Don Juan på Den Kongelige Opera 2007

Don Juan på DKT - första operabesöket 2007 Don Juan på DKT - första operabesöket 2007

För ett tag sedan var jag och lyssnade på Den Kongelige opera:s uppsättning av Mozart´s Don Juan eller Don Giovanni som jag föredrar att kalla den. Keith Warner svarade för regin och det är ett samarbetsprojekt med Theater an der Wien. Vidare är det den s k Wien-versionen av Don Juan. Jag har under årens lopp sett ett flertal olika uppsättningar.Senast såg jag Paris-operans uppsättning med Peter Mattei i huvudrollen och för några år sedan såg jag Göteborgsoperans version.

Regissören hade valt att förlägga handlingen på ett hotell. Det var ett upplägg som inte tilltalade mig särskilt mycket. Jag föredrar att handlingen förläggs historiskt med tidsenliga kläder. Operan blir i mitt tycke mer trovärdig på det viset.
Sångarna gjorde som vanligt en utmärkt prestation med ett särskilt hedersomnämnande till Elinor Fryklunds Zerlina och Don Ottavio som sjöngs av Bo Kristian Jensen.

För musiken svarade Danmarks RadioUnderhållningsorkester. Jag vill inte verka gnällig, men jag saknade ordinarie orkester, Det Kongelige Kapel.

Sammanfattningsvis måste jag alltså konstatera en viss besvikelse över mitt första operabesök i nådens år 2007. Men redan den fjärde februari är det dags för nästa besök, nämligen Richard Wagner´s Lohengrin, även denna är en nyuppsättning denna gång av Peter Konwitschny. Som tröst måste man ju ändå konstatera att musiken är helt fantastiskt underbar i båda operorna.