Don Pasquale ännu en succé med SmålandsOperan

Don Pasquale i Åseda ännu en succé - SmålandsOperan Elin Skorup som Norin Joakim Larsson som doktor Malatesta - fotograf: Linda Himsel

För andra året i rad spelar SmålandsOperan i Åseda Folkets Park. I år bjöds vi på Gaetano Donizetti´s buffaopera Don Pasquale. Det är ett verk som jag har upplevt ett flertal gånger såväl på Kungliga Operan i Stockholm som på Komische Oper i Berlin som direkt från Metropolitan Opera i New York. Vi hälsades som vanligt varmt välkomna av doktor Bartolo och efter några anvisningar och goda råd började föreställningen med en ytterst elegant framförd ouvertyr!

Don Pasquale ännu en succé med SmålandsOperan

SmålandsOperans version av Don Pasquale skiljer sig lite från andra uppsättningar genom att man utöver de fem solistpartierna också använder sig av ensemblen i sin helhet t o m med egen sammansattt barnkör. Det blir sas en uppsättning anpassad som en sommaropera i dess bästa bemärkelse.

Det känns som det är en påkostad uppsättning inte minst med en ur kostym- och scenografisk idé som en bärande och utmärkt ansats dvs eleganta kläder och omväxlande dekor.

Musikaliskt är det att betrakta som en mycket lyckad satsning som väl står sig bland andra sommarsatsningar som jag har upplevt i sommar – Sverige.

Föreställningens egentliga huvudperson som bär samma namn som operatiteln, Don Pasquale, gestaltas av Björn Elmgren,  estradör skådespelare och sångare som sceniskt klarar sig ypperligt, men vokalt lämnar han något i övrigt att önska.

Till föreställningens absoluta höjdpunkter räknar jag annars det vokala framförandet och då  tänker jag särskilt  på  sopranen Elin Skorup som gestaltar Norina som ingår ett skenäktenskap med Don Pasquale.

Tenoren från Värmdö, Michael Axelsson gör en kraftfull tenoral insats och  partiet som Ernesto är det bästa jag har upplevt med honom.

Doktor Malatesta gestaltas av basbarytonen Joakim Larsson bördig från Växjö. Det är faktiskt Joakim som axlar rollen som föreställningens ankar och det gör han på ett formidabelt sätt föreställningen genom.

Det är som helhet en mycket charmerande elegant och morsom föreställningen som jag på det varmaste kan rekommendera vidare till dig som vill ha några timmars förströelse i en historiskt trevlig och lite ovanlig miljö – Folkets Park i Åseda!

Om föreställningen

Folkets Park i Åseda 20.7.2019

Upphovspersoner

Musik: Gaetano Donizetti
Libretto: Giovanni Ruffino

Konstnärligt Team

Regi: Anders Aldgård
Musikalisk ledning: Maria Ingemarsson Berg
Dekor/scenografi: Elna Bengtsson
Kostymdesign: Per Enarsson, Enscen Design & Produktion
Ljusdesign: Viktor Stål Engström
Hår och maskinspiratör: Anita Hall

SOLISTER

Norina: Elin Skorup
Don Pasquale: Björn Elmgren
Ernesto: Michael Axelsson
Doktor Malatesta: Joakim Larsson
Notarien: Henrik Zenkert

KORISTER

Martin Jägervall, Mona Hygert, Börje Carlsson, Miriam Napadow, Erika Glawe, Hugo Johansson, Nina Bengtsson Linnér

ORKESTER

Maria Ingemarsson Berg, Anna Widlund, Tomas Ebreliusson, Britta Holger, Lovisa Stenberg, Ulrica Mårtensson, Elvira Börlin

BARNKÖR

Emanuel Berg, Elvira Stenberg, Ragnhild Holger, Simon Berg, Wilma Rehn, Ellen Lindahl, Alice Lindahl, Ellen Stenberg,Linnea Axelsson

Läs mer