Don Giovanni på turné i Sydsverige – Operafabriken

Don Giovanni på turné i Sydsverige - Operafabriken

Don Giovanni på turné i Sydsverige – Operafabriken

I går eftermiddag var jag och såg Operafabrikens uppsättning av W A Mozart´s ”Don Giovanni – eller den bestraffade vällustingen”.

Operafabriken är en nybildad ideell förening med den uttalade ambitionen att sjunga mer klassisk opera för alla.

Gruppen består av åtta sångare och en pianist och kommer utöver de två föreställningar på Ungdomens Hus, med en veckas mellanrum, bege sig ut på en turné i Sudsverige, några dagar i juni, augusti, september och sista föreställning ges på Palladium i Malmö den 24 september. Föreställningen ges i samverkan med Musik i Syd- Skåne-Kronoberg.

Jag brukar se Skånska Operans årliga uppsättningar i just Ungdomens Hus och det brukar bli fina operaupplevelser, men då brukar Festsalen vara fylld till bristningsgränsen, men vid gårdagens föreställning uppgick publiken till ett femtiotal personer.

Det kan vara förklaringen till att jag upplevde vissa problem med akustiken eller också kan det bero på min stigande ålder. Hursomhelst upplevde jag detta som ett besvärande problem och därför är det svårt att göra en rättvis bedömning av de enskilda sångarnas prestationer.

Ett annat irriterande moment utgjordes av att bl. a regissören, Clas Sköld satt i salongen och förde noteringar över, som jag uppfattade det sångarnas prestationer.
De flesta sångarna var helt okända för mig, med undantag av Don Giovanni och Leporello och den sistnämnde känner jag bara till namnet, medan Tor Lind hörde jag senast som Belcore i Skånska Operans uppsättning av Gaetano Donizetti´s ”Kärleksdrycken”.

Huvudpersonen både i operan och på scenen var onekligen Tor Lind som svarade för en alldeles utmärkt insats. Han var bra rakt igenom och sista scenen var dessutom roligt att bevittna och tror jag, ganska ovanlig uppläggning.

Övriga sångare gjorde bitvis mycket bra ifrån sig och särskilt fäste jag mig vid Per-Anders Hedlund som sjöng kommendörens parti. Leporello som sjöngs av Christian Brage var inte oäven men en aning ojämn.
Stefan Lindbergs Don Ottavio var inte utan poänger ett par av sina arior klarade han med klart godkänt och det kan säkert bli nåt stort av honom om han får tid att utvecklas.

Bland damerna gillade jag bäst Åse Lugnér som sjöng Donna Annas parti, men även övriga damer var helt OK men aningen ojämna, enligt min uppfattning. Här kan det vara akustiken som spelade mig ett spratt.

Mycket bra tyckte jag att stråkkvartetten med kapellmästare på klaviatur var. Ja, det var faktiskt en riktig höjdare att lyssna på den framförda musiken.

Publiken i övrigt tackade för föreställningen genom stående applåder och det är alltid glädjande och gör det roligare att gå på en föreställning när publiken är med på noterna.

Avslutningsvis tror jag att detta kan bli en mycket bra föreställning allt eftersom turné kommer i gång och nästa gång ges föreställningen på Dunkers Kulturhus i Helsingborg.

Produktionsteam
Producent/casting: Leena Malkki
Ljus: Hans Roupe/Pierre Guignard
Smink: Filippa Linse
Regi: Clas Sköld
Musikalisk ledare och röstcoach: Kevin Smith
Kapellmästare: Danijel Pogarcic
Violin: Annasara Lundgren
Violin II: Tove Wadenius
Altviolin: Emma Ögren
Cello: Hannah Salo

Medverkande sångare:
Don Giovanni: Tor Lind
Kommendören: Per-Anders Hedlund
Donna Anna: Åse Lugnér
Donna Elvira: Leena Malkki
Zerlina: Anna Brade
Don Ottavio: Staffan Lindberg
Leporello: Christian Brage
Masetto: Fredrik Mannerstedt

Carl-Håkan Larsén om premiärföreställningen

Kvällsposten om föreställningen

Läs mer om Operafabriken

Related posts

Kommentera