lukker op og statuen traeder ind. Don Giovanni beder den saette sig vid bordet, hvad den afslår. Den opfordrer Don Giovanni til at fölge med og han raekker tatuen hånden. Stenhanden knuger ham i et greb, som han ikke kan slippe fri af, men da statuen opfordrer ham til at angre sine synder, svarer han klart nej. Helvedes dyp åpner sig herefter og han synker ned i flammerne.

Leporello har raedselsslagen overvaeret begivenhederne gemt under bordet. Da alle de andre kommer ind for at fange Don Giovanni, forteller Leporello, hvad der er sket. De synger sammen “den gode gamle sang” om straffen, som rammer den, der handler ondt.

Resume med udgangspunkt i Gerhardt Schepelern: Operabogen.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart|Text: Lorenzo da Ponte

Libretto