Don Juan med synopsis/ libretto på Den Kongelige Opera

Don Juan på Den Kongelige Opera Gamle Scene - synopsis Don Juan på Den Kongelige Opera Gamle Scene - synopsis

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina

AKT 1

Don Juan har ett överskuggande intresse; att förföra kvinnor. Ett av hans många mål är Donna Anna, men hennes far, kommendanten, uppmanar Don Juan på duell. Don Juan dräper kommendanten, och Donna Annas fästman, Don Ottavio, svär på att hämnas gärningsmannen.

Donna Elvira är en av Don Juans tidigare erövringar, och hon känner sig – inte utan grund – sviken. Leporello strör salt i hennes sår genom att visa listan han har fört över sin herres erövringar; hon är i alla fall inte den enda som han har utnyttjat!

Don Juan är allaredan i farten på nytt – denna gång är det med Zerlina, som skall gifta sig med sin Masetto. Donna Elvira är beredd att förhindra Don Juan att förföra den unga flickan, men Don Juan arrangerar på stället en fest för all – inte minst för flickorna!

Festen skulle vara en bra utgångspunkt för att få lagt till ett par nya namn till listan – speciellt Zerlina – men det förhindrar Donna Anna, Donna Elvira och Don Ottavio, som dyker upp iförd olika förklädningar. De konfronterar Don Juan, men han hinner komma undan.

Snart är han i full gång med nya äventyr med påföljande förklädningar och flera förvecklingar. Plötsligt hör Leoperllo och Don Juan en stämma, som varnar Don Juan om, att det snart är slut på det roliga. De upptäcker en staty på kommendanten med inskriptionen: “Här väntar himlens hämnd”.

Full av övermod insisterar Don Juan på, att Leporello skall invitera statyn till middag nästa dag, och den dyker ganska riktigt upp och begär, att Don Juan skall ångra sig. Det nekar han till, och när han ger sin hand till statyn för att besegla ännu et möte, vet han utmärkt väl vad som skall ske…

Översättning: Mogens H Andersson

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart|Text: Lorenzo da Ponte

Libretto