Don Pasquale på Kungliga Operan – synopsis

Don Pasquale på Kungliga Operan - synopsis

Don Pasquale på Kungliga Operan – synopsis

Kompositör och librettist

Musik: Gaetano Donizetti. Text: Donizetti och Giovanni Ruffino under pseudonymen Michele Accursi efter Angelo Anellis Ser Marc´antonio

IN ENGLISH

Libretto

Här kan du hämta librettot till Don Pasquale på italienska DEUTSCH

Premiär

Uruppförande: Paris, Thétre-Italien 3 januari 1848. Svensk premiär: Malmö Teater 8 maj 1848. Sett föreställningen på lördagen 26 mars 2011 Kungliga Operan i Stockholm

AKT I.

Den rike, gamle ungkarlen Don Pasquale har beslutat att gifta sig och därmed göra sin brorson Ernesto arvlös. Detta är en hämnd för att Ernesto, som har vuxit upp som barn i Don Pasquales hus, har vägrat gifta sig med den förmögna kvinna som Don Pasquale har valt åt honom. Ernesto vill inte avstå från sin stora kärlek, den fattiga änkan Norina.

Doktor Malatesta föreslår sin vän Don Pasquale att gifta sig med Malatestas unga syster, Sofronia, som bor i ett kloster. Don Pasquale blir eld och lågor över förslaget. Men vad han inte vet är att alltihop är lögn och bedrägeri. I själva verket skall Norina utge sig för att vara Sofronia, ingå skenäktenskap med Don Pasquale, och genom att göra livet outhärdligt för honom, få den gamle att ta sitt förnuft tillfånga och låta de unga älskande få varandra.

AKT II.

Ernesto, som inte är invigd i Malatestas och Norinas plan, gör sig redo att lämna sitt barndomshem och Europa med krossat hjärta.

Malatesta dyker upp med sin falska syster Sofronia och en lika falsk notarie, för nu ska äktenskapskontraktet mellan Don Pasquale och ‘Sofronia’ skrivas under. Men mitt i ceremonin snubblar den olycklige Ernesto in för att en sista gång ta farväl av Don Pasquale. Chocken över att upptäcka att hans älskade Norina,håller på att gifta sig med hans farbror, övergår i förtjusning när doktor Malatesta förklarar för honom att allt bara är teater i syfte att lura gubben.

Och mycket riktigt, ‘Sofronia’ förvandlas i ett trollslag från blyg klosternovis till ett hår av hin. Ingenting passar henne i Don Pasquales hem. Hon vill ha nya möbler, betjänter, hästar, smycken. Och hon hånar öppet den gamle mannen för hans ålderdom och kärlekstörst.

AKT III.

Tjänstefolket i Don Pasquales hus bär in och ställer i ordning det nya hem som ´Sofronia`gett order om.De driver med herrskapsfolket. På kvällen gör sig ‘Sofronia’ vacker för att gå på teatern. Don Pasquale protesterar, men förgäves, och till sist ger hans unga fru honom en örfil som svar på tal.

Innan hon går tappar hon med avsikt en biljett där en hemlig älskare ber om ett möte i trädgården samma kväll. Don Pasquale är förkrossad, men doktor Malatesta lugnar honom med en ny plan: Tillsammans ska de gömma sig i trädgården, ertappa hustrun på bar gärning och sedan kan Don Pasquale göra sig av med henne.

Don Pasquale, full av ånger över sitt äktenskap, är nu beredd att låta Ernesto gifta sig med Norina, bara han själv blir kvitt ‘Sofronia’. I nattens dunkel spelar Ernesto rollen som hustruns hemlige älskare. När till sist hela komplotten avslöjas för Don Pasquale och han inser att han blivit lurad, tar han det med jämnmod. Han är lättad över att fortsätta sitt liv som ungkarl och låta brorsonens kärlekslycka segra.

Related posts

Kommentera