Don Juan på Den Jyske Opera i Aarhus – synopsis

Don Juan på Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis Don Juan på Den Jyske Opera i Aarhus - synopsis

På Mozarts tid, och också långt senare, trodde man att kvinnotjusaren Don Juan Tenoro var en historisk person, en spansk adelsman, som levde under kung Pedro den grymme av Kastilien och som lär ha övat våld mot dottern till Sevillas guvernör och därefter mördat hennes far. Senare har det visat sig att det inte finns bevis för en sådan uppfattning. I litteraturen möter man gestalten första gången i ett spanskt skådespel El burlador de Sevilla y convidado de piedra (1630), skrivet av Tirso de Molina. Senare kom en lång rad versioner av historien om Don Juan, alla byggda på Tirsos verk. Bland de författare som använde ämnet finner man Molière och lord Byron.

 

1. akt

Sevilla i Spanien

Adelsmanden Don Juan er en rutineret kvindeforfører. Leporello, hans tro tjener, venter udenfor, mens DJ forsøger at forføre Donna Anna. Da Donna Anna skriger, flygter DJ, men bliver stoppet af Donna Annas far, Kommandanten. I den efterfølgende kamp bliver Kommandanten dræbt. Donna Anna får sin forlovede, Don Ottavio, til at love at hævne faderen.

DJ er flygtet og møder kort efter en anden kvinde, som han gør kur til. Først for sent opdager han, at det er en af hans tidligere og nu meget rasende erobringer, Donna Elvira. Han ser sit snit til igen at forlade situationen og lader Elvira tilbage med tjeneren Leporello, som viser hende en liste over DJ`s mange tusind erobringer. Hun er ikke den eneste.

Ved et bryllup i det grønne udser DJ sig straks bruden, bondepigen Zerlina, som skal giftes med bonden Masetto. Elvira advarer Zerlina mod DJ, og da Don Ottavio og Donna Anna beder DJ om hjælp til at finde og fælde faderens morder, advarer hun også dem. Donna Anna indser, at DJ er den morder, de leder efter. DJ har inviteret alle bønderne ved brylluppet til fest i sit eget hus, hvor han har bedre mulighed for at forføre Zerlina. Imidlertid dukker Donna Elvira, Donna Anna og Don Ottavio forklædte op til festen for at forhindre DJ i flere ugerninger. DJ danser med Zerlina, og hun er ikke helt uinteresseret, men da han trækker hende ind i et sideværelse, lader Donna Elvira, Donna Anna og Don Ottavio maskerne falde og afslører hans hensigter.

2. akt

DJ har sat sig for at forføre Donna Elviras kammerpige og bytter tøj med Leporello for at fremstå som en mere passende mand for kammerpigen. Da Donna Elvira viser sig, får DJ idéen at lade Leporello, forklædt som DJ, lokke hende væk fra huset. Og så har DJ fri adgang til kammerpigen. Masetto har bevæbnet nogle bønder for at hævne sig, fordi DJ forsøgte at forføre Zerlina. Da DJ jo er iklædt Leporellos tøj, bliver han ikke genkendt, men kan sende bønderne videre og straffe Masetto med prygl for at ville slå ham ihjel. Den forslåede Masetto trøstes af Zerlina.

Donna Elvira tror, at hun har fundet DJ, men det er jo Leporello i forklædning. Han er træt af at spille DJ og forsøger at slippe væk fra hende. Men både Masetto, Zerlina, Don Ottavio og Donna Anna kommer og vil nu stille DJ endeligt til regnskab. Leporello afslører sin forklædning, beder om nåde og stikker af. DJ og Leporello må skjule sig for forfølgerne og gemmer sig om natten på kirkegården. Her hører de pludselig en stemme, som advarer DJ om, at hans udsvævende liv snart må høre op. Stemmen kommer fra en statue af Kommandanten. DJ er fuld af arrogance og inviterer statuen på middag næste dag.

Til middagen kommer Elvira og forsøger at få DJ til at ændre sin levevis, men han ler ad hende. Pludselig kommer statuen og forlanger, at DJ skal angre, men da han nægter, åbner helvedes flammer sig og opsluger honom.

Upphovspersoner

Musik: W.A. Mozart|Text: Lorenzo da Ponte

Libretto