Don Giovanni – synopsis

Målning av Max Slevogt

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina. Senare kom en lång rad versioner av historien om Don Juan, alla byggda på Tirsos verk. Bland de författare som använde ämnet finner man Molière och lord Byron.

 

AKT 1

Leporello beklagar sig över sina plikter som tjänare till Don Giovanni. En maskerad Giovanni visar sig, tätt följd av Donna Anna, kommendörens dotter. Anna ropar på hjälp och fadern kommer till hennes undsättning, men dödas av Giovanni i en duell. Giovanni försvinner. Tillsammans med sin trolovade Don Ottavio hittar Anna sin döde far och övertalar Ottavio att hämnas.

Giovanni uppvaktar Donna Elvira utan att inse att hon är en av hans tidigare älskarinnor. När hon känner igen honom försvinner han därifrån. Kvar är Leporello, som visar henne den långa listan med Giovannis erövringar.

Några bönder förbereder bröllopet mellan Zerlina och Masetto. Giovanni ansluter sig till dem och försöker förföra bruden samtidigt som Leporello distraherar brudgummen. Giovannis uppvaktning av Zerlina avbryts av Elvira.

Anna och Ottavio ber Giovanni om hjälp att hitta Kommendörens mördare. Elvira varnar dem, men Giovanni hävdar att hon är otillräknelig och för bort henne. Anna känner igen Giovannis röst och inser att han är förövaren.

Giovanni förbereder sig inför den bröllopsfest han har ordnat för bönderna.

AKT 11

Giovanni och Leporello byter kläder med varandra så att Leporello ska kunna sysselsätta Elvira medan Giovanni uppvaktar hennes tjänsteflicka.

Giovanni, fortfarande förklädd till Leporello, träffar på Masetto och en grupp hämndlystna bönder. Han hjälper dem med planläggningen och övermannar sedan Masetto. Zerlina anländer och tröstar ömt sin trolovade.

Elvira och Leporello överraskas av Anna, Ottavio, Zerlina och Masetto, som tror att de äntligen har fångat Giovanni. Alla blir bestörta när de upptäcker sitt misstag, och de bryter samman. I tumultet lyckas Leporello fly.

Don Giovanni och Leporello träffas vid Kommendörens grav. En hinsides röst varnar Giovanni för hans undergång. Giovanni befaller sin betjänt att bjuda in Kommendören till supé och till Leporellos stora förskräckelse accepterar den döde inbjudan.

Anna avböjer Ottavios frieri, hon kan inte gifta sig förrän hennes fars död har hämnats.

Giovanni avnjuter sin supé, när Elvira kommer för att be honom lova bot och bättring. Men han avvisar henne.Kommendören infinner sig till supén och uppmanar Giovanni att ångra sig. Han vägrar och förs till helvetet.

När de andra upptäcker att Don Giovanni försvunnit framför de operans moral: “Detta är slutet för den som illa gör!”

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart|Text: Lorenzo da Ponte

Libretto