Don Giovanni till Folkets Hus och Parker

Simon Keenlyside in the title role and Malin Bystrom as Donna Elvira in Mozart's "Don Giovanni."Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera Simon Keenlyside in the title role and Malin Bystrom as Donna Elvira in Mozart's "Don Giovanni." Photo: Marty Sohl/Metropolitan Opera

Don Giovanni direkt från Metropolitan Opera kunde jag uppleva häromkvällen på Spegeln.Det är nu andra gången som jag ser samma uppsättning, men med andra sångare. Det är en utmärkt uppsättning även om regissören, Michael Grandage, inte har kunnat avhålla sig från en en viss tidsförskjutning från originalets tid till Mozart´s tid.

Trots ypperliga sångare så upplevde jag det som en nästan förfärlig föreställning. Ljudnivån i salongen var  olidlig hög och även om det blev något bättre efter paus så blir mitt helhetsintryck inte positivt. Om det beror på överföringen eller berodde på problem i salongen på Spegeln kan jag inte avgöra, men jag har fortfarande besvär med öronen, flera timmar efter att jag lämnade salongen.

Vid applådtacket föreföll den amerikanska publiken vara entusiastisk, men det kan jag knappast påstå att jag var.

Framförallt stördes jag av  donna Anna som sjöngs av Hibla Gerzmava  och Leporello som sjöngs av Adam Plachetka. Det lät som någon hade klistrat en mikrofon  på dem och det skulle de normalt inte behöva, men det kan ju självklart finnas naturliga förklaringar till detta ev. förfarande.

Hibla Gerzmava sjöng partiet utan de egenskaper som jag uppskattar, värme och känsla i rösten. När allt kommer omkring så skall ju donna Anna vara förtvivlad och ledsen efter att först ha blivit skändad av don Giovanni och senare också ha förlorat sin far i en duell med don Giovanni. Av dessa känslouttryck märkte jag inget överhuvudtaget och då känns det inte bra för min del.

Det blev en befrielse när kvällens Donna Elvira gjorde entrén och Malin Byström var absolut kvällens största behållning! Tillsammans med sopranen Serena Malfi som sjöng Zerlinas parti svarade de för kvällens bästa insatser. I höstens tre kvarvarande föreställningar byter några sångare roller med varandra och vår egen Malin Byström sjunger Donna Annas parti och det hade jag önskat att hon hade gjort i lördags.

Enligt förhandsinformation skulle Don Ottavios parti sjungas av den mexikanske tenoren Rolando Villazon, vilket var det egentliga skälet till att jag ville se uppsättningen ännu en gång. Men partiet sjöngs av Paul Appleby och någon förklaring till bytet har jag inte noterat och enligt Metropolitans hemsida har det under höstens föreställningar aldrig varit aktuellt med någon annan än Paul Appleby.  Kvällens insats som Don Ottavio måste nog kunna betraktas som hans genombrott i partiet!

Vi som ser föreställningarna som operabio på mer regelbunden basis  kanske minns honom från andra föreställningar?  Sceniskt har han en del kvar att förbättra, men ur vokal synpunkt lät det mycket bra.

Vi såg sista föreställningen med Simon Keenlyside, som Don Giovanni och han är egentligen inte min favoritbaryton åtminstone inte som don Giovanni, men han gjorde trots allt en utmärkt insats i stort.

Det började dock bra med uvertyren och Fabio Luisi i diket och tillsammans med Malin Byströms insatser var det detta som räddade kvällen!

Om föreställningen

Upphovspersoner

Kreativt Team

Dirigent: Fabio Luisi
Regissör: Michael Grandage
Scenografi. och kostymdesign: Christopher Oram
Ljusdesign: Paule Constable
Koreografi: Ben Wright

Medverkande

Donna Anna: Hibla Gerzmava
Donna Elvira: Malin Byström
Don Giovanni. Simon Keenlyside
Don Ottavio: Paul Appleby
Leporello: Adam Placheta
Zerlina: Serena Malfi
Masetto: Matthew Rose