Don Pasquale har premiär på DNO & Balett

Don Pasquale har premiär på DNO & Balett
Don Pasquale har premiär på DNO & Balett – Foto: Erik Berg

Don Pasquale har premiär på DNO & Balett

Rik gammel mann søker… – Donizettis opera Don Pasquale har premiär på Nasjonaloperaen i Oslo

Det hører til historien at rike aldrende menn ønsker seg vakre unge kvinner, sier du? Å, neida. Tematikken er stadig aktuell og med Don Pasquale synges den i Operaen fra 17. januar.

Don Pasquale handler om den aldrende, rike Don Pasquale. For å holde på ungdommen og gjøre sin nevø arveløs ønsker han å gifte seg med en ung kvinne. Og han får faktisk giftet seg, tror han, med den vakre og tilsynelatende uskyldige Sofronia. Men straks giftermålet er et faktum, viser hun seg som et fruentimmer som bruker opp pengene hans og dertil er utro. Snart lengter den angrende Don Pasquale tilbake til ungkarslivet.

Er Don Pasquale en gammel gris eller blir han utnyttet av en kynisk ung kvinne? Operaen er fra 1843, men problematikken er levende aktuell, mener Don Pasquale selv:

Det er et evig aktuelt tema. Så lenge det finnes eldre, forfengelige herremenn (og damer) og såkalte golddiggers, vil disse spørsmålene alltid dukke opp

, sier bassanger Ketil Hugaas, som mener tittelrollen som Don Pasquale “har alt”.

Sopran Eli Kristin Hanssveen innehar rollen som den snedige Norina, som utgir seg for å være Sofronia, mens rollen som hennes mann og Don Pasquales nevø Ernesto synges av finske Tuomas Katajala. Johannes Weisser synger rollen som den machiavelliske Malatesta, som trekker i alle trådene.

Don Pasquale omtales som Gaetano Donizettis komiske mesterverk. Han skrev operaen på topp i sin karriere og fem år før han døde av syfilis. I det lyset kan operaen ses som en bittersøt satire – grusomhet maskert som dekorativ og lettbent underholdning.

Denne produksjonen i regi av François de Carpentries hadde premiere i Folketeatret i 2004, mens Heidi Bruun Nedregaard er ansvarlig for gjenoppsetningen. Scenografien er ved Emmanuel Clolus og kostymene designet av Jorge Jara. Solister, Operaorkestret og Operakoret ledes av dirigent Patrick Fournillier.

Related posts